Drukčija vizija

Zagrepčanka na čelu jednog od najvećih svjetskih festivala arhitekture

Prvi londonski Festival arhitekture pod vodstvom Rose Rogine, kćeri poznatog arhitekta Krešimira Rogine, pokazao je kako bi se više od 400 lokacija britanske prijestolnice moglo humanije preoblikovati.

Premda je u London Festival of Architecture, jedan od najvažnijih i najvećih arhitektonskih festivala tog formata u svijetu, uključena od 2016., kao izvršna direktorica, Zagrep­čanka Rosa Rogina ovog ga je lipnja otvorila kao - glavna direktorica. Kći zagrebačkog arhitekta Krešimira Rogine funkciju je preuzela lani, a u ovih godinu dana najveća joj je podrška bio suprug, španjolski arhitekt Armor Gutierrez Rivas.

"Velik dio našeg posla svodi se na uspostavljanje suradnje s organizacijama i pojedincima koji se bave temama važnim za budućnost grada. Tako smo ove godine surađivali s neprofitnom tvrtkom Creative Wick, koja ulaže velike napore i pronalazi razna kreativna rješenja za očuvanje kvarta u kojem i ja živim", kaže Rosa Rogina, koja sa suprugom živi u istočnom dijelu Londona, bivšoj industrijskoj zoni nekad poznatoj po velikoj koncentraciji umjetnika, koja je doživjela građevinski bum uoči Olimpijskih igara 2012. te se i dalje kontinuirano mijenja.

"U drugim dijelovima Londona jasna je razlika između ulica gdje živite i onih gdje ste u slobodno vrijeme, dok je ovdje sve isprepleteno, što mi se posebno sviđa. Mi smo imali sreću što smo našli stan koji je nov i uređen skoro pa po našem ukusu, tako da su naše intervencije bile više dekorativne. Unijeli smo puno zelenila, a zidove prekrili grafikama", govori Rosa Rogina, koja je zavoljela arhitekturu još kao dijete. Njen otac Krešimir Rogina, koji je s partnerom Vinkom Penezićem autor brojnih važnih arhitektonskih projekata, jako je na nju utjecao. Studij je počela na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu i diplomirala na Royal College Of Art u Londonu, a istraživački projekt na sljedećem diplomskom studiju - na Goldsmiths, University of London - doveo ju je do posla na Festivalu.

Supruga Armora Gutierreza Rivasa upoznala je u Rotterdamu, gdje su radili u istom arhitektonskom uredu, a prije tri godine vjenčali su se u Zagrebu.

"Moj muž je vrlo ambiciozan arhitekt. Trenutačno predaje na jednom od najboljih studija arhitekture u Londonu, osnivač je radionice i ljetne škole koja istražuje kritičko stvaranje kroz povezivanje tradicionalnog obrta s digitalnim dizajnom", kaže Rosa, dodajući da se njihov poslovni život isprepleće s privatnim pa Armor katkad radi na nekim projektima za Festival, a ona asistira na njegovim radionicama.

image

Rosa Rogina i njezin suprug, španjolski arhitekt Armor Gutierrez Rivas

PRIVATNI

Tema ovogodišnjeg Festivala je "act", odnosno "djeluj", što je privuklo njezina supruga da se prijavi kao - sudionik. "Nije imao protekciju! Naime, surađivao je s tvornicom šećera Tate & Lyle na istraživanju potencijala korištenja nusprodukata šećera u građevinske svrhe i to se uklopilo u našu temu. Festivali imaju moć stvaranja privremenih situacija kroz koje se trudimo testirati i pokretati dugoročne urbane promjene. Sve smo to ove godine pokazali na više od 400 lokacija u Londonu pa su mnogi vidjeli drukčija arhitektonska rješenja "na djelu" ", objašnjava Rosa Rogina, kojoj je jedan od dražih projekata bio zatvaranje prometa u Somers Townu u blizini Kings Crossa.

Tamo su, kaže, surađivali s mladim arhitektonskim uredom NOOMA Studio, koji je preoblikovao ulicu u privremeni vrt za stanovnike i posjetioce s nizom događanja uključujući čitanje poezije, ples i zajedničke obroke na ulici. I te "primijenjene poruke" možda su najljepši dio Festivala.

Linker
12. travanj 2024 14:02