Inspirativna promjena!

Životni balans: Neustrašiva pravnica za svoje je snove riskirala i posvetila se akupunkturi

Iako je bila sjajna studentica i radila u jednoj odvjetničkoj tvrtki, Zagrepčanka Vesna Mudrinić nije se osjećala ispunjeno, a odluku o promjeni karijere i upisu na studij akupunkture u New Yorku, donijela je nakon teške prometne nesreće.

Zagrepčanka Vesna Mudrinić oduvijek je bila neustrašiva. Jednoj od najboljih studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu gdje je 2010. diplomirala, a potom i magistrirala, te karijeru počela graditi u uglednom odvjetničkom društvu, bilo je sasvim prirodno ostaviti siguran, stalni posao i upisati prestižni Tri State College of Acupuncture u New Yorku. Tamo je, opet kao jedna od najboljih studentica, diplomirala i počela raditi kao licencirana terapeutkinja za japansku akupunkturu, shiatsu te prehranu na bazi makrobiotike. Prvo u New Yorku, a 2019., s namjerom da veći dio godine radi u Hrvatskoj, u Zagrebu je otvorila centar Satori Acupuncture.
"Ni moji prijatelji, a još manje roditelji i sestre nisu bili sretni kad sam dala otkaz i rekla im da idem na studij u New York", prisjeća se Vesna Mudrinić, dodajući da su promijenili mišljenje kad su je prvi put posjetili. Vidjevši zgrade, dvorane za predavanja, dvorane za vježbe, kliniku u sklopu fakulteta te način rada, kao i tko su predavači, Vesnini roditelji, Ivica i Božica Mudrinić, te starije sestre Marina i Kristina, kao i najmlađa Diana, shvatili su koliko je njezin trogodišnji studij ozbiljan.

image

Vesna je 2019. u Zagrebu otvorila centar Satori Acupuncture

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Tata je čak pristao glumiti pacijenta na kojem nam je predavač iz Japana pokazivao jednu metodu. Akupunkturu, vještinu poteklu iz Kine, u Americi su među prvima uklopili u službenu medicinu, uvjerivši se u sve njene dobrobiti", govori stručnjakinja za japansku akupunkturu i shiatsu. Primjerice, jedan dio fakultetske klinike bio je pedijatrijski odjel za onkološke bolesnike. Zahvaljujući akupunkturi tijekom i nakon kemoterapije minimalizirani su im bolovi, mučnine i slabost, tako da su teško oboljeli mališani mnogo lakše podnosili medicinske terapije i nimalo ugodne nuspojave.
"Ja sam pak diplomski radila iz područja neuropatije, gubitka osjeta u prstima nogu i ruku, što je česta posljedica kemoterapije, a javlja se i devet godina kasnije. Moj 86-godišnji pacijent imao je rak prostate koji je otkriven na vrijeme i izliječen, no osjet je izgubio. Kad je iscrpio sve mogućnosti službene medicine, došao je u našu kliniku i za nekoliko mjeseci problemi su nestali, osjet se vratio", kaže Vesna Mudrinić, dodajući da su pola dana imali predavanja, među ostalim i anatomiju, a drugi dio dana je bio praktičan rad u klinici, dakle primjena teorije u praksi.

Oduševio ju je individualni pristup pacijentima te širina znanja. Naime, fakultet je objedinio fizikalnu terapiju i akupunkturu koja je najbolja za sportaše, pa tradicionalnu kinesku medicinu i kinesku akupunkturu, makrobiotičku prehranu, potom japansku akupunkturu te kozmetičku koju je u SAD-u usavršila Shelly Goldstein, također predavačica na fakultetu.

Terapija se prilagođava svakom pacijentu, ovisno o liječničkim nalazima, dijagnozi i potrebama. Jedna od predavačica je bila Kiko Matsumoto, čije se umijeće bazira na metodi koju su razvili slijepi akupunkturisti u Japanu.

image

Vesna s tatom Ivicom Mudrinićem, bivšim ministrom i
predsjednikom Uprave HT-a.

PRIVATNI ALBUM

"Poanta je da se tijelu pristupa kao cjelini, što ono i jest. Otklanja se uzrok, a tek potom posljedica. Maksimalnim smanjivanjem ili uklanjanjem uzroka problema vraćamo i kontrolu nad svojim zdravljem i životom. Lice je svojevrsna ‘zdravstvena‘ karta našeg organizma. Primjerice, netko će, zbog dugotrajnog sjedenja pred kompjutorom, imati najdublju boru onu između obrva, a podočnjaci osobe koja ima problema s bubrezima ili nadbubrežnom žlijezdom bit će drugačiji od osobe koja tih problema nema", objašnjava Vesna, koja je u svijet makrobiotike i istočnjačkih metoda koje poboljšavaju fizičko i psihičko stanje organizma ušla tražeći rješenje za vlastite zdravstvene probleme.

