Trend koji nam je nedostajao

Boje i uzorci: Modno proljeće ove sezone posebno cvate

Ženstveni floralni uzorak dominira proljetnom sezonom: nosite ga od glave do pete ili u kombinaciji s komadima jarkih boja.

Na Zemlji raste više od 400 tisuća vrsta cvijeća, a u modnom je svijetu vjerojatno jednako toliko floralnih printeva, pa svatko tko želi može pronaći cvijet po mjeri svog stila.

image
ANTHEA SIMMS/CAMERAPRESS/PRO

Ako vam se čini da ih je ovog proljeća više nego ikad, u pravu ste. Modni znalci primijetili su da je u kolekcijama za sezonu proljeće/ljeto 2022. na snazi mala renesansa klasičnih printeva, a cvjetni je uzorak svakako pri vrhu te liste.

Kompanija Livetrend, koja se bavi analitičkim izračunima vezanim uz modne trendove, ustanovila je da je u aktualnim kolekcijama, primjerice, print ruža prisutniji za 46 posto u odnosu na prethodne linije iz iste sezone, da su dizajneri češće koristili krupne cvjetne uzorke (koji su u porastu od 15 posto), ali i da je prisutnost cvjetnih printeva inspiriranih motivima tradicionalno korištenima u dizajnu interijera pala za 35 posto.

image

Ako vam se čini da je cvijeća ovog proljeća više nego ikad, u pravu ste.

FASHIONPPS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Ukratko, ne želimo više izgledati kao prosječni britanski trosjed. Niti, kad smo kod toga, sjediti na njemu. Pandemijske su mjere u mnogim zemljama popustile, ljudi su željni izlazaka i putovanja, a upravo su ona zaslužna za globalnu popularnost floralnih uzoraka.

Čitajte i: Stilska divljina kroz raskošni vez, perle i čipku: Etno komadi ponovno su ‘in‘!

image

Modni znalci primijetili su da je u kolekcijama za sezonu proljeće/ljeto 2022. na snazi mala renesansa klasičnih printeva.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PRO

Povijest cvijeća kao motiva na tekstilu seže u drevnu Kinu u kojoj se tradicionalno odjeća oslikavala zadivljujućim prizorima iz prirode, a nakon što su je trgovci s Puta svile (koji je povezivao Aziju i Europu) otkupili i donijeli sa sobom natrag u europske prijestolnice - novi trend je rođen.

image

Cvjetni su se printevi diljem svijeta nadahnjivali lokalnom florom pa danas gotovo nema vrste cvijeća koja nije ovjekovječena na tekstilu.

EMPORIO ARMANI

Cvjetni su se printevi diljem svijeta nadahnjivali lokalnom florom pa danas gotovo nema vrste cvijeća koja nije ovjekovječena na tekstilu, od egzotičnih tropskih vrsta do tradicionalnih stanovnika engleskih ili francuskih vrtova, a pitate li se kako ove sezone nositi floralni uzorak da biste bili u trendu (ako vam je do toga stalo, naravno), odgovor je - kako god vam padne na pamet. U modi su sve opcije - od romantičnih maksi haljina do boho tunika i odijela ukrašenih cvjetnim printom.

Linker
19. travanj 2024 03:58