Zagreb Classic – vrhunska glazba pod vedrim nebom

Ljeto u Zagrebu bit će prepuno glazbe, a njegov početak će obilježiti Zagreb Classic 2022. Tako će svi ljubitelji klasične glazbe, moći uživati u 7 dana vrhunskih besplatnih klasičnih koncerata na jedinstvenoj pozornici na Trgu kralja Tomislava.

Ovom prigodom, Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba je izjavila: „Ukrajinska solistica na violini, Anastasiya Petryshak, otvara ovogodišnji Zagreb Classic uz pratnju orkestra Opere HNK u Zagrebu.Tijekom 7 dana, posjetitelji će moći uživati u pažljivo biranim sadržajima domaćih i međunarodnih izvođača te divnom ambijentu i ugođaju Trga kralja Tomislava. Zagreb Classic traje sve do srijede, 29. lipnja, kada će nastupiti komorni orkestar Cameristi della Scala, kojeg čine glazbenici orkestra Teatro alla Scala iz Milana. Svi programi tijekom svih 7 dana su besplatni, stoga pozivam sve da dođu na Zagreb Classic i uživaju i vrhunskoj klasičnoj glazbi pod vedrim nebom“

image

promo

ZAGREB CLASSIC - MARINA GASPAROVIC

Detaljan program i više informacija:

Četvrtak, 23. 06. 2022., 21:00

IZVOĐAČI:

Solistica: ANASTASIYA PETRYSHAK, violina (Ukrajina)

ORKESTAR OPERE HRVATSKOGA NARODNOG KAZALIŠTA U ZAGREBU pod ravnanjem dirigenta PAOLA SPADARA MUNITTA (Italija)

image

promo

ANASTASIYA_PETRYSHAK_FLORENCE_PH__NICK_LECCI

OPIS:

Ovogodišnji festival Zagreb Classic, koji se održava na jednom od najljepših zagrebačkih trgova – Trgu kralja Tomislava, otvorit će 23. lipnja koncert jedne od najpriznatijih violinistica svoje generacije, Anastasiye Petryshak. Njezin izvanserijski talent prepoznat je još u najmlađoj dobi te je još kao dijete u rodnoj Ukrajini osvojila značajan broj domaćih i međunarodnih nagrada. Školovanje i profesionalno usavršavanje u dobi od samo deset godina nastavila je u Italiji, gdje je završila sve dostupne stupnjeve glazbenog obrazovanja, nakon čega radi daljnjeg usavršavanja i specijalizacije seli u Švicarsku.

Zbog impresivnog glazbenog obrazovanja kojim je nadogradila izniman glazbeni talent, već ju je od rane dobi zapazila stručna glazbena javnost i publika, što je dovelo do brojnih suradnji s nekima od najpoznatijih glazbenih imena. Od petnaeste godine muzicira i s Andreom Bocellijem, na čijim je brojnim koncertima gostovala u Italiji i inozemstvu. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja te gostuje na najpoznatijim glazbenim pozornicama u Europi kao i u SAD-u, Južnoj Koreji, Saudijskoj Arabiji, Južnoafričkoj Republici i drugdje.

Pred zagrebačkom publikom ova mlada violinistička zvijezda nastupa uz Orkestar Opere Hrvatskog narodnog kazališta pod ravnanjem cijenjenog talijanskog dirigenta Paola Spadara Munitta.

Prekrasan ambijent, savršena intonacija, šarmantan zvuk, briljantna tehnika i izrazita muzikalnost recept su za jedinstveno iskustvo i koncert koji će se dugo pamtiti.

Uz djela W. A. Mozarta i L. van Beethovena, na programu će se naći i dvije skladbe poznatog ukrajinskog skladatelja Myroslava Skoryka.

PROGRAM:

W. A. Mozart: Simfonija br. 29 u A-duru, K. 201

W. A. Mozart: Koncert za violinu i orkestarbr. 3 G-duru, K. 216

L. van Beethoven: Romansa za violinu i orkestar br. 2, OP. 50 u F-duru

M. Skoryk: Španjolski ples iz suite „Kameni gospodar“

TRAJANJE:

70 min.

