Osobne financije

Ako se pitate kad treba početi razmišljati o štednji za mirovinu, odgovor je odmah: Evo kako!

Kako s osobnim primanjima postići financijsku stabilnost i sigurnost, objasnili su sudionici Glorijinog panela ‘Moj novac: jučer, danas, danas‘. ‘Najgore je kad ne razmišljate o vlastitim financijama. No, kad počnete, shvatit ćete da upravljanje novcem nije tako nezamislivo kao što ste mislili.‘

Razgovor o osobnim financijama, potrošnji i štednji nikad nije bio aktualniji. Čak i oni koji inače ne čitaju financijske rubrike i ne prate stanje na tržištima kapitala, proteklih mjeseci ne mogu izbjeći razgovore o inflaciji, utjecajima krize i neizbježnoj temi - prelasku na euro. Teško se ovom temom baviti ako ne znamo osnove financijske pismenosti, a s druge strane, svi se pitaju gdje se uči financijska pismenost. O tome se, na žalost, ne uči u školi, a o poznavanju financija uvelike ovisi kvaliteta života. Upravo zato su gosti na Glorijinom panelu o financijskoj pismenosti pokušali dati konkretne odgovore na vrlo konkretna pitanja jer, kao što kaže tema "Moj novac: jučer, danas, sutra", pravo vrijeme za razmišljanje o vlastitim financijama je - uvijek.

To su nam u razgovoru s moderatoricom i voditeljicom Lanom Pavić potvrdili i sugovornici: Rosa Marić, voditeljica Odjela upravljanja imovinom PBZ Croatia osiguranja d.d. za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima, te Josip Kurdija iz sektora kartičnog poslovanja tvrtke Aircash.

image
MARKO MISCEVIC CROPIX

Kako postići financijsku stabilnost i sigurnost pitanje je kojim se danas svi bavimo.

"Pitanje je to za milijun dolara, ali je pravo pitanje. I nije lako to postići kad uzmemo u obzir da je inflacija u listopadu iznosila 13,2 posto, dok su troškovi hrane i pića, što inače čini oko 20 posto troškova jednog kućanstva, porasli za 20 posto. Važno je napraviti plan i podijeliti mjesečne troškove po kategorijama i pokušati se držati tog plana", rekla je Rosa Marić, čiji je posao vezan za planiranje financija u budućnosti, no jednako se i u privatnom životu pokušava držati plana, i to tako da radi račun dobiti i gubitka baš kao svaka kompanija. Osvijestiti vlastite financije, slaže se njezin sugovornik Josip Kurdija, već je veliki korak.

image

Aircash je zapravo digitalni novčanik koji se jednostavno puni na više načina

MARKO MISCEVIC CROPIX

"Najgore je kad ne razmišljate o vlastitim financijama. No, kad počnete, shvatit ćete da upravljanje novcem nije tako nezamislivo kao što ste mislili", kaže Josip Kurdija, dodajući da korisnici uglavnom vode računa prvo o sigurnosti, potom odmah i o jednostavnosti i funkcionalnostima proizvoda. Danas se gotovo sve aktivnosti vezane za financije mogu obaviti digitalno, za što vam trebaju samo internetska veza i pametni telefon. Ipak, kad govorimo o online kupnji i plaćanju, Hrvati u usporedbi sa stanovnicima zapadnih zemalja još uvijek ne vole previše digitalne financijske usluge. Zašto?

"Prvenstveno zbog sigurnosti i straha od kompromitacije ili krađe njihovih podataka. To je logičan strah pa često, ako nismo sigurni je li određeni web shop pouzdan, jednostavno odustajemo od kupnje. Ljudi time gube jer odustaju od nekih povoljnih online kupnji i tu je važna prednost Aircash kartice. Stvar je vrlo jednostavna: važno je smanjiti rizik, a to se može pomoću jedne ili više prepaid kartica, koje "napunite" određenim iznosom. U bilo kojem trenutku možemo postaviti ili promijeniti dnevni ili mjesečni limit u iznosu u kojem želimo¸ pa s kartice nije moguće potrošiti više od limitiranog iznosa. Tako Aircash kartica postaje sigurna opcija za kupnje na internetu bez da izlažete bankovne kartice na osjetljivim ili nepoznatim internetskim trgovinama", objašnjava Josip Kurdija.

image

Važno je napraviti plan i podijeliti mjesečne troškove po kategorijama.

