Modni leksikon

Kolekcionarka lijepih stvari: Dizajnerica Marija Kulušić otkriva tajne svog dobrog stila

Zagrebačka dizajnerica otkriva na što je u shoppingu ‘slaba‘, što nikad ne bi odjenula i zbog čega je spremna posegnuti dublje u novčanik.

Zagrebačka dizajnerica Marija Kulušić (32) živi modna pravila po kojima i kreira - autentična je i originalna te nosi ono u čemu se najbolje osjeća i što joj najbolje pristaje, bez obzira na trendove.

Kako biste opisali svoj stil odijevanja?

- To mi je teško reći s obzirom na to da nije riječ o točno određenom stilu. Bitno mi je da je odjeća kvalitetna i bezvremenska, ali istodobno volim zanimljive i jedinstvene komade koje pažljivo čuvam i razvijam ''odnos'' te su za mene mnogo više od odjevnih komada ili dodataka.

Koliko se vaš osobni stil razlikuje od vaših kolekcija?

- Možda se u nekim komadima koje kreiram pronalazim više, dok su mi neki rezervirani samo za rijetke prilike, ali ono što je sigurno jest da kreiram sve što bih i sama odjenula. Ne želim servirati drugima nešto što mi je u potpunosti nezanimljivo. Mislim da to ne bi bilo korektno prema krajnjem kupcu. Uostalom, svoje kreacije nosim gotovo svakodnevno, posebice zimi - kapute, sakoe i hlače.

image

Marija Kulušić

FOTOGRAFIJE: DORA SABLJIC

Je li vam se i u kojoj mjeri stil mijenjao kroz godine?

- Ako krenem od pubertetskih dana, bilo je tu svega, od golog pupka zimi do jake svakodnevne šminke, dok danas težim potpunoj suprotnosti - što prirodnijem i jednostavnijem izgledu. Sada preferiram zatvorenije odjevne predmete te ću rijetko pokazati puno kože.

Što su vaši ključni komadi jesensko-zimske sezone?

- Uvijek su to dobre cipele, ali najviše kvalitetan kaput koji svaku kombinaciju ''podiže'' na novi nivo. Bitan je njegov dizajn, ali i materijal od kojeg je izrađen.

A najomiljeniji komadi garderobe?

- Kaputi, baloneri i sakoi, jer s njima svaki stajling izgleda bolje.

Jeste li slabi na modne dodatke?

- Nakit nosim svakodnevno, a u posljednje vrijeme podržavam brand Cherry Dear koji ima zanimljivih i vječnih srebrnih komada. Pomalo skupljam bisere nepravilnog oblika te mogu reći da sada imam poveći broj bisernih ogrlica i naušnica. Sunčane naočale su mi također nezaobilazan modni dodatak.

Koliko često kupujete?

- Gotovo svaki mjesec kupim nešto, ali to su najčešće komadi koji su već korišteni ili vintage dizajnerske kreacije koje nikad nisu bile korištene. Stoga nemam toliku grižnju savjesti jer znam da sam kupila nešto kvalitetno, što ću cijeniti i dugo nositi.

Čitajte i: Torba koju želimo: Stigla je Macaron de Lancel - puna iznenađenja i boja, za odvažne žene sa stilom i stavom

Gdje najčešće kupujete?

- Većinu stvari nabavim online. Bazične odjevne komade često kupujem u Uniqlou koji ima vrlo kvalitetno pletivo ili preko Vestiaire Collectiva. Često kupujem i na buvljacima te na putovanjima na kojima tražim atraktivne vintage komade ili zanimljiv nakit po kojem ću ga pamtiti - poput bisera koje sam kupila u Vijetnamu, uzgojenih u blizini svjetski poznatog zaljeva Ha Long.

Koliko ste spremni izdvojiti za željeni komad garderobe?

- Ovisi koliko ga jako želim. Za cipele obično posegnem dublje u novčanik, na njih sam i previše slaba pa znam biti prilično nerealna.

Postoji li nešto što nikad ne biste odjenuli?

- Najlonke u boji kože i tenisice na petu.

Što podrazumijevate pod dobro odjevenom osobom?

- Onu koja vrlo dobro poznaje i razumije svoje tijelo te svojim izborom zna istaknuti atribute koje posjeduje, a pod time ne mislim da se oni trebaju otkriti. Poznaje modu, ali ono što odijeva bira vrlo svjesno i odlučno, neovisno o trendovima.

Linker
14. travanj 2024 02:37