Petak, 24. 06. 2022., 21:00

IZVOĐAČI:

Alfi Kabiljo: "Moji mjuzikli #2"

Solisti, orkestar i zbor ZAGREBAČKOG GRADSKOG KAZALIŠTA KOMEDIJA pod ravnanjem dirigenta DINKA APPELTA

image

promo

INES NOVKOVIC

OPIS:

Ovim programom krajem ožujka obilježeni su veliki jubileji maestra Kabilja – 60. obljetnica umjetničkog rada, 85 godina života (oba sa zakašnjenjem zbog pandemije) te 50. obljetnica njegova legendarnog i svevremenskog mjuzikla „Jalta, Jalta“, čije poruke možda nikada nisu aktualnije nego danas.

Alfi Kabiljo, hrvatski skladatelj, dirigent i aranžer, autor je glazbe za brojne filmove i televizijske serije, kao i skladatelj brojnih popularnih i višetruko nagrađivanih skladbi i šansona.

Najznačajniji trag zasigurno je ostavio kao začetnik zagrebačke škole mjuzikla – upravo su mjuzikli perjanica njegovog skladateljskog opusa, a njegova umjetnička veza s Komedijom traje još od vremena kad se takva glazbeno-scenska forma po prvi put pojavila u hrvatskoj kazališnoj praksi. Kabiljo je u Komediji pronašao svog prvog producenta i zajedno s drugim umjetnicima započeo trijumfalni put domaćeg mjuzikla, koji traje do danas.

Ovogodišnji Zagreb Classic open air prilika je da se tom iznimnom autoru u povodu njegovih značajnih obljetnica oda zasluženo priznanje, a zagrebačku publiku nagradi uvijek rado slušanim arijama.

Publika Zagreb Classica pod ravnanjem maestra Dinka Appelta imat će priliku poslušati brojne soliste, orkestar i zbor Gradskog kazališta Komedija, s kojim je umjetničko djelovanje Alfija Kabilja neraskidivo vezano. U koncertu sudjeluju solisti Sandra Bagarić, Jasna Bilušić, Vlatka Burić Dujmović, Danijela Pintarić, Renata Sabljak, Vanda Winter, Ervin Baučić, Dražen Bratulić, Filip Hozjak, Đani Stipaničev, Adalbert Turner Juci te orkestar i zbor Kazališta Komedija, kao i baletni par Ana Hanić i Dejan Jakovljević, koji potpisuje koreografiju, dok redateljski koncept potpisuje Nina Kleflin.

PROGRAM:

1. MEDLEY (M. Grgić – A. Kabiljo CAR FRANJO JOSIP U ZAGREBU, 1989.) orkestar

2. NEKA DOĐU GLUMCI (M. Grgić – A. Kabiljo: CAR FRANJO JOSIP U ZAGREBU, 1989.) Renata Sabljak, Vanda Winter, zbor

3. PREMIJERA (M. Bulgakov – V. Kljaković – M. Grgić: CRVENI OTOK, 1981.) Sandra Bagarić, Vlatka Burić Dujmović, Danijela Pintarić, Renata Sabljak, Vanda Winter, Ervin Baučić, Dražen Bratulić, Filip Hozjak, Đani Stipaničev, Adalbert Turner

4. DIVNI DANI (M. Grgić – A. Kabiljo: VELIKA TRKA, 1969.) Danijela Pintarić, Ervin Baučić, zbor

5. SVI SE LJUBE (M. Grgić – A. Kabiljo: DLAKAV ŽIVOT, 1976.) Filip Hozjak

6. PRAZNIK JE PRAZNIK (M. Grgić – A. Kabiljo: IVAN OD LEPTIRA, 1976.) Vlatka Burić Dujmović, Danijela Pintarić, Dražen Bratulić, Ervin Baučić, Adalbert Turner, Sandra Bagarić, Vanda Winter, Filip Hozjak, zbor

7. NEKA ŽIVOT NIJE SAN (M. Grgić – A. Kabiljo: IVAN OD LEPTIRA, 1976.) Renata Sabljak

8. NEK NAM BUDE LIJEPO (M. Gavran – A. Kabiljo: KRAĐA MONA LISE) Đani Stipaničev, zbor

9. SUDBINA ŽENE (M. Gavran – A. Kabiljo KRAĐA MONA LISE) Danijela Pintarić

10. PUTOVANJA (M. Maras – A. Kabiljo MADAME HAMLET) Jasna Bilušić

11. NORMA JEAN (I. Krajač – A. Kabiljo MARILYN MONROE) zbor

12. ŽENI (I. Krajač – A. Kabiljo MARILYN MONROE) Vanda Winter, Danijela Pintarić, Vlatka Burić Dujmović, Đani Stipaničev, Sandra Bagarić, Jasna Bilušić, Renata Sabljak, Ervin Baučić, Dražen Bratulić, Filip Hozjak, Adalbert Turner, zbor

