uskoro na snazi

Donesena direktiva: Do 30. lipnja 2026. tvrtke moraju imati 33 posto direktorica

Do 30. lipnja 2026. sva velika trgovačka društva uvrštena na burzu u EU-u morat će poduzeti mjere kako bi se povećao udio žena na njihovu čelu.

Deset godina nakon što je prvi put predložena, u utorak je usvojena takozvana Direktiva o ženama u upravnim odborima. Cilj joj je uvesti transparentno zapošljavanje u poduzećima kako bi do 30. lipnja 2026. najmanje 40 posto neizvršnih direktorskih mjesta ili 33 posto svih direktorskih mjesta zauzimale žene.

Prema novim pravilima, zasluge bi i dalje bile ključni kriterij u postupcima odabira koji bi trebali biti transparentni. Uvrštena trgovačka društva morat će jednom godišnje nadležnim tijelima dostaviti podatke o rodnoj zastupljenosti u svojim upravnim odborima. Ako se utvrdi da ciljevi nisu postignuti, trgovačka društva morat će obavijestiti nadležna tijela o tome kako ih namjeravaju postići. Uz to, morat će objaviti te podatke na svojoj internetskoj stranici.

image

Cilj direktive je uvesti transparentno zapošljavanje u poduzećima

UNSPLASH

Direktiva se neće primjenjivati na mala i srednja poduzeća s manje od 250 zaposlenih.

Sankcije

Države članice moraju uvesti učinkovite, odvraćajuće i proporcionalne kazne poput novčanih kazni za trgovačka društva koja ne provode otvorene i transparentne postupke imenovanja. Osim toga, pravosudnim tijelima omogućeno je da ponište izbor članova upravnog odbora trgovačkog društva ako su prekršena načela Direktive.

Izjave suizvjestiteljica

Suizvjestiteljica Evelyn Regner(S&D, Austrija) izjavila je: "Usvajanje Direktive ‘Žene u upravama‘ deset godina nakon što je predložena važan je korak naprijed za ravnopravnost spolova. Napokon dajemo ženama poštenu priliku da budu na najvišim korporativnim pozicijama i poboljšavamo korporativno upravljanje. Žene su inovativne, pametne, snažne i sposobne za mnoge stvari. Uklanjamo jednu od glavnih prepreka ženama da dođu do ‘glavnih poslova‘: neformalne muške mreže. Od sada će se kompetencija računati više nego ikada prije u postupku odabira, kao i transparentnost."

image

Države članice moraju uvesti učinkovite, odvraćajuće i proporcionalne kazne

UNSPLASH

Suizvjestiteljica Lara Wolters(S&D, Nizozemska) dodala je: "U deset godina koliko je ova Direktiva stajala na polici, sobe za sastanke ostale su uglavnom carstvo muškaraca. Ali u onim zemljama u kojima su uvedene obvezujuće kvote imenovano je znatno više žena. S ovim zakonom te zemlje više neće biti iznimke, a ravnoteža spolova u upravnim odborima tvrtki uvrštenih na burzu postat će norma u cijeloj EU."

Sljedeći koraci

Sad kad su Parlament i Vijeće formalno odobrili dogovor, Direktiva će stupiti na snagu 20 dana nakon što bude objavljena u Službenom listu EU-a. Države članice imat će dvije godine da je provedu.

image

Direktiva se neće primjenjivati na mala i srednja poduzeća s manje od 250 zaposlenih

UNSPLASH

Povijest

Europska komisija je po prvi put predstavila prijedlog Direktive 2012., a Europski parlament donio je pregovaračko stajalište još 2013. Nakon desetljeća blokade prijedloga u Vijeću, ministri EU-a za zapošljavanje i socijalna pitanja napokon su uspjeli postići dogovor o stajalištu u ožujku 2022. Pregovarači Parlamenta i Vijeća postigli su dogovor u lipnju.

U 2021. godini žene su činile samo 30,6 % članova upravnih odbora najvećih trgovačkih društava uvrštenih na burzu u EU-u, uz znatne razlike među državama članicama (od 45,3 % u Francuskoj do 8,5 % na Cipru). Čak i s povećanjem zastupljenosti žena u upravnim odborima, 2022. godine manje od 10% najvećih uvrštenih trgovačkih društava u državama članicama imalo je predsjednicu upravnog odbora ili izvršnu direktoricu.

Linker
18. travanj 2024 15:56