MARKO MISCEVIC CROPIX

Aircash je zapravo digitalni novčanik koji se jednostavno puni na više načina: bilo kojom vašom bankovnom karticom, putem IBAN računa, a posebno je važna mogućnost uplata ili isplata gotovinom na više od 2000 partnerskih prodajnih mjesta u Hrvcatskoj (INA, Tifon, iNovine, Tisak): koliko sredstava imate u njemu, toliko možete potrošiti.

Stvar je vrlo jednostavna: važno je smanjiti rizik, a to se može pomoću jedne ili više prepaid kartica, koje "napunite" određenim iznosom.

Uz novčanik može se povezati do 5 Mastercard prepaid kartica koje su dostupne za kupnju na spomenutim prodajnim mjestima po cijeni 30 kn Kartica se jednostavno aktivira putem Aircash aplikacije skenom QR koda s poleđine kartice i trenutačno je povezuje sa sredstvima u Aircash novčaniku, od tog trenutka možemo savršeno upravljati njome samo putem mobitela. To zvuči kao idealno rješenje za putovanja, izlaske, uplate novca djeci ili nekom drugome. I sve su te transakcije trenutačne, novac je odmah na raspolaganju jer ne "putuje" iz banke ili s nekog vašeg računa.

Takav način potrošnje dobar je alat za kontrolu troškova jer možete svaki mjesec odrediti koliko ćete potrošiti na online kupnju, plaćanje režija, parking ili druge servise koji su dostupni kroz Aircash Usluge. Disciplina je važna - kako u potrošnji, tako i u štednji.

image

O mirovini treba početi razmišljati rano.

MARKO MISCEVIC CROPIX

"Važno je osvijestiti i kako želite provesti umirovljeničke dane, želite li putovati ili ih provoditi u sigurnosti svog doma. O mirovini treba početi razmišljati rano. Dok radimo i primamo plaću, svi smo mi obavezni štedjeti u drugom mirovinskom stupu, u koji se izdvaja 5 posto plaće. Obično samo 5 posto korisnika sami izaberu mirovinski fond, svi drugi jednostavno prihvate ono što im je ponuđeno. No, ne treba biti pasivan član, važno je informirati se u što ulaže vaš fond, koliki su prinosi te kolika je vaša štednja", kaže Rosa Marić.

U dobrovoljnom mirovinskom fondu ostvarujete državne poticaje od 15 posto, odnosno možete dobiti 750 kuna maksimalno svake godine.

Sigurnu mirovinu omogućuje i činjenica da čak i ako niste odviše disciplinirani, štednju ne možete koristiti prije vremena, a od države za štednju u dobrovoljnom mirovinskom fondu ostvarujete poticaje od 15 posto, odnosno možete dobiti 750 kuna maksimalno svake godine. Iznos uplata u dobrovoljnom stupu također ovisi o vama: ako rastu vaše mogućnosti, možete povećavati iznos uplata, a ako i prekinete s njima, ništa se neće dogoditi - vaša štednja je i dalje sigurna, i dalje se kapitalizira, tj. na nju ostvarujete prinos. I opet se sve vrti oko sigurnosti, bilo da je riječ o potrošnji ili štednji. To je iznimno važan faktor.

Psihološki odnos prema novcu koji nam ulijeva sigurnost važan je element u upravljanju vlastitim financijama. Ali najvažnija je edukacija, složili su se naši sugovornici. Mogućnosti je danas puno, a izabrati najbolje i najpovoljnije možete samo ako imate sve informacije, ako znate koga i što pitati i ako se držite plana.

Linker
15. travanj 2024 04:18