Teško razdoblje

Ana Begić Tahiri o tri godine patnje: ‘Napokon živim bez bolova‘

Zagrebačkoj glumici ulazak u četrdesetu donio je brojne zdravstvene probleme zbog kojih je smršavjela 15 kilograma: prvo je dobila sepsu, nakon toga je ušla u menopauzu, a tek kad se odlučila posvetiti sebi i promijeniti navike, život je postao lakši.

"Bilo mi je važno ozdraviti, a ne skinuti kilograme. I u poduljem procesu ozdravljenja nestalo je i tih petnaestak kilograma viška", kaže glumica Ana Begić Tahiri, kojoj su četrdesete donijele zdravstvene probleme s kojima se borila gotovo tri godine.

"Sad sam dobro, no ne znači da ću tako i ostati. Moj proces izlječenja nije završen, sve ovisi o tome koliko pazim na sebe i reagiram na svakodnevne situacije. Izbjegavam stres, pazim na prehranu, vježbam. Nakon svega što sam prošla, vrlo sam oprezna. Sretna sam da sam se vratila u normalu, ali i svjesna da se svi poremećaji mogu opet razbuktati. Do četrdesete nisam bila ni prehlađena, a onda su me odjednom snašle boleštine", kaže glumica.

Sve je krenulo s bakterijskom infekcijom kad joj je bilo 40. Gotovo preko noći Escherichia coli prouzročila je sepsu i napala joj je bubrege, slezenu, jetru i žuč, zbog čega je dva tjedna provela u bolnici, na antibioticima koje je primala intravenozno. Srećom, infekcija je uspješno sanirana, a Ana je još mjesecima pila čajeve i pripravke za čišćenje organa. Zbog svega toga, ne želeći riskirati, godinu kasnije cijepila se protiv korone te prvi put i protiv gripe. U međuvremenu, u njezinoj velikoj obitelji, čiji su svi članovi međusobno vrlo vezani, zaredalo se nekoliko nesretnih slučajeva koji su je jako pogodili.

"Dva mjeseca nakon cijepljenja probudila sam se shvativši da mi je tijelo "nešto napalo". To je vrlo čudan osjećaj, ne znam kako bih ga drukčije opisala. Valjda nam Bog da onoliko koliko možemo podnijeti, no meni se previše toga nakupilo. Jednom riječju, preko noći sam ušla u menopauzu. Zbog teškog hormonalnog disbalansa odjednom sam izgubila menstruaciju, više od 40 puta dnevno imala napade valunga, ostajala bez svijesti... Nisam mogla biti fokusirana i koncentrirana. Krenula sam na brojne pretrage i dobila terapiju - hormonalni nadomjestak. Počela sam ga piti, uvjerena da će me riješiti svih muka koje su me snašle", govori Ana Begić Tahiri.

image

Ana Begić Tahiri

DARKO TOMAS CROPIX

No, problemi su se počeli gomilati. Počela je neprirodno naticati, dobivala je kilograme koji nisu bili rezultat viška kalorija, valunzi su bili istog intenziteta, upadala je u čudna raspoloženja. I tako puna četiri mjeseca.

Nije odustajala od hormonske terapije, misleći da joj treba vremena da počne djelovati. Tad je počela istraživati.

"Na forumima sam pročitala iskaze stotina žena kroz što su prošle od tih tableta. Proučavala sam sve moguće nuspojave, a posebno me zabrinula ona o mogućnosti karcinoma dojke. Naime, ja sam u rizičnoj skupini jer je moja majka preboljela dva karcinoma - prvo na jednoj dojci, a nakon pet godina i na drugoj. Stoga se kontroliram više nego drugi, idem na mamografiju i ultrazvuk, a sad su mi savjetovali i magnet. Važno je kontrolirati se, otkriti rak na vrijeme kao moja mama, s kojom sam proživjela njezine obje borbe. I shvativši da mi tablete ne pomažu, već odmažu, jednostavno sam ih prestala uzimati. Nekome hormonski nadomjesci sigurno pomažu, no kod mene su izazvali niz problema. Je li to sve bio nesretan splet okolnosti, posljedica nagomilanog stresa, također ne mogu sa sigurnošću tvrditi", kaže Ana Begić Tahiri, dodajući da je shvatila da mora pronaći drugi put ozdravljenja. Da bi sebe doveo u red, moraš, kaže, promijeniti dotadašnji način života, od prehrane do brige za fizičko i mentalno zdravlje. Obavila je i sistematski pregled te je uzela četiri mjeseca slobodno od posla.