13. CIKLAME (D. Britvić – A. Kabiljo: TKO PJEVA ZLO NE MISLI, 1998.) Dražen Bratulić, Sandra Bagarić

14. PRELEPI ZAGREB (D. Britvić – A. Kabiljo: TKO PJEVA ZLO NE MISLI, 1998.) Adalbert Turner, zbor

15. KRALJ JE GOL (M. Grgić – A. Kabiljo: KRALJ JE GOL, 1994.) Danijela Pintarić, Vlatka Burić Dujmović, Dražen Bratulić, Adalbert Turner, zbor

16. LJUBAV SAMO PRAVA LJUBAV (M. Grgić – A. Kabiljo: KRALJ JE GOL, 1994.) Ervin Baučić, Vanda Winter, zbor

Koreografiju prema Sonji Kastl i Lili Čaki prenio Dejan Jakovljević

17. ŠTO ĆE BITI S NAMA SUTRA (M. Grgić – A. Kabiljo: JALTA, JALTA, 1971.) Renata Sabljak

18. JALTA, JALTA (M. Grgić – A. Kabiljo: JALTA, JALTA, 1971.) Đani Stipaničev, zbor

19. TKO PJEVA ZLO NE MISLI (D. Britvić – A. Kabiljo: TKO PJEVA ZLO NE MISLI, 1998.) Sandra Bagarić, Jasna Bilušić, Vlatka Burić Dujmović, Danijela Pintarić, Renata Sabljak, Vanda Winter, Ervin Baučić, Dražen Bratulić, Filip Hozjak, Đani Stipaničev, Adalbert Turner, zbor

Koreografiju prema Lili Čaki prenio Dejan Jakovljević

20. NEKA CIJELI SVIJET (M. Grgić – A. Kabiljo: JALTA, JALTA, 1971.) Sandra Bagarić, Jasna Bilušić, Vlatka Burić Dujmović, Danijela Pintarić, Renata Sabljak, Vanda Winter, Ervin Baučić, Dražen Bratulić, Filip Hozjak, Đani Stipaničev, Adalbert Turner, zbor

TRAJANJE:

80 min.

Subota, 25. 06. 2022., 21:00

IZVOĐAČI:

TONČI HULJIĆ: Pop-misa Mediterana

Ave Maria

HANA HULJIĆ GRAŠO: Dies Irae

image

promo

JADRAN BABIC
image

promo

JADRAN BABIC

OPIS:

Tonči Huljić hrvatski je skladatelj, tekstopisac i glazbeni producent. U domaćoj je javnosti poznat prije svega po velikom broju zabavno-glazbenih uspješnica za koje je dobio brojne nagrade. No, ostvario je i uspješnu inozemnu karijeru te je autor nekih od hitova australsko-britanskog ženskog violinističkog kvarteta Bond, a trajna suradnja veže Tončija Huljića i sa svjetski poznatim pijanistom Maksimom Mrvicom. Na službenoj ljestvici Billboard Classical Crossover s nekoliko je svojih skladbi bio na prvome mjestu, zadržavši se na njoj više od 150 tjedana.

Kapitalno djelo skladatelja Tončija Huljića i Hane Huljić Grašo pod nazivom „Misa Mediterana“ prvo je takvo u svijetu: radi se o jedinstvenoj kombinaciji duhovne i pop-glazbe, a kreirana je po svim postulatima liturgijske mise te je svojevrsni spoj mjuzikla i klasičnog kršćanskog obreda.Prvi dio čini sama koncertna misa sa stavcima: Kyrie Eleison, Gloria, Credo, Sanctus Benedictus , Agnus Dei. Drugi dio čini Dies Irae skladateljice Hane Huljić Grašo, dok je treći dio naziva Ave Maria. Praizvedena je na Splitskom ljetu 2021. godine, a izvedba na Zagreb Classic open airu zacijelo će privući brojnu publiku.

Akademski kipar Nikola Vudrag, globalna kiparska zvijezda čiji se radovi nalaze u zbirkama najpoznatijih kolekcionara, osmislio je vizualni identitet ovog djela te je tako u ulozi scenografa i autora idejnog rješenja plakata.

