Meduse sandale

 Méduse
Povratak na scenu

Slatke su kao sladoled od pistacija: Francuske sandale za kojima su poludjele trendseterice

Brend Méduse ima neodoljivu kolekciju gumenih sandala koje su nas ekspresno vratile u djetinjstvo kad smo u njima šetali po rivi i igrali se u plićaku: želimo ih u svim bojama!

Brend Méduse ima neodoljivu kolekciju gumenih sandala koje su nas ekspresno vratile u djetinjstvo kad smo u njima šetali po rivi i igrali se u plićaku: želimo ih u svim bojama!

U Americi ih zovu jelly sandals, u Hrvatskoj trike-trake, a bez obzira za lokalni naziv, baš u svima evociraju lijepe uspomene. Gumene sandale bude nostalgiju za ljetima iz našeg djetinjstva, pa i francuski brend Méduse svoju kolekciju od reciklirane plastike, s predviđenim rokom korištenja od petnaest godina, opisuje kao "modnu priču o suncu, moru i bezbrižnim vremenima". Izrađuju ih u gotovo svim bojama i veličinama (od 18 pa do 42) i totalni su hit među mladim fashionisticama, koje nisu bile ni rođene kad su neki od nas na plažu išli u sličnim Jugoplastika modelima.

image

Prozirni model pristaje svim stilovima

Méduse
image

Savršena ljetna obuća

Méduse

No, povijest dotične vrste obuće puno je dulja i, kako to obično biva, ima više verzija. Prema jednoj su izumljene u Maine-en-Loireu u Francuskoj 1946., kao pristupačna opcija obuće u zemlji koja se nakon Drugog svjetskog rata još uvijek oporavljala od raznih vrsta nestašice, između ostalog i materijala poput kože. Izrađivali su je od jednog komada plastike, ubrizgane u kalup i zatim ostavljali da se ohlade, a dizajnirane su u stilu klasičnih ribarskih sandala (ranije izrađivanih od kože). Druga teorije pak kaže da je dotične sandale popularizirala tvrtka Grendene u Brazilu 1970-ih.

image

Žuta boja istaknuti će vašu preplanulost

Méduse

Dotičan model sandala sa zaobljenim vrhom i "tkanim" remenima na kućištu koje je u potpunosti izrađeno od brizganog PVC-a, bio je prava revolucija.

Plastično fantastična sandala 70-ih i 80-ih osvojila je cijeli svijet. Postoje dvije priče i o tome kako je došla u SAD. Prema jednoj, prvi ih je uočio jedan američki bankar dok je bio na putovanju u Južnu Ameriku kako bi pronašao nove zanimljive proizvode za prodaju kod kuće. Dok je bio u Brazilu, primijetio je da žene nose " jeftine plastične cipele" koje je odlučio distribuirati u SAD-u i prvi put ih je predstavio na Svjetskom sajmu 1982. u Knoxvilleu, Tennessee. Godinu dana kasnije, Bloomingdale‘s je naručio 2400 pari u devet stilova. Jelly sandals su postale hit.

image

Tallulah Willis, kćerka Brucea Willisa i Demi Moore

PACIFICCOASTNEWS/PACIFIC COAST NEWS/PROFIMEDIA PACIFICCOASTNEWS/PACIFIC COAST NEWS/PROFIMEDIA

No, ima i druga teorija, iznesena u članku u New York Timesu iz 1980. godine, koja pripisuje zaslugu postolaru Bertu Gelleru. On ih je pak prvi put ugledao na putovanju u Grčkoj, gdje su ih nosili radnici i sluškinje, obično u crnoj i smeđoj boji. Redizajnirao ih je da budu prozirne i višebojne te počeo prodavati u njujorškim robnim kućama Saks Fifth Avenue i Macy‘s, po cijeni od 22 dolara za muškarce i 20 dolara za žene. No nakon pomame za njima u 80-ima, gumene sandale doživjele su svoj pad - plastični materijal bio je dosta neudoban i zbog toga su se stvarali žuljevi, pa su ih uskoro odrasli u potpunosti odbacili, a djeca nosila samo na plažu.

image

Jennifer Lawrence

SPOT/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA SPOT/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

A onda se 2002. desilo čudo zvano Croscice. Te lagane gumene klompe doživjele su takvu popularnost da je iznenada ponovno bilo ok nositi plastiku na nogama. Uostalom, tehnologija je napredovala i omogućila kvalitetnije oblikovanje cipela prema nozi te izradu modela koji uzrokuju puno manje trenja i znojenja. Dizajnerske kuće kao što su Givenchy, Yves Saint Laurent, See by Chloé i Tory Burch uvrstili su ih u svoje kolekcije, za njima su poludjeli hipsteri i jelly sandale su se polako ali sigurno počele vraćati na modnu scenu. A nakon što su ih počele nositi i slavne holivudske glumice poput Blake Lively i Jennifer Lawrence, njihova je popularnost otišla u nebo.

Linker
05. rujan 2024 11:29