Zdravstveni problemi

S obitelji se iz rodnog Toronta u Zagreb doselila kad joj je bilo šest godina. Brbljava i vesela djevojčica, koja je od djetinjstva obožavala crtati, brzo se uklopila u novu sredinu, kako u školi, tako i u muzičkoj školi, na odbojci, košarci... No, u trećem razredu gimnazije odjednom su krenuli zdravstveni problemi - lice su joj preko noći prekrile akne, a bolovi, probavni i ginekološki problemi postajali su sve češći i teži.

image

S japanskom umjetnicom Koho Yamamoto, koja je nedavno proslavila stoti rođendan.

PRIVATNI ALBUM
image

Vesna s kolegama ispred javne klinike za akupunkturu u sklopu Tri-State College of Acupuncture gdje su imali dežurstva i radili s pacijentima.

PRIVATNI ALBUM

"Klasična medicina, koja je za mene i dalje na prvome mjestu, riješila je dio problema, no nisam željela prihvatiti da su tablete jedino rješenje, pogotovo za nešto što traje. Tražila sam način kako si pomoći, počela sam istraživati prehranu, čitala, išla na seminare i tako sam ušla u sferu makrobiotike. To mi je bilo super iskustvo, mnogo sam čitala, otkrivala koji su problemi prouzročeni kojim namirnicama, izbacivala ih ili kuhala na drukčiji način. Tako sam upisala i tečaj shiatsu masaže, počela sam se baviti jogom, pa meditacijom, a kod kuće kuhala samo za sebe. Jedino se tati sviđalo to što bih skuhala", govori Vesna, koja se i danas drži načela iz knjige o makrobiotici japanskog autora Michioa Kushija.

"On naglašava da hrana mora biti prilagođena podneblju u kojem živite. Važno je osluškivati svoje tijelo. Njegovu sam filozofiju najbolje razumjela kroz susrete s ljudima koji su se ekstremno držali naputaka o makrobiotici, ne shvaćajući koliko je važno tu vrstu prehrane prilagoditi sebi i svom organizmu", naglašava Vesna, koja je uskoro počela kuhati i prijateljicama, raditi im shiatsu masaže. Bila je i na tretmanu akupunkturom i zainteresirala se za tu vještinu.

"Posao mi je bio divan, ured također, voljela sam pravo, no nakon što bih pojela svoj makrobiotički obrok i nekome odradila tretman, osjećala sam se puno ispunjenije, zadovoljnije i bolje. Što sam se više brinula o sebi, više sam mogla pomoći drugima ", govori Vesna, čiju je odluku da okrene novu stranicu u životu ubrzala i prometna nesreća u kojoj je doživjela težak potres mozga i ozlijedila vratnu kralježnicu.

image

U New Yorku je završila studij alternativne medicine.

PRIVATNI ALBUM

"Prvih mjesec dana trebalo mi je neko vrijeme samo da prinesem šalicu čaja ustima. Doživjela sam i kraću amneziju. U tih mjesec dana mnogo sam razmišljala. Život je suviše kratak, dogode nam se stvari koje ne želimo i pomislila sam zašto bih morala čekati mirovinu pa da imam vremena baviti se onim što istinski želim. Bilo je to u proljeće 2013. i danas sam presretna što sam donijela odluku koja mi je promijenila život", govori Vesna Mudrinić.

Na studiju u New Yorku mentorica Kiko Matsumoto riješila ju je svih posljedica potresa mozga, a ona danas i svom dečku, Igoru Grubišiću, koji pak, kao i ona, nakon prometne nesreće ima povremenih problema s vratnom kralježnicom, mnogo pomaže s akupunkturom.

Vlasnik tvrtke za promotivne materijale i organizaciju festivala i Vesna dvije godine žive zajedno, a tretmane mu radi isključivo u svom centru.
"Važan je ambijent tako da se svaki klijent može opustiti, a mnogi tijekom tretmana zaspu. Upotrebljavam japanske i korejske iglice koje su najtanje, a imaju posve glatku teksturu, tako da ih se uopće ne osjeti. Mogućnosti za pomoć i poboljšanje kvalitete života je mnogo. Svi seminari i fakulteti dali su mi puno, imam bazu, ali, baš kao i medicina, i ovaj dio liječenja ide naprijed. Rade se brojna istraživanja, otkrivaju nove mogućnosti, a ja uvijek želim još više i još bolje, tako da sam i dalje u fazi učenja", kaže Vesna Mudrinić.

Linker
18. travanj 2024 00:25