Formaciju izvođača čini orkestar, zbor, bend te solisti – Lorena Bućan, Hana Huljić Grašo, Irma Dragičević i Karlo Vudrić. Za orkestraciju je zaslužan Nenad Šiškov, a za režiju i scenski pokret Jelena Bosančić.

Zanimljivo je da je ovo prva pop-misa na svijetu, ujedno odobrena od strane Vatikana, gdje je i arhivirana. Autoru je iznad svega cilj da njegova glazba dopre do svih, bez obzira na to jesu li vjernici, agnostici, ateisti, te da se sluša i u crkvi i vlastitom domu.

PROGRAM:

TONČI HULJIĆ: Pop-misa Mediterana:

Kyrie Eleison

Gloria

Credo

Sanctus Benedictus

Agnus Dei

Ave Maria

HANA HULJIĆ GRAŠO: Dies Irae

TRAJANJE:

75 min.

Nedjelja, 26. 06. 2022., 20:30

IZVOĐAČ:

21:00 Joyce Jonathan, francuska kantautorica

Koncert u sklopu francuskog predsjedanja Europskom unijom

Koncertu Joyce Jonathan prethodit će u 20:30 sati dodjela nagrada za nacionalno višejezično natjecanje glazbenih spotova u organizaciji Francuskog instituta u Hrvatskoj i njegovih europskih kulturnih partnera u Hrvatskoj.

image

promo

JOYCE

OPIS:

Koncert Joyce Jonathan na Zagreb Classic open airu održava se u sklopu francuskog predsjedanja Europskom unijom. Prethodit će mu dodjela nagrada za višejezično natjecanje glazbenih spotova u organizaciji Francuskog instituta i njegovih europskih kulturnih partnera u Hrvatskoj.

Joyce Jonathan francuska je kantautorica koja se bavi glazbom od pete godine života. Ubrzo nakon što je počela pisati vlastite pjesme, postiže veliki uspjeh i popularnost zahvaljujući snažnoj individualnosti i izuzetnom emotivnom naboju svojih skladbi. Prvi album pod nazivom “Sur mes gardes” izdaje 2010. godine u svojim ranim dvadesetima: u manje od pola godine postaje zlatan, a nedugo potom i platinast. Potom objavljuje još nekoliko albuma i singlova zapaženog umjetničkog izričaja, zbog čega je rado viđen izvođač na brojnim pozornicama te miljenica publike i kritike.

Ovom prilikom Joyce Jonathan nastupit će s programom s novoga albuma „Les P’tites Jolies Chose”, kao i s nekima od svojih najvećih hitova.

PROGRAM:

20:30 Svečani govor predstavnika Francuskog veleposlanstva

20:35 Višejezično natjecanje glazbenih spotova

20:40 Dodjela nagrada

21:00 koncert Joyce Jonathan

TRAJANJE:

110 min.

Ponedjeljak, 27. 06. 2022., 21:00

IZVOĐAČI:

Nino Rota i Ennio Morricone: "Najljepša filmska glazba"

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA pod ravnanjem dirigenta MARCELLA ROTE (Italija)

Solistica: CRISTINA MOSCA, sopran (Italija)

image

promo

MARCELLO_ROTA
image

promo

CRISTINA_MOSCA

OPIS:

Nino Rota i Ennio Morricone, znameniti talijanski skladatelji koji su glazbom za brojne filmske uspješnice osvojili gledatelje diljem svijeta, protagonisti su koncerta „Najljepša filmska glazba“, koji će izvesti Zagrebačka filharmonija, orkestar sa 150-godišnjom tradicijom, uz vodstvo talijanskog dirigenta Marcella Rote te solisticu Cristinu Mosca.

Nakon što je magistrirala na Konzervatoriju Antonio Vivaldi u Alessandriji, sopranistica Cristina Mosca pohađala je majstorske tečajeve kod mnogih istaknutih glazbenika, nastupala u brojnim opernim kućama te je dobitnica brojnih uglednih nagrada.

Dirigent Marcello Rota cijenjen je interpret i čest gost najpoznatijih europskih i svjetskih pozornica.

Nino Rota dobitnik je Oscara 1975. za soundtrack „Kuma II.“, a glazbu je skladao i za brojne filmove Federica Fellinija poput „Prova d'orchestra“ (1979.), „Amarcord“ (1973.), „The Clowns“ (1970.), „La Strada“ (1954.), „La Dolce Vita“ (1960.) i „Otto e Mezzo“ (1963.).

