stiže zima

Kako odabrati idealan kaput? Na jedno zlatno pravilo često zaboravljamo, a može nam hladne dane učiniti još ugodnijima

Osim boje, dezena i modela, kod odabira kaputa baš po našoj mjeri moramo misliti i na njegovu kvalitetu, posebice na materijal. Jer, bolje je uložiti u kvalitetniji komad koji nam može potrajati više godina.

Iako svake godine niču novi modni trendovi ili se ponovno populariziraju oni iz prošlih desetljeća, neki se komadi iz sezone u sezonu ne miču s modnog trona. Riječ je, dakako, o klasicima koji se mogu uklopiti u svaki stil i prigodu te nam je bez njih nezamislivo slagati modne kombinacije.

U hladnijem periodu najvažnije nam je da nam je toplo, zar ne? A kako ćemo to postići bez udobnih i toplih odjevnih predmeta poput pulovera, čizama i neizostavnog - kaputa. Njemu se vraćamo svake godine, bez obzira na trenutne trendove jer ništa ne može zamijeniti kvalitetan kaput koji pršti elegancijom.

No, nije svaki kaput - "kaput" u pravom smislu riječi. Na tržištu možemo pronaći mnogo modela od kojih ne moraju svi biti kvalitetni, koliko god se na prvu činili 'wow' i po posljednjoj modi. Kvalitetan kaput mora nas štititi od zime i naleta vjetra, snijega i kiše te mora potrajati nekoliko sezona.

Ako nas je ova pandemija nečemu naučila, onda je to činjenica da je bolje uložiti u nešto skuplje i kvalitetnije, nego svaki mjesec kupovati komade koji će trajati samo jednu sezonu.

Dakle, kako odabrati idealan kaput i na što sve trebamo paziti?

Građa tijela

Prvo što moramo imati na umu jest naša građa tijela i visina. Naime, ne stoje svima svi krojevi kaputa jednako. Ako ste niži od 170 cm, birajte kraće kapute, odnosno one koji vam sežu tek mrvicu ispod koljena. Sve niže od toga naprosto će vas 'progutati' i završni dojam neće biti zadovoljavajuć. Višim osobama, s druge strane, odgovaraju i duži kaputi.

Za tijelo u obliku kruške (uža ramena, manje grudi, veći bokovi i stražnjica) idealni su kaputi s puf rukavima ili koji u gornjem dijelu imaju neke ukrase jer će pomoću njih napraviti balans između gornjeg i donjeg dijela tijela. Za tijela u obliku jabuke savršen je kaput A-kroja do pola bedra jer će sakriti eventualne nedostatke te u prvi plan staviti vaše divne noge.

Ako imate građu pješčanog sata, stajat će vam većina modela, a kako biste istaknuli struk, birajte kapute s pojasevima ili one sužene u struku.

Kvaliteta kaputa

Kao što smo gore već spomenuli, najvažnije kod biranja idealnog kaputa jest da vam je u njemu ugodno i dovoljno toplo. Uvijek ga možete skinuti kad vam postane vruće, ali ako vam je u njemu hladno, čak i ako ste odjeveni slojevito, onda to predstavlja problem.

Najhladnije zimske dane dočekat ćemo u najtoplijim kaputima koji su izrađeni od tkanina prirodnog porijekla: čiste runske vune uz dodatak kašmira, mohera, devine dlake ili elastana za bolju prilagodljivost i udobnost.

Kapute od takvih kvalitetnih materijala možete pronaći u novoj Varteks kolekciji za sezonu jesen/zima 2021/2022. kojoj ne nedostaje zanimljivih modela za svaki ukus, stil i oblik tijela. Upravo je kaput obilježio povijest ove hrvatske modne kuće koja se uvijek isticala kvalitetnom izradom, elegancijom i svestranošću.

Veličina kaputa

Za jesenske dane, u kojima još uvijek ima sunca, najbolje je birati kapute u kojima nam preko dana neće biti vruće, dok će nas tijekom hladnijih večeri ugodno grijati.

Za to su idealni kratki kaputi koje je Varteks kreirao posebno za prijelazno razdoblje. Ispod njih bez problema možete odjenuti tople kardigane, pulovere, dolčevite i košulje. No, i oni nešto duži, a opet laganiji odlično će se uklopiti uz tople pletene haljine koje odlično izgledaju na visoke čizme.

Pri odabiru veličine kapute pripazite da se gumbi ne otkopčavaju ili šire tkaninu jer to onda znači samo jedno - da vam je kaput premalen i preuzak. Radije odaberite nešto veći model ispod kojeg ćete bez problema nositi i nekoliko slojeva odjeće.

Boja i dezen kaputa

Što se tiče odabira boja i uzoraka kaputa, tu ste slobodne ruke. Ako volite klasiku, u Varteksu ćete uvijek naći kapute ravnog kroja u crnoj, bijeloj i neutralnim bojama. Ako pak volite eksperimentirati, dobra je vijest da je ove sezone sve u znaku odvažnih boja i dezena pa ni vi nećete ostati razočarani.

Karirani uzorak savršen je za ljubiteljice engleskog country stila, dok će mornarski detalji oduševiti one koji u hladnijoj sezoni još uvijek misle na more.

Jedan detalj koji se posebno ističe u novoj kolekciji Varteks kaputa jesu veliki gumbi koji daju poseban šarm kaputu i osobi koja ga nosi, baš kao i romantični volani.

Za odvažne žene koje se vole istaknuti u masi, tu su dugi i kratki kaputi u odvažnim bojama - crvena, fuksija, narančasta ili pak žuta u kojoj dolazi i klasičan Montgomery model koji će obožavati nositi ne samo žene, već i muškarci i djeca.

Za sofisticiran, elegantan i muževan look, muškarci mogu birati kapute klasičnoj kroja i jednostavnih linija koji su savršeni za poslovne prilike, ali i večernje izlaske i razne svečane događaje.

Zavirite u najbližu Varteks trgovinu ili u webshop i pronađite kaput krojen baš po vašoj mjeri, vašim željama i vašem stilu!

Linker
16. travanj 2024 15:38