Kraljica kreativnih zapleta

Zašto su kreacije Simone Rocha toliko neodoljive? Kate Middleton i Michelle Obama naprosto ih obožavaju

Irska dizajnerica ove godine obilježava deseti rođendan svoje modne marke poznate po romantičnim kreacijama prožetima poviješću.

Tijekom deset godina, koliko u Londonu ima vlastiti modni brend pod svojim imenom, irska dizajnerica Simone Rocha (34) nadahnuta je raskošnom garderobom mnogih kraljica i kraljeva koji su vladali njenom domovinom, ali i tradicionalnom odjećom raznih krajeva Irske.

image
Atraktivne kreacije spoj su etno kostima, darkerskih i pankerskih elemenata.
SIMONE ROCHA VIA BESTIMAGE/PROFIMEDIA

Stoga su njene kreacije spoj povijesnih i etno kostima, oblikovanih po postulatima suvremenih modnih trendova: haljine krinoline sašivene su od krutog prozirnog organdija te bogato ukrašene narodnim vezom, puloveri od pletiva s Aranskog otočja kombiniraju se s raskošnim suknjama od tila, a voluminozni kaputi od brokata imitiraju tradicionalnu irsku haljinu u kakvima plešu članice svjetski poznate plesne skupine Lord of the Dance.

Njezinu odjeću obožavaju poznate dame

No, prepoznatljiva je i po darkerskim te pankerskim elementima, jer su kćeri poznatog irskog dizajnera kineskih korijena Johna Roche to omiljeni supkulturni pokreti, a sklonost drami pokazala je već u debitantskoj kolekciji nadahnutoj žalobnom odjećom stanovnika zapadne Irske.

image
Kolekcija za proljeće/ljeto 2021. nadahnuta je dvorskom odjećom iz vremena Karla II., kralja Engleske, Škotske i Irske koji je vladao u 17. stoljeću.
COURTESY SIMONE ROCHA/PIXELFOR/PROFIMEDIA

Njeni atraktivni modeli, koje obožavaju Catherine, vojvotkinja od Cambridgea, i Michelle Obama, bivša američka prva dama, donijeli su joj 2014. nagradu za najboljeg mladog dizajnera, a prije četiri godine proglašena je najboljim kreatorom ženske odjeće na svijetu.

image
Iz aktualne kolekcije za brend Moncler.
MONCLER VIA BESTIMAGE/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

Osim vlastitih modnih kolekcija, Simone od 2018. radi za liniju Genius brenda Moncler, a nedavno je obznanjena i suradnja sa švedskom konfekcijskom tvrtkom H&M, koja uključuje liniju za žene, ali i muškarce i djecu, za koje Simone kreira prvi put, a u trgovine dolazi sredinom ožujka.

Još odličnih tema iz svijeta mode, beautyja i lifestylea otkrijte u novom broju magazina Gloria IN, samo uz Jutarnji list! Kako nam se bliži Valentinovo, uz pregršt ideja za darivanje voljene osobe, darujemo vam 20 kupona s popustima do 50 posto!

image
GLORIA IN + VALENTINOVO KUPONI
GLORIA
Linker
13. travanj 2024 17:34