"Aktivirala sam se na svim poljima. Mnogo sam razgovarala s liječnicima, s prijateljicama, čitala, tražila, isprobavala. Prestala sam konzumirati alkohol i posve izbacila šećer. Valunzi su se smanjili za oko 90 posto. Kod prijateljice Danijele Pupovac upisala sam se na online radionice "Sam svoj trener" i "Promijeni se" koje su mi u devet tjedana pomogle da vratim mentalnu stabilnost, osnažile volju da ne odustajem iako se čini da nema rezultata - treba biti uporan i ustrajan. Nisam odustajala jer mi je moje zdravlje postalo najvažnije. Upisala sam se i na F45 - sistem kružnih treninga, kombinacija kardio vježbi i snage, a trening traje 45 minuta. Krenula sam na limfne drenaže u Polikliniku Bagatin, a iz prehrane izbacila sve namirnice za koje bih osjetila da mi smetaju. I malo po malo kilogrami su se topili, naučila sam kako izbjegavati stres, kako biti opuštena", govori glumica, dodajući da je prije toga isprobala brojne dijete.

image

S obzirom na cijelu situaciju sa zdravljem, glumica se posvetila sebi i promijenila životne navike

DARKO TOMAS CROPIX

No, nijedna joj nije donijela trajne rezultate. Uza sve, okrenula se prirodnim načinima liječenja. Počela je piti macu te prirodne pripravke i čajeve iz Sapro Clinic. Svaki joj je liječnik, kaže, na neki način pomogao. Slušala je svoje tijelo i malo po malo vraćala se u normalu. Iza 17 sati, a pogotovo nakon predstave, kad stigne doma kasno, više ne jede. Šećer opet konzumira, ali minimalno.

"Obožavam slatko, kolač od mrkve je moj najdraži pa mi ga je mama napravila u obliku torte za 43. rođendan. Nikada nisam voljela slatke napitke i sokove. I kavu oduvijek pijem bez šećera. Volim raditi kolače i u tome sam dobra, svi vole moje brownieje, kakao šnite, biskvite... Kako moji svekar i svekrva žive u istoj kući, a mama i tata su mi udaljeni tri minute, kuhati i ne moram", kaže Ana Begić Tahiri, čiji je poslovni kalendar prepun. Nakon zagrebačke premijere, predstavu "Tvorničke postavke" igraju gotovo svakodnevno diljem Hrvatske. U matičnom kazalištu HNK počele su probe za "Plodnu vodu", čija je premijera zakazana za 9. prosinca, a početak tjedna bio je u znaku premijere filma "Marginalci", u kojem glumi seosku krčmaricu.

image

Glumica s kćeri Lanom

TOMISLAV KRISTO/CROPIX

"Voziti veliki traktor s još većom prikolicom naučila sam za samo pola sata. Malo je teško za manevrirati, ali uspjela sam. U prikolici, koju sam dizala i spuštala, bila je, naravno, ekipa, no nitko nije ispao niti se kotrljao. Dugogodišnja sam vozačica, no ovo je bilo novo iskustvo", otkriva Ana Begić Tahiri, glumica koju je javnost zavoljela još 2006., kad je krenula RTL-ova serija "Bibin svijet" u kojoj je utjelovila otkačenu blagajnicu Bibu. Uz serije, kazalište i film, obožava rad na sinkronizacijama u kojima posuđuje glas junacima animiranih filmova. U njima najviše uživa njezina 11-godišnja kći Lana, učenica petog razreda, ali i suprug Daniel, s kojim je u braku od 2010. Oni su joj, uz užu i širu obitelj te brojne prijatelje, bili najveća podrška dok se izvlačila iz ralja zdravstvenih problema.

"Više nisam u grču, dišem punim plućima. Usporila sam ritam, sve puštam, ništa ne planiram, ne uzrujavam se i sve se posloži kako treba. Dakle, treba ići redovito na preglede i slušati svoje tijelo, ono je naš najbolji saveznik u ozdravljenju", kaže Ana Begić Tahiri.

image
GLORIA PRODUKCIJA

U novom broju Glorije čitajte i ove teme:

  • GLORIA BUSINESS TALKS Snaga je u empatiji
  • RISHI SUNAK Najbogatiji britanski premijer
  • MODNI SPECIJAL SATOVI I NAKIT Zvijezde kao zaštitna lica draguljarskih kuća
  • ANDRE RIEU Slavni violinist o tajni vječne mladosti
  • GLORIA BOOK CLUB Predstavljamo knjigu mjeseca književnice Gabrielle Zevin
  • KUHINJA JAKŠE I IVANA MARELIĆA Globalna slava korčulanske konobe
  • PUTOVANJE: PRIŠTINA Mate Rončević u kosovskoj prijestolnici
  • FELJTON: MATTHEW PERRY Život na rubu zvijezde Prijatelja
Linker
14. travanj 2024 06:17