Iz ruku kreativke

Novo ruho tradicije: Pokrivala za glavu s etno motivima slave bogatu povijest Lijepe Naše

Zagrebačka dizajnerica Marija Milković kreirala je kolekciju kapa i šešira nadahnutu narodnom baštinom i povijesnim ličnostima, a namijenila ju je samouvjerenim ženama.

Nakon brojnih kolekcija odjeće s etno motivima koje je kreirala s majkom Vesnom Milković, vlasnicom marke Etno butik Mara, Zagrepčanka Marija Milković (35) okušala se i u dizajnu kapa, šešira, turbana i ukrasa za kosu.

image
Dizajnerica u vlastitoj kreaciji ukrašenoj motivom hrastovog lišća.
MATEA SMOLČIĆ SENČAR

Čitajte i: Čista ljepota i elegancija! Pogledajte nove modele Alduk vjenčanica u zavodljivom lookbooku

- Ova kolekcija mi je bila veliki izazov jer je riječ o drugačijim zakonitostima oblikovanja nego kod odjeće. U obzir treba uzeti opseg i oblik glave, položaj ušiju, visinu tjemena... Stoga je za ovaj projekt trebalo izraditi potpuno nove krojeve, a probleme oko praktičnosti i nosivosti pojedinih modela rješavati metodom pokušaja i pogreški - kaže dizajnerica, koja je nedavno magistrirala kostimografiju na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

image
etno butik mara
ANA ŠESTO
image
etno butik mara
ANA ŠESTO

Sve kape i ukrasi su krojeni te sašiveni od vunenih i pamučnih materijala i kože. Ono što ih čini prepoznatljivima su etno motivi izvedeni u tehnici zlatoveza karakterističnog za narodnu nošnju Slavonije, koji su dodatno ukrašeni ekstravagantnim detaljima kao što su mreža, perle, perje i sitna ogledalca.

Čitajte i: Novi modni hit Lidije Lešić rasprodan u rekordnom roku: ‘Ako bude potrebno, proizvest ću ih još‘

image
ANA ŠESTO
image
etno butik mara
ANA ŠESTO

Kreacije su dobile ime po poznatim ženama ili kultnim filmskim ženskim likovima pa se u butiku u središtu Zagreba može kupiti kapa Milka (nazvana po hrvatskoj opernoj divi Milki Trnini), šešir Scarlett O’Hara (glavni ženski lik u holivudskom klasiku “Zameo ih vjetar”) i turban Evita (po Eviti Peron).

Linker
18. travanj 2024 22:59