Oduševljavaju!

Stilska divljina kroz raskošni vez, perle i čipku: Etno komadi ponovno su ‘in‘!

U eri digitalnih nomada i moda se nadahnjuje etno elementima s raznih krajeva svijeta: U trendu su odjeća i dodaci ukrašeni raskošnim vezom, batik uzorcima, kukičanim detaljima i štikanom čipkom.

Sjedilački način života čini se neprivlačnim sve većem broju ljudi, naročito onima koji svoj posao mogu obavljati ‘na daljinu’ - prema nekim istraživanjima, za petnaest godina tako će raditi gotovo milijardu ljudi. A kako među njima ima modnih dizajnera, i odjevne su kolekcije nadahnute nomadima.

image

Teatum Jones

CYNTHIA ANDERSON/SHUTTERSTOCK
image

Ulla Johnson

WWW.FASHIONPPS.COM/AVALON/PR

Doduše, ne digitalnima, već pripadnicima tradicionalnih nomadskih plemena zbog čega su odjeća i dodaci prožeti etno elementima: raskošnim vezom, ukrasnim stakalcima i perlama, stiliziranim floralnim motivima jarkih boja, batik uzorcima, kukičanim detaljima, resama i štikanom čipkom. Krojevi su ležerni i udobni: suknje i haljine su midi ili maksi dužine, rukavi nabrani, nogavice lepršave, a jakne i prsluci široki te je sve upotpunjeno krupnim komadima nakita koji ukrašavaju vrat, uši, zapešća i prste.

image

Ulla Johnson

STEPHEN LOVEKIN/SHUTTERSTOCK E
image

Etro

ANTHEA SIMMS/CAMERAPRESS/PRO

I premda su nabrojeni elementi zajednički svim kolekcijama nomadskog stila koje su predstavljene na tjednima mode, nadahnuće je različito.

Maria Grazia Chiuri, kreativna direktorica Christiana Diora, inspirirala se afričkim plemenima koja je susrela na brojnim putovanjima u Keniju, Zanzibar i Maroko - u Marrakeshu je prije dvije godine čak bila predstavila resort kolekciju.

image

Ulla Johnson

ULLA JOHNSON

Čitajte i: Trikovi za održavanje bijelih tenisica: Uz malo truda izgledat će kao nove

Putoholičarka je i njujorška dizajnerica Ulla Johnson, čije su kreacije prepoznatljive po boho i etno elementima. No nju, za razliku od Marije Grazije, oduševljava tradicionalna indijska odjeća, posebice nošnja plemena Banjara za koju smatra da je nadahnula zapadnjački ‘gypsy’ stil. ‘Pojam Banjara znači putnik ili lutalica jer je prije 1500 godina dio plemena napustio Indiju te migrirao na Zapad, a njihovi potomci proširili su se Europom’, rekla je dizajnerica, koja se u kreiranju aktualne kolekcije nadahnula knjigom Gypsy Guise & Disguise Juliet Jeffery.

Premda je većinom riječ o odjeći i dodacima nonšalantnog kroja, oni se mogu nositi i u poslovnim prilikama - ključni komad je haljina ili tunika s etno uzorkom uz koju se, u tom slučaju, kombiniraju jednobojni klasični dodaci. No, ako je riječ o neformalnim situacijama, ograničenja gotovo nema: nosi se print na print, uz šarene torbe i cipele te gomilu krupnog srebrnog ili zlatnog nakita.

Linker
17. travanj 2024 17:18