plavo kao favorit

Od Jackie do Jill: Ovo su najbolji inauguracijski outfiti američkih prvih dama kroz povijest

Jill Biden, nova prva dama Amerike na ovotjednoj je inauguraciji svog supruga zablistala u tirkizno-plavoj haljini njujorškog brenda Markarian, čija boja nije slučajnost. U svim nijansama na inauguraciji su se pojavljivale brojne prve dame iz američke povijesti, i to s dobrim razlogom. Plava boja simbolizira "povjerenje, sigurnost i stabilnost" pa ne čudi da su se mnoge dame, od Jackie do Jill odlučile za upravo tu modno-političku poruku.

Inauguracija je najvažniji dan u životu jednog političara, što ne znači da supruge upravo izabranih predsjednika prije takve ceremonije mogu odahnuti. Oči cijele države pa i svijeta, na inauguraciju su uperene u prvu damu koja uz profinjen modni stil mora pokazati staloženost te poslati poruku da je spremna 'držati leđa' svom muškarcu u novoj važnoj ulozi.

Formula za uspjeh postoji

Svima je već dobro poznato da za prigodu poput inauguracije postoji već dobro poznata "modna formula" od koje prve dame ne odskaču, a koja bez greške dovodi do vrhunskih rezultata. Elegantan kaput u spoju sa haljinom od istog materijala, nosi se uz salonke s razumno visokom petom, a tokica, mala ručna torbica i kožnate rukavice najpoželjniji su modni dodaci.

Kad si u sumnji - odaberi plavo

Na inauguraciji, kao i kroz povijest, prve dame više su puta odabrale plavu boju koja šalje snažnu poruku povjerenja i sigurnosti, dok su se tek neke supruge američkih predsjednika odvažile na boje koje odražavaju njihovu osobnost, poput Hilary Clinton i Michelle Obame.

Čitajte i: Kraj jedne (i modne) ere: Nakon luksuza i raskoši Melanije tTump, Jill Biden uvodi nova pravila

Pogledajte neke od najzanimljivijih inauguracijskih odjevnih kombinacija prvih dama iz američke povijesti!

JFK i Jackie Kennedy, 1967. godine

Trendseterica svog doba, Jackie Kennedy, pokrenula je trend plavih modnih kombinacija, 1967. godine, na inauguraciji svog supruga blistala je u svijetloplavom kaputu A-kroja s velikim gumbima presvučenim materijalom te šarmantnoj tokici - outfitu koji su žene diljem svijeta u trenu poželjele iskopirati.

image
John i Jacqueline Kennedy 1961. godine
FOTOGRAFIJE: TOPFOTO/TOPFOTO/PROFIMEDIA TOPFOTO/TOPFOTO/PROFIMEDIA

Jimmy i Rosalynn Carter, 1977. godine

U stilu sedamdesetih, supruga američkog predsjednika na inauguraciji 1977. godine plavi je kaput midi duljine spojila sa smeđim čizmama te tako poručila da joj modni trendovi nisu strani.

Čitajte i: Moćnim outfitom privukla poglede: Tko je pokćerka Kamale Harris o čijem kaputu svi govore?

image
Jimmy i Rosalynn Carter 1976. godine
L17/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Ronald i Nancy Reagan, 1980. godine

Odvažna Nancy Reagan nije se bojala činjenice da bi na fotografijama mogla zasjeniti supruga - htjela je pokazati da je i ona jednako moćna. U crvenoj haljini sa zanimljivim šeširom u obliku pletenice, osvojila je modnu kritiku.

image
Ronald i Nancy Reagan, 1980. godine
GLOBE PHOTOS/MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Zaradila prvu modnu peticu: Jill Biden ljubičastim kaputom poslala važnu poruku

George i Barbara Bush, 1989. godine

Barbara Bush na inauguraciji supruga Georgea izgledala je elegantno te na scenu ponovno vratila plavu boju. Preko bijele haljine, uz koju je nosila bijele rukavice, odjenula je kaput denver plave boje, sa zlatnim gumbima.

image
George H.W. Bush i Barbara Bush 1989. godine
RON SACHS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Bill i Hilary Clinton, 1997. godine

Odvažna i hrabra Hilary Clinton za inauguraciju supruga Billa odabrala je dotad neviđenu - ružičastu boju. Haljinu visoka ovratnika odjenula je uz kaput u jednake boje, a ružičasti outfit upotpunila bež rukavicama i cipelama.

image
Bill i Hilary Clinton 1997. godine
TIMOTHY A. CLARY/AFP/PROFIMEDIA

Čitajte i: Monokromatske kreacije i odabir boja dama na inauguraciji šalju snažne političke poruke

George W. Bush i Laura Bush, 2001. godine

U još jednom plavom kaputu, ovaj put s krznenim ovratnikom, uz supruga Georgea W. Busha 2001. godine ponosno je i elegantno stajala supruga Laura.

image
George W. Bush i Laura Bush 2001. godine
MCT/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Barack i Michelle Obama, 2009. godine

Michelle Obama prva je prva dama koja se odvažila na žutu boju te komplet izvezen svjetlucavim perlicama. Uz haljinu i kaput koji su privlačili poglede, vrat je ukrasila upečatljivom dijamantnom ogrlicom.

image
Barack i Obama 2009. godine
SHUTTERSTOCK

Donald i Melania Trump, 2017. godine

Jedan od najuspješnijih kombinacija, svakako je svijetloplavi komplet Melanije Trump, koji potpisuje Ralph Laurent. Melanija se ovom glamuroznom kombinacijom pozvala na hvaljeni outfit Jackie Kennedy, a pritom se prva od svih dama odvažila na - kratki kaputić.

Čitajte i: Inauguracijski nastupi: Lady Gaga oduševila svijet, a Jennifer Lopez iznenadila i odala počast svojim korijenima

image
Donald i Melania Trump 2017. godine
MEDIAPUNCH/FACE TO FACE/FACE TO FACE/PROFIMEDIA

Joe i Jill Biden, 2021. godine

Jill Biden jučer je na inauguraciji Joea Bidena zablistala u kompletu njujorškog brenda Markarian u predivnoj tirkizno plavoj boji koja je pokupila sve same oduševljene komentare. Ako je suditi prema tom, "najvažnijem outfitu" jedne prve dame, Jill Biden mogla bi ugodno iznenaditi za vrijeme suprugovog mandata.

image
FOTOGRAFIJE: JONATHAN ERNST/UPI/SHUTTERSTOCK JONATHAN ERNST/UPI/SHUTTERSTOCK
Linker
24. travanj 2024 05:42