©2024 American Broadcasting Companies, Inc. All rights reserved.

 ANNE MARIE FOX DISNEY

Uvod u Anatomiju - Od medicinskog udžbenika do TV fenomena

Sa skoro dva desetljeća prikazivanja, 20 sezona i 425 epizoda, serija „Uvod u anatomiju“ postala je jedna od najdugovječnijih medicinskih drama na televiziji.

Da bi medicinski postupci i žargoni bili što vjernije prikazani, serija „Uvod u anatomiju“ u timu zapošljava i prave liječnike, a producentica Shonda Rhimes u dijalozima izostavlja medicinsku terminologiju i zamjenjuje ju riječi „medical“ dok pravi liječnici ne napišu cijeli postupak i termine.

Ovo je samo jedan od načina na koji se cijeli tim serije brine da prikažu autentičnost medicinskog svijeta, što je zasigurno jedan od razloga uspješnosti ove serije.

image

©2024 American Broadcasting Companies, Inc. All rights reserved.

ANNE MARIE FOX DISNEY

‘Uvod u anatomiju‘ nije bio prvi naziv serije

Kate Walsh, koja glumi Addison Montgomery, u jednom je intervjuu otkrila da se serija nije trebala zvati „Uvod u anatomiju“ te da su taj naziv mijenjali tijekom snimanja prve sezone. Neki od naziva koji su se provlačili prije onog kojeg danas znamo bili su u prijevodu „Komplikacije“, „Doktori“ i „Kirurzi“. Naziv „Grey‘s anatomy“ preuzet je od naziva stvarnog medicinskog udžbenika Henryja Graya, kojim se i danas služe studenti medicine.

Nakon završetka prve sezone, nije se očekivalo da će serija postati veliki hit, ali ostvarila je do sada impresivnih 20 sezona. Dio tima dobio je čak zadatak da spakira svoj stvari, što je teško i zamisliti danas kada znamo da je jedna od najpoznatijih i najgledanijih serija kojoj je pridonio i legendarni glumac Denzel Washington. Naime, Washington je režirao jednu epizodu serije, i to devetu epizodu 12. sezone.

Drama koja prati likove

Glumica Ellen Pompeo neizmjerno je važan dio cijele priče, a veliki dio karijere izgradila je uz ulogu glavne junakinje Meredith Grey. Rhimes je jednom prilikom izjavila da će se „Uvod u anatomiju“ snimati dokle god Ellen Pompeo bude imala želju i volju snimati seriju. Tijekom snimanja 6. sezone je ostala trudna, a scenaristi nisu htjeli da i njezin lik zatrudni pa su odabrali da priča ode u drugom smjeru. Meredith zato u seriji donira dio jetre svom ocu. Nakon te operacije, morala je ležati pa je tako trudnički trbuh skrivala ispod plahti.

Drugi poznati lik, onaj Alexa Kareva (Justin Chambers), nije bio u prvotnom scenariju. Scenaristi su htjeli dodati grublji suprotan lik nježnom Georgeu O‘Malleyu (T.R. Knight) stoga je Karev dodan u seriju nakon što je pilot već bio snimljen.

image

©2024 American Broadcasting Companies, Inc. All rights reserved.

ANNE MARIE FOX DISNEY

Kao i u seriji, i u stvarnom životu glumce je pratila drama. Katherine Heigl, poznata po ulozi Izzie Stevens, odbila je nominaciju za Emmy. Izjavila je da smatra kako joj pisci nisu pružili dovoljno kvalitetnog glumačkog materijala za nominaciju te da bi bilo pravednije da se za nagradu natječe netko s kvalitetnijom izvedbom.

Medicinski univerzum

Iz serije „Uvod u anatomiju“ dobili smo dvije poznate serije koje volimo pratiti i danas. „Privatna praksa“ pratila je lik Addison Montgomery (žene Dr. Dereka Shepherda) nakon odlaska iz Seattle Grace bolnice i otvaranja privatne ordinacije u Los Angelesu. Serija ima šest sezona a prikazivala se od 2007. do 2013. godine i dostupna je na Disney+ streaming platformi.

Drugi spin-off je serija „19. postaja“, koja nije medicinska drama. Serija prati Bena Warrena (Jason George) koji je odlučio zamijeniti liječničku karijeru vatrogasnom. Sedma sezona, ujedno je i posljednja sezona serije, a izašla je 2024. godine. Gledatelji STAR Life kanala mogu pratiti 5. sezonu serije od 1. svibnja. u večernjem terminu.

image

©2024 American Broadcasting Companies, Inc. All rights reserved.

ANNE MARIE FOX DISNEY

Kratki web spin-off Uvod u Anatomiju B-tim“ ima samo šest epizoda i pratio je grupu stažista u Seattle Grace bolnici. Ova kratka serija, nažalost, više nije dostupna za gledanje. Sva tri spin-offa su dodatno obogatila svijet „Uvoda u anatomiju“ jer se nerijetko radnje isprepliću, što gledateljima pruža nove intrigantne priče i perspektive.

Najnovija 20. sezona serije sigurno će nas sve oduševiti, a premijerno ju pratimo četvrtkom, od 2. svibnja na kanalu STAR Life u 22 sata.

Linker
16. svibanj 2024 16:14