Jedva čekamo!

Novo doba našeg dizajna donosi prezentaciju mode u nešto drugačijem ruhu

Doajen hrvatske mode Boris Pavlin će prilikom prikazivanja vlastitih kreacija unijeti nešto drugačiju perspektivu, i to u formi izložbe.

U svibnju nas u Atriju Klovićevih dvora očekuje prva sezone modnog projekta Atelier koji u fokus vraća predstavljanje modnih kolekcija uživo, a posebno veseli što će u sklopu projekta doajen hrvatske mode Boris Pavlin predstaviti novu kolekciju dosad neviđenih modela haljina.

Zanimljivo je da će Boris Pavlin kolekciju predstaviti izložbom. Naime, sam kreator smatra da klasičan način predstavljanja modela na catwalku nije idealan za tip odjeće koju stvara.

image
ZVONIMIR FERINA

“Radi se o komadima koji se ručno izrađuju tjednima, te je svaki detalj bitan, i vrijedan pažnje, a prezentacija takvog slow fashiona zapravo najbolje funkcionira na način u kojem sami određujete koliko ćete vremena provesti ispred jedne haljine promatrajući je izbliza. Bilo to deset sekundi ili deset minuta pa se predstavljanje kolekcije u formi izložbe nametnulo samo po sebi”, kazao je.

image
ZVONIMIR FERINA

U posljednje dvije godine, slobodno možemo reći globalne hibernacije uobičajeni način rada radikalno se promijenio, kreatori su morali postati znatno fleksibilniji sa terminima i vremenom izrade, ali ponekad je takav pristup i dobrodošao. Naime, ostavlja dovoljno vremena za bavljenje neisprobanim tehnikama i izradom modela koji zahtjevaju sporiji i promišljeniji pristup.

image
ZVONIMIR FERINA

“Vjerujem da je svaka nova kolekcija, zapravo svaki novi model, svojevrsna evolucija tehničkog znanja a time i stila. Iako je osnovna estetika rada nešto što dizajner teško može promijeniti, ta estetika raste i razvija se s vremenom i iskustvom. Moj pristup dizajnu danas je daleko kompleksniji od onog s kojim sam počeo, baš kao i odjeća koju stvaram”, tvrdi dizajner.

Kolekcija Celeste, koju nam kreator predstavlja igranje je slojevitom transparentnosti, svojevrsno oblačenje tijela u oblake, ili proljetno nebo.

image
ZVONIMIR FERINA

Nijanse plave, od jedva zamjetnih do dominatnih, protkane srebrom na bijelom svilenom organdiju. Nit vodilja bila je mekoća i svojevrsna likvifikacija tkanina koje izgledaju rasplinuto ili razliveno na silueti ženskog tijela.

Čitajte i: Novi modni projekt okupio najtraženije domaće modele: Pred poznatim dizajnerima je težak zadatak!

“Uvijek postoji neka kreativna okosnica, svojevrsna kralježnica kolekcije s kojom se počinje - skup ideja, boja, tekstura. I ona se formira u koncept, nekoliko haljina koje čine početak kreativnog procesa. Kada razmišljajući o njima dođem do imena kolekcije, stvari su već poprilično spremne na linearnu progresiju modela za modelom. Istovremeno stvaram haljine i priče. Svaka ima svoje poglavlje, svoju temu, no dio su cijelovitog narativa kolekcije.”

U Klovićevim dvorima 12. i 13. svibnja održat će se Atelier, novi projekt koji ponovo okuplja i slavi hrvatski modni dizajn.

Linker
12. travanj 2024 13:41