WOW EFEKT

Svog dekoltea gospodarice! Ključni komad zimske kolekcije je korzet: Pogledajte kako ga nose poznate dame

Odzvonilo je modi u kojoj je samo stražnjica na stilskoj cijeni: u prvom planu su grudi istaknute suvremenim korzetima - kao simbolima seksualne osviještenosti.

Nakon što se godinu i pol zbog restrikcija vezanih uz pandemiju provelo u trenirkama, pidžamama i drugoj kućnoj odjeći, opuštenosti je došao kraj. Zimske su kolekcije pune ukrojene odjeće pripijene uz tijelo, a ključni je komad - korzet. On se nosi ispod sakoa umjesto košulje, ali i preko nje, uz elegantne hlače, suknju i traperice, a u modu su se vratile i korzet-haljine, koje su se posljednji put nosile 90-ih. Modni stručnjaci popularnost korzeta objašnjavaju potrebom za stabilnosti i sigurnosti.

image

Glazbenica Billie Eilish u toaleti modne kuće Oscar de la Renta

ELDER ORDONEZ/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

To, naravno, nije više kruti komad s ugrađenim kitovim kostima: suvremeni modeli izrađeni su od gustog sintetičkog materijala pletenog dijagonalno, što mu daje i čvrstoću i rastezljivost. Učinkovitost korzeta novog doba mogla se vidjeti na manekenkama na Chanelovim, Diorovim i Valentinovim revijama koje su hodale uspravno poput vojnika, no ne pokazujući ni najmanji trag patnje na licu. Korzet ima prizvuk rigidnosti, no ne treba zanemariti da je riječ o izuzetno seksepilnom odjevnom predmetu.

Danima se priča o aktualnoj naslovnici britanskog Voguea: krasi je pjevačica Adele, a u prvom planu je njeno bujno poprsje u korzetu dizajnerice Vivienne Westwood. Smjeli potez kantautorice - čiji se izgled nekad komentirao jer je bila punašna, a sad zato što je smršavjela - zaradio je više od šest milijuna lajkova na njezinu Instagram profilu, gdje je objavila Vogueovu naslovnicu.

image

Adeleine naslovnice na Instagramu dobila je više od šest milijuna lajkova

VOGUE

Ima tu i raznih komentara - od pohvala za ženstven izgled do pokuda za opsceno ponašanje. Svidjelo se to nekome ili ne, činjenica je da su u doba naglašenih stražnjica - koje se već dulje vrijeme nameću kao glavni adut ženske zavodljivosti - buru izazvale suptilno razgolićene grudi. Tome u prilog govori i to što je u internetskoj modnoj trgovini Lyst prodaja korzeta porasla za 73 posto, dok je cijena vintage korzeta koje je kreirala Westwood skočila na 14 tisuća dolara. Ovaj komad je, naime, jedan od legendarnih komada slavne britanske dizajnerice - koji je za nju “oružje” snažne žene. Imaju ih i američka manekenka Bella Hadid, reality zvijezda i poduzetnica Kourtney Kardashian te pjevačica Billie Eilish, koja se fotografirala u retro modelu korzeta za lipanjsku naslovnicu britanskog Voguea.

Čitajte i: Izložbe u kojima će uživati svi strastveni zaljubljenici u modu: Od 'ready-to-wear' odjeće do kreacija visoke mode i kostima

image

Zavodljiva Versace kreacija za pjevačicu Dua Lipu

ENRICO DI VIRGILIO/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA
image

Angelina Jolie u haljini kuće Dolce & Gabbana na promociji filma 'Eternals' u Rimu

SAMANTHA ZUCCHI INSIDEFOTO/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Zlobnici bi rekli da je glavnom uredniku Edwardu Enninfulu - koji je osobno stilizirao obje pjevačice - korzet očito opsesija, no u ovom je slučaju riječ o simbolu vremena. Riječ je o osviještenoj seksualnosti koju žena može pokazati bez osude društva i seksualnog uznemiravanja muškaraca. Odnosno, kako je rekla Adele na kraju intervjua za Vogue - “učinila sam to zbog sebe”.

Čitajte i: Gwyneth Paltrow rekreirala vlastiti look iz 1996. godine, a Ryan Reynolds zablistao u gotovo identičnom baršunastom odijelu!

image

Voditeljica Nikolina Ristović

NERA SIMIC/CROPIX
Linker
17. travanj 2024 10:33