Koristan vodič

Vječni šarm muških odijela: Kod odabira ovog bezvremenskog komada važna su tri osnovna pravila!

Skladno krojeno odijelo pojam je elegancije i profinjenosti, no nije dovoljno samo ući u trgovinu i kupiti prvo koje vidimo. Kako biste se u njemu osjećali maksimalno udobno i ostavili željeni dojam, važno je slijediti smjernice koje će vam olakšati potragu.

Odijela su već desetljećima sastavni dio muškog odijevanja. Tijekom povijesti nosili su ih baš svi - kraljevi, boemi, gospoda, službenici, poslovnjaci i hollywoodske zvijezde, a popularna su i danas te nikada neće izaći iz mode. Muško odijelo sinonim je elegancije, uglađenosti, profinjenosti te uvijek ostavlja snažan i otmjen dojam, neovisno o tome tko ga nosi.

Toliko se utkalo u srž kulture odijevanja da su tijekom godina počele nositi i žene da bi pokazale kako su jednako sposobne, moćne i snažne kao i muškarci. Povijest muških odijela seže još u 17. stoljeće kada je engleski kralj Karlo II. na dvor uveo obavezno nošenje dugog kaputa, prsluka, hlača i marame. Inspiraciju je, naime, dobio od francuskog plemstva koje je odijelo u tadašnjem obliku već usvojilo.

No, ondašnja odijela nisu bila toliko jednostavna kao ona danas, već naprotiv, imala su pregršt ukrasa kojima su pripadnici kraljevskih obitelji pokazivali svoj status i moć.

Odijela kroz povijest

Odijela kakva danas poznajemo početkom 19. stoljeća osmislio je arbitar muške mode Beau Brummell. Kombinirao je tamnije sakoe u frak stilu i hlače u svjetlijoj nijansi, a takav posve novi stil odijela prihvatio je i kraljevski dvor. Takva "rasparena" odijela vladala su modnom scenom sve do sredine 19. stoljeća kada su ih s trona zbacila odijela kakva nosimo i danas - od jednog materijala iste boje.

image
Varteks zimska kolekcija.
VARTEKS

Crni sako od smoking odijela, 1592 kune

U viktorijansko doba takva su se odijela, uz naravno prsluk, nosila i u slobodno vrijeme jer je tada bilo nezamislivo vidjeti muškarca u bilo čemu osim u elegantnom odijelu pa čak i ako se bavi nekom sportskom aktivnošću. Početkom prošlog stoljeća odijelo je dobilo makeover - sako se skratio, a materijali su postali laganiji i ugodniji za nošenje te nisu više norma i za privatne trenutke.

image
Varteks zimska kolekcija.
VARTEKS

Muško sivo odijelo od runske vune, 1554 kune

Idealan materijal za maksimalnu udobnost

S odijelom ne možete pogriješiti, bilo da ga nosite u svečanoj ili poslovnoj prilici. Iako su pravila formalnog odijevanja malo "omekšala", kod odabira odijela važno je slijediti neke smjernice kako bi vam odijelo pristajalo savršeno.

Kao prvo, najudobnija odijela su ona napravljena od kvalitetnih prirodnih materijala poput runske vuna koju koristi Varteks - najstariji hrvatski modni brend. Varteks u proizvodnji muških, ali i ženskih odijela koristi samo tkanine renomiranih proizvođača kao što su Loro Piana i Marzotto. Varteksova odijela za ovu hladnu sezonu spajaju tradiciju sa savršenim krojevima, preciznom izradom i izvanrednim tkaninama.

image
Varteks zimska kolekcija.
VARTEKS

Decentno karirane muške hlače od odijela, 419,40 kuna

image
Varteks zimska kolekcija.
VARTEKS

Sive muške hlače od odijela, 489,30 kuna

U skladu s prilikom

Osim odabira materijala, važno je misliti i na priliku u kojoj ćete nositi odabrano odijelo. Muška poslovna odjeća u posljednjih nekoliko godina postala je opuštenija i više nije nužno nositi kompletno odijelo da biste ostavili profesionalni dojam. Iako će odijelo u kombinaciji s košuljom i kravatom uvijek izgledati odlično, sako s običnim T-shirtom, dolčevitom ili pak puloverom također izgleda primjereno poslovnih krugovima.

image
Varteks zimska kolekcija.
VARTEKS

Muško odijelo s prugama u dvije boje, 1195 kuna

Još jedna prednost sakoa jest ta što funkcionira i u neformalnim prilikama te se savršeno spaja s trapericama i tenisicama.

Kada je riječ o svečanim prilikama poput vjenčanja, odijelo se bira ovisno o tome jeste li mladoženja ili gost. Za mladoženje je neizostavan smoking u kombinaciji s hlačama i prslukom, dok gosti mogu nositi klasična odijela, čak i u neuobičajenim bojama.

image
Varteks zimska kolekcija.
VARTEKS

Sako od odijela u dvije boje, 1183 kune

image
Varteks zimska kolekcija.
VARTEKS

Muške sive hlače decentnog uzorka od odijela, 639,20 kuna

Ne zaboravite na kroj

I kao posljednji korak u odabiru odijela, ali ne manje važan, jest odabir kroja. Velika prednost kod Varteksovih odijela jest ta što možete izabrati sako i hlače iz iste tkanine u različitim veličinama i tako upariti svoje savršeno odijelo. Da biste postigli željeni dojam, ovaj bezvremenski komad mora vam pristajati kao da je krojen po vama, a upravo takva odijela možete pronaći u Varteksovim kolekcijama!

Linker
06. travanj 2024 14:26