na susretu s papom

Vatikanski dress code: Dok se američke prve dame striktno drže protokola, supruge domaćih dužnosnika krše pravila

Za susret s vrhovnim poglavarom Katoličke crkve dugi niz godina postojao je precizan protokol kojeg su se svi čelnici država morali pridržavati, a on se odnosi i na odabir outfita. On i danas uključuje crnu odjeću, duge rukave, odijelo za muškarce, no tijekom godina jedno se pravilo olabavilo - žene više ne moraju nositi veo. Dok neke dame od ovog pravila odstupaju, druge ga se drže. Hoće li Sanja Musić Milanović na susretu s papom ispoštovati tradiciju, vidjet ćemo u ponedjeljak.

U ponedjeljak 15. studenog 2021. predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i prva dama Sanja Musić Milanović susrest će se s papom Franjom u Vatikanu. Iako je Milanović posjetio papu 2012., tada njegova supruga nije bila s njim pa će Sanja sada prvi put upoznati vrhovnog poglavara Katoličke crkve.

To znači da će morati jako paziti što odijeva jer propisani dress code za sve čelnike država, prve dame i službene osobe nalaže crnu boju, duge rukave, odijelo za muškarce, a za žene haljinu koja skriva koljena. Međutim, jedno se pravilo više toliko ne poštuje - žene ne trebaju nositi veo koji je prije bio obavezan.

image

Prva dama SAD-a Jill Biden i američki predsjednik Joe Biden u Vatikanu.

STEFANO COSTANTINO/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Američka prva dama Jill Biden i njezin suprug, predsjednik SAD-a Joe Biden upoznali su papu Franju krajem desetog mjeseca ove godine te su sve odradili prema protokolu. Jill je nastavila tradiciju američkih prvih dama koje su sve redom nosile veo pa ga je stavila i ona. Ipak, čak i da ga nije nosila, papa Franjo joj to sigurno ne bi zamjerio jer glasi za jednog od najliberalnijih poglavara u povijesti.

image

Papa Franjo susreo se s američkim predsjednikom Joe Bidenom i prvom damom Jill Biden u listopadu 2021.

VANDEVILLE ERIC/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Čitajte i: Brigitte Macron modno potpuno iznenadila za susret s Papom

Jill je veo s potpisom njujorške dizajnerice Gigi Burris uskladila s tamnom midi haljinom i strukiranim sakoom omiljenog joj dizajnera Adama Lippesa te klasičnim salonkama. A ono što je sve iznenadilo jest uzorak koji je krasio haljinu i sako. Riječ je o leopardovim pjegama napravljenima od drukčije tkanine. Ovime je Jill ostala vjerna protokolu, ali na moderniji način.

image

Bivša prva dama SAD-a Melania Trump i bivši američki predsjednik Donald Trump s papom Franjom susreli su se 2017.

POOL/AGF/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Bivša prva dama Melania Trump na susret s papom 2017. odjenula se također u skladu s protokolom. Nosila je zatvorenu haljinu ukrašenu bogatom čipkom koja malo podsjeća na kaput s potpisom luksuzne talijanske modne kuće Dolce & Gabbana, kojom je suptilno odala počast Italiji. Na glavi je također imala čipkasti veo, a na nogama obične salonke.

Hrvatske dame vole kršiti protokol

No, za razliku od američkih prvih dama, hrvatske prve dame i žene premijera su u nekoliko navrata odbacile strogo pravilo nošenja vela, a neke nisu prekrile ni koljena.

image

Bivši hrvatski premijer Tihomir Orešković i njegova supruga Sanja Orešković na susretu s papom Franjom 2016.

ALESSANDRO DI MEO/AFP/PROFIMEDIA

Supruga bivšeg premijera Tihomira Oreškovića, Sanja Orešković, 2016. godine na susretu s papom nije nosila veo, no ispoštovala je pravilo nošenja crnine, dugih rukava i suknje do koljena te crnih cipela.

image

Hrvatski premijer Andrej Plenković, njegova supruga Ana Maslać Plenković i njihova djeca upoznali su papu Franju 2017.

VATICAN/POOL/GALAZKA/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Supruga premijera Andreja Plenkovića, Ana Maslać Plenković, pred papu 2017. izašla je u crnoj haljini iznad koljena, a na glavi također nije imala veo. Rukavi haljine također nisu bili dugi do zapešća, no čini se da joj papa Franjo to nimalo nije zamjerio. Haljinu u crnoj boji i dugi crni sako s tričetvrt rukavima potpisuje modni brend Nebo.

image

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel na susretu s papom Franjom 2021.

VATICAN MEDIA/IPA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

No, nisu samo hrvatske dame prekršile protokol u odijevanju. Naime, bivša njemačka kancelarka Angela Merkel također je ove godine pred papu došla bez vela, dvije irske predsjednice, Mary Robinson i Mary McAleese, nisu nosile crno, a bivša ruska prva dama Raisa Gorbačov za papinsku audijenciju kod pape Ivana Pavla II. odjenula je crveno.

image

Bivša ruska prva dama Raisa Gorbačov za audijenciju kod pape Ivana Pavla II. 1989. odjenula je crveno.

DERRICK CEYRAC/AFP/PROFIMEDIA

Ipak, supruga bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, Tatjana Josipović, na susretu 2010. s papom Benediktom XVI., nosila je dugačak crni kaput ispod kojeg je provirivala crna haljina, crni veo i crne lakirane cipele.

image

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović i njegova supruga Tatjana Josipović 2010. na susretu s papom Benediktom XVI.

CLAUDIO ONORATI/AFP/PROFIMEDIA

Veo je također nosila i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je 2015. papu Franju upoznala u crnom elegantnom kostimu. Papa je od Kolinde na poklon tada dobio vrlo neobičan dar - majicu hrvatske nogometne reprezentacije, crvenu s bijelim kockicama, s brojem 9 ispod kojeg je pisalo PAPA FRANJO.

image

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na susretu s papom Franjom 2015.

EDIA ANDREW MEDICHINI/AFP/PROFIMEDIA
image

Kolinda je papi Franji poklonila dres hrvatske reprezentacije s njegovim imenom.

AGF S.R.L./SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Stajling za Vatikan: Ana Maslać Plenković u crnom od glave do pete

Bijelo nose samo katoličke kraljice i princeze

Crno je, dakle, obavezno za sve žene i muškarce (iako prolazi i tamnoplavo) kod upoznavanja s papom, osim za katoličke kraljice i princeze. Naime, one nose bijelo što simbolizira poniznost i čistoću jer ipak su monarsi svojevrsna 'poveznica' između Boga i naroda, odnosno njihova misija je služenje i narodu, ali i crkvi.

image

Princ Albert od Monaka i njegova supruga, princeza Charlene, papu Franju su posjetili 2016.

TONY MONDELLO/ALLPIX PRESS/PROFIMEDIA

Hoće li aktualna prva dama Hrvatske Sanja Musić Milanović ispoštovati vatikanski dress code ili će poput nekih dama svemu pristupiti ležernije, vidjet ćemo u ponedjeljak 15. studenog 2021. u Vatikanu.

Linker
20. travanj 2024 03:13