SVE NIJANSE PLAVE

Monokromatske kreacije i odabir boja dama na inauguraciji šalju snažne političke poruke

Očekivano, prevladale su kreacije američkih dizajnera, što također šalje jasnu poruku kako Amerikancima, tako i svijetu.

Kako i obično biva na dan inauguracije američkih predsjednika, i u onom u kojem je prisegnuo Joe Biden (78), nije nedostajalo simbolike. Od Biblije s keltskim križem na kojoj je položio zakletvu kao 46. američki predsjednik, do pozvanih gostiju koji su prisustvovali ceremoniji te odjeće koju su nosili - svaki element imao je svoje značenje.

Prevladavale su modne kreacije američkih dizajnera, pa je tako Biden izabrao odijelo Ralpha Laurena, dizajn koji u Americi već više od 40 godina predstavlja standard visoke mode, dok su se dame redale u haljinama i kaputima u plavim i ljubičastim nijansama.

image
Joe Biden odjenuo je Ralph Lauren odijelo, brend koji je postao modni sinonim za Ameriku na globalnoj sceni, dok se Jill odlučila za kreaciju dizajnerice Alexandre O'Neill, osnivačice brenda u usponu - Markarian.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Zaradila prvu modnu peticu: Jill Biden ljubičastim kaputom poslala važnu poruku

Prva dama nosila je plavi kaput od tvida (jer je plava boja Demokratske stranke) te haljinu u istoj boji ručno izvezenu Swarovski kristalima u cvjetnom uzorku.

Cijeli je outfit za nju po mjeri izradila Alexandra O’Neill iz brenda Markarian, koji se tek probija u svijetu visoke mode. Naime, Markarian je osnovan 2017. u New Yorku, a kombinira ljubav prema romantizmu s bezvremenskim dizajnom. Jill je nosila i neizostavnu zaštitnu masku, od plave svile. Američki mediji odabir boje okarakterizirali su i kao simbol spokoja i stabilnosti, kojom je Jill željela poručiti: 'Od sada će vladati hladne glave!'

No nisu svi bili blagonakloni prema njenom modnom odabiru pa su oštriji kritičari usporedili haljinu s onom iz bajke o Pepeljugi, a neke je podsjećala i na dobru vilu.

image
Nancy Pelosi na inauguraciju je došla sa suprugom Paulom.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Inauguracijski nastupi: Lady Gaga oduševila svijet, a Jennifer Lopez iznenadila i odala počast svojim korijenima

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi odabrala je sličnu nijansu plavog kaputa kao i prva dama. Njena je zaštitna maska za lice, pak, bila malo vedrija i izvezena. A sunčanih naočala također se nije odrekla.

Michelle Obama također se odlučila za monokromatski look - nosila je purpurni kaput, odijelo s hlačama širokih nogavica s potpisom Sergija Hudsona te dolčevitu iste boje.

image
Michelle Obama ponovno je sve oduševila elegancijom odabravši hlače visokog struka i širokih nogavica te dolčevitu purpurne boje.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Sergio Hudson, inače je omiljeni Michellin dizajner, čije je kreacije često nosila tijekom oba predsjednička mandata njenog supruga Baracka Obame. Čini se da je na tom putu slijedi i prva crna potpredsjednica u povijesti Amerike Kamala Harris, koja je pred američki narod izašla u kreacijama dva crnačka američka dizajnera: Christophera Johna Rogersa i spomenutog Sergija Hudsona.

image
Američka potpredsjednica Kamala Harris sa suprugom Dougom Emhoffom u ljubičastoj kombinaciji.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Melania se od Bijele kuće i uloge prve dame oprostila crninom: ‘Kao da ide na sprovod svog supruga‘

Kamalin odabir jednostavnog ljubičastog kaputa nosi i snažnu političku poruku - ljubičasta je, naime, simbol jedinstva jer kombinira crveni motiv Republikanske i plavu boju Demokratske stranke.

Od svih dama koje su se, gotovo pa doslovno, od glave do pete odjenule u istu boju, minimalno se od njih isticala supruga bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, koji je tu dužnost obnašao kao 42. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država od 1993. do 2001.

image
Ljubičastu boju je Hillary Clinton odabrala i tijekom govora 2016. kada je izgubila na predsjedničkim izborima od Donalda Trumpa.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Hillary Clinton je, tako, za razliku od drugih dama svoju kombinaciju "začinila" kaputom u drugoj boji. Uz purpurni kaput, nosila je odijelo s hlačama ljubičaste boje. Upravo je tu boju, primijetili su modni stručnjaci, Clinton odabrala i tijekom govora 2016. kada je izgubila na predsjedničkim izborima od Donalda Trumpa.

Linker
20. travanj 2024 16:17