Mir i osama na djedovini

Životni zaokret slavne spisateljice! Napustila Zagreb i preselila u selo od svega šest stanovnika

Nakon što je zbog pandemije i potresa utočište pronašla u kući koju je naslijedila od pokojne majke, spisateljica Marina Vujčić zaljubila se u seoski život pa se, potaknuta novim poslom ravnateljice Drame splitskog HNK, odlučila iz metropole preseliti u trogirsko zaleđe, gdje svoj dom dijeli s mačkom Vanjom.

Iako su malobrojni stanovnici Segeta Gornjeg navikli na oštre zime, prošli vikend iznenadila ih je jaka bura, pa se ovo selo iznad Trogira čak i u prijepodnevnim satima doimalo sablasno prazno. Jedini tragovi života dopirali su iz doma Marine Vujčić (54), koju ni temperatura oko nule nije spriječila u obavljanju dnevnih obaveza.

Na vratima kuće poznata spisateljica dočekala nas je s nekoliko suhih grančica i vrtlarskim škarama. Baš je, kaže, orezivala drvca maslina, što joj je omiljena razonoda otkad je krajem prošle godine okrenula novu stranicu u životu i iz Zagreba se preselila u Seget Gornji.

Marijana Mikulić o zlostavljanjima na setu: ‘I ja sam bila na meti zlostavljača‘

image
Dom s dvije spavaće sobe i zajedničkim boravkom i kuhinjicom preuredila je lani.
TOM DUBRAVEC/CROPIX

- U cijelom selu živi još šestero ljudi. Većinom su zaokupljeni poljoprivredom, pa je i tijekom toplijih mjeseci ovdje uvijek mirno i tiho - kaže Marina Vujčić, koja je odrasla u desetