must have u ormaru

Moćna i seksi: Ženska odijela dvojca eNVy Room okreću glave i mame uzdahe

Kad se govori o komadima koje bi svaka žena trebala imati u ormaru, žensko odijelo apsolutni je must. Taj atraktivni dvodijelni komad može se nositi i kombinirati na bezbroj načina, uz košulju, slip top, dolčevitu ili bijeli T-shirt, a u najmoćnijem izdanju, na golom tijelu, u trenu vas odijeva - ravno za crveni tepih. Na hrvatskoj modnoj sceni, u kreativnoj radionici dvojca eNVy Room kriju se fantastična ženska odijela, a na jedno od najljepših iz svojih kolekcija, Nikica i Vjeko podsjetili su fanove putem svog službenog Instagram profila.

Kao što je rijetko koji komad odjeće elegantniji od male crne haljine, tako malo koji outfit može biti moćan poput ženskog odijela.

image
U smokingu brenda Yves Saint Laurent, Angelina Jolie 2014. zasjenila je tadašnjeg supruga Brada Pitta na crvenom tepihu
KIRWIN/PACIFIC COAST NEWS/PROFIMEDIA

Premda nema tako dugu povijest poput muškog odijela, stvorenog u 17. stoljeću, žensko odijelo oduvijek se povezivalo uz bunt, odvažnost i želju za ravnopravnošću, a uz dobre štikle gotovo je moderna uniforma u kojoj je moguće osvojiti svijet.

Zasluge za nastanak "ženskog odijela" pripisuju se glumici Sarah Bernhardt, koja se, poprilično skandalozno, 1870. godine počela u javnosti pojavljivati u muškoj odjeći, što je podiglo mnoge obrve, a odvažnu glumicu dovelo do brojnih muških uloga koje je na daskama koje život znače odigrala, poput Hamleta, primjerice.

1910. godine, sufražetkinje su počele nositi odijela s udobnim širokim suknjama, a 1914. godine legendarna je Coco Chanel zaključila da se žene više ne smiju mučiti korzetima i odjećom koja sputava te predstavila ženske hlače, koje je i sama rado nosila, a koje su dame diljem svijeta s oduševljenjem prihvatile.

image
Iz kolekcije legendarne dizajnerice: zbog Coco Chanel žene su počele nositi hlače, a ona i je predstavljala kao ultimativni simbol moći
TOPFOTO/TOPFOTO/PROFIMEDIA

"Ženama dajem osjećaj slobode. Vraćam im pravo na njihova tijela", govorila je pariška dizajnerica poznata po svom nepogrešivom smislu za stil.

U zlatno doba Hollywooda, ženska su se odijela vezala uz Marlene Dietrich i Katharine Hepburn, a 1966. Yves Saint Laurent dizajnirao je "Le Smoking" te tako podigao modnu ljestvicu na novu razinu.

image
Glumica Katharine Hepburn najudobnije se osjećala upravo u odijelima
TOPFOTO.CO.UK/TOPFOTO/PROFIMEDIA

Odijela danas rado nose moćne žene u svijetu biznisa i politike, ali i dame s celebrity A-liste kao što su Beyonce, Angelina Jolie, Victoria Beckham, Zendaya i mnoge druge.

Mnogi modni brendovi svojim su klijenticama ponudili svoju inačicu ženskog odijela, a hrvatski eNVy Room ovog je tjedna ugodno iznenadio fanove objavom fotografije ženskog odijela iz svoje aktualne, zimske kolekcije, koje osvaja na prvu. Riječ je o ultra ženstvenom odijelu s cigar hlačama i oversized blejzerom, sa sitnim šljokicama i upečatljivim volanima koji daju dozu toliko poželjnog luksuza.

"Žensko odijelo modni je klasik u svim sezonama, i gotovo ga svi dizajneri predstavljaju u svojim kolekcijama. Veliki smo fanovi hlača cigar kroja, bilo da ih spajamo sa strukiranim ili oversized blejzerima", otkrili su za portal Gloria.hr Nikica Ivančević i Vjeko Franetović te otkrili: "Upravo radimo na proljetnoj kolekciji u kojoj će također biti nekoliko atraktivnih odijela, ovaj put - u vedrim i glasnim bojama!"

Linker
18. travanj 2024 02:38