Britanci zgroženi!

Beckham usred skandala nakon potpisa 150 milijuna funti teškog ugovora

Njegovi su se sunarodnjaci, ali i mediji ‘digli na zadnje noge‘ zbog toga što je posegnuo za ‘krvavim novcem‘ i svemu čemu se u 21. stoljeću opiremo, jer je neprihvatljivo.

Trebao je to biti trenutak za ponos nacije i nogometne zajednice, no vrlo brzo pokazala se ružna istina iza katarskog posla proslavljenog nogometaša Davida Beckhama vrijednog 150 milijuna funti. Naime, 35-godišnja učiteljica, koja mu je prevoditeljica u turističkom promotivnom videu Svjetskog nogometnog prvenstva, dijeli šokantne homofobne stavove koji su zgrozili javnost, a istovremeno rastu negativne reakcija na zvijezdino partnerstvo s ultrakonzervativnom državom.

image

Iako su u ovoj zemlji zabranjene, tetovaže Davidu katarski emir nije uzeo za zlo.

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Vozeći se početkom tjedna futurističkim gradskim krajolikom Dohe, u limuzini koju je osigurala katarska vlada, David Beckham si je možda dopustio samozadovoljan osmijeh. Nakon što je osigurao nevjerojatan ugovor, navodno vrijedan 150 milijuna funti tijekom deset godina, da djeluje kao globalni veleposlanik najbogatije države na svijetu, posjetio je ovu zemlju kao "lice" Svjetskog nogometnog kupa, koje počinje 20. studenoga. Uskoro će mu se pridružiti i supruga Victoria, koja će prisustvovati prestižnom modnom natjecanju talentiranih mladih arapskih dizajnera, kojim predsjeda njezina prijateljica Sheikha Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al Thani, sestra vladajućeg katarskog emira.

image

Victoria Beckham će prisustvovati prestižnom modnom natjecanju talentiranih mladih arapskih dizajnera.

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

U ponedjeljak je, međutim, bivši kapetan Engleske imao dogovoren sastanak s 60-godišnjakinjom čije ju je poduzetništvo u kućnoj radinosti učinilo ikonom naprednih žena diljem Bliskog istoka. Prije nekih 20 godina, kada se njezin suprug prerano umirovio kao izvršni direktor u naftnoj industriji, Madam Shams Al-Qassabi počela je miješati začine u svojoj kuhinji kako bi ostvarila prihod. Danas opskrbljuje katarsku kraljevsku obitelj, veleposlanstva i hotele s pet zvjezdica. Na zidovima njezinog lokala na središnjoj tržnici u Dohi, gdje je ostala jedina trgovkinja, vidljive su fotografije na kojima pozira s holivudskim zvijezdama.

Zvuči baš kao ona vrsta međukulturalnog povezivanja koju je Beckham vjerojatno predvidio kad je rekao da se nada da će ovo Svjetsko prvenstvo biti "sila za dobro".

Ali David Jones, novinar Daily Mail, naježio se od primisli što bi liberalno orijentirani prijatelji Beckhamovih, među kojima je i Sir Elton John, kum Beckhamovih sinova Brooklyna i Romea, rekli o razgovoru koji je on ovaj tjedan vodio s kćeri Madam Shams, Eman.

BECKHAMOVU PREVODITELJICU UPITNIH SVJETONAZORA MOŽETE VIDJETI U VIDEU.

"U dobi od 35 godina, ona je visoko obrazovana žena koja studira za magisterij na Sveučilištu Ulster (koje vodi tečajeve u Kataru) dok predaje u dječjem muzeju u Dohi. Ona se pojavljuje u Beckhamovom promo videu, glumeći njegovu prevoditeljicu. Pričajući mi priču o majčinoj pionirskoj emancipaciji s očiglednim ponosom, činilo se da utjelovljuje novu generaciju prosvijećenih Katarki: upravo tip žene kojoj se emir i njegov klan navodno dive. No, kad sam pitao odnose li se njezini liberalni stavovi na LGBTQ zajednicu, čiji je progon odobren od strane države samo jedan od razloga zašto se Katar uvelike smatra nepodobnim za domaćinstvo Svjetskog prvenstva, Eman je eksplodirala", piše Jones.

"Ne, to nije prihvatljivo!", uzviknula mu je. "To (homoseksualnost) protivi se ljudskoj prirodi, protivi se znanosti i protivi se našoj kulturi! Mi ovdje nismo životinje! Bog nas je razlikovao od životinja. Bog nas je stvorio kao muškarce i žene. To se događa samo zato što su ljudi bili seksualno zlostavljani (kao djeca) i zbog toga su se bojali osoba svog spola."

image

U Katar će s Davidom na otvorenje Prvenstva doći cijela obitelj, a poslovni angažman ima i njegova supruga Victoria.

LAURENT SALMON/KCS PRESSE/PROFIMEDIA

"Ostao sam bez riječi. Ipak, tu nije završila: tvrdila je da zapadne zemlje poput Britanije namjeravaju ocrniti Katar. Potom je navela i druge nacije koje odbijaju tolerirati homoseksualnost - bizarno istaknuvši Njemačku", piše Jones.

Podsjetimo, riječ je o učiteljici koja oblikuje razmišljanje mladih i majka petero djece. Njezin, kako to novinar naziva - mučan i duboko zbunjen ispad - pojačao je reakcije aktivista za ljudska prava: da bi se homoseksualni nogometni navijači trebali kloniti ovog Svjetskog prvenstva, unatoč signalima koji dolaze iz emirove palače da će, barem za turnir, postojati određeni stupanj tolerancije.

Zbog svega navedenog i Beckham se našao "na tapeti", prozivaju ga da je tih 150 milijuna funti koje će dobiti zapravo "krvavi novac". A malo kome je pritom jasno i što mu je sve to trebalo kad "teži" oko 380 milijuna funti.

Linker
20. travanj 2024 07:40