Ennio Morricone, nekoliko puta nominiran za Oscara te dobitnik Nagrade za životno djelo, od 1961. godine, kada je debitirao s glazbom za film „Il Federale“ redatelja Luciana Salcea, skladao je glazbu za više od 400 filmskih uspješnica ispisavši vrlo važnu stranicu svjetske kinematografije.

PROGRAM:

Dio 1. – Nino Rota

Romeo i Julija, suita

Kum, suita

Kabirijine noći

Uvertira

Canzone

Fox-trot

La strada

Gelsomina, tema

Saraghina, la rumba

Dio 2. – Ennio Morricone

Leon profesionalac

Nemoguća misija, suita

Novo kino Raj

Za šaku dinamita

Za dolar više

Bilo jednom u Americi

Bilo jednom za Divljem zapadu

TRAJANJE:

75 min.

Utorak, 28. 06. 2022., 21:00

IZVOĐAČI:

JAZZ ORKESTAR HV & ADALBERT TURNER JUCI pod ravnanjem dirigenta DAVORA DROPULJIĆA

image

promo

OPIS:

Adalbert Turner Juci glumac je i pjevač koji se glazbom profesionalno bavi od 1992. godine, najprije kao član glazbenih sastava, a 1996. godine započinje solo karijeru. Kao solist nastupao je na više festivala, a suradnju s Gradskim kazalištem Komedija ostvaruje u mnogim mjuziklima koji su obilježili velik dio repertoara te zagrebačke kazališne kuće.

Na Zagreb Classic open airu Adalbert Turner Juci izvodi popularne pjesme Franka Sinatre u pratnji Jazz orkestra Hrvatske vojske pod ravnanjem dirigenta Davora Dropuljića.

Jazz orkestar Hrvatske vojske odlikuje raznovrsnost glazbe koju orkestar izvodi, od jazza do zabavne glazbe, vrhunska kvaliteta te suradnja s brojnim poznatim imenima domaće i međunarodne zabavne glazbe.

PROGRAM:

Jazz orkestar HV & Adalbert Turner Juci

„Tribute to Sinatra“, poznati klasici swinga

American Patrol, In the Mood, Sweet Georgia Brown; popularne pjesme F.

Sinatre (My Way, Strangers in the Night, New York, New York)

TRAJANJE:

70 min

Srijeda, 29. 06. 2022., 21:00

IZVOĐAČI:

CAMERISTI DELLA SCALA izvode Vivaldija i Piazzollu u "Osam godišnjih doba"

Dirigent i solist: FRANCESCO MANARA (Italija)

image

promo

KAUPO KIKKAS _CAMERISTI_DELLA_SCALA

OPIS:

Iz slavne milanske Scale dolazi ansambl Cameristi della Scala, koji je gostovao na najpoznatijim glazbenim scenama u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Poljskoj, Kini, Rusiji, Argentini, Izraelu, SAD-u i drugdje. Dobitnici su brojnih međunarodnih nagrada. Zagrebačka publika imat će priliku poslušati koncert koji su Cameristi della Scala prvi put izveli u glasovitom Carnegie Hallu, gdje su oduševili publiku i stručnu kritiku. Na repertoaru su djela talijanskog skladatelja Antonia Vivaldija i argentinskog skladatelja Astora Piazzolle.

U nastupu će im se kao poseban gost pridružiti svjetski poznat i cijenjen talijanski violinist Francesco Manara. Dobitnik je brojnih uglednih glazbenih nagrada te je rado viđen gost na mnogim pozornicama svijeta, kojima se pridružuje i ova zagrebačka.

Godišnja doba Antonija Vivaldija, izvanredan primjer glazbenog opisa prirodnih pojava, izmijenjuju se s tangom Astora Piazzolle, koji čovjeka, njegovu dušu i strasti stavlja u središte svoje poetike. Kulture koje su toliko udaljene jedna od druge pronalaze sklad u želji da se razumiju i približe jedna drugoj.

PROGRAM:

ANTONIO VIVALDI (1678. –1741.) LE QUATTRO STAGIONI

ASTOR PIAZZOLLA (1921. – 1992.) LAS CUATRO ESTACIONES PORTEÑAS

TRAJANJE:

72 min.

image

promo

Linker
20. travanj 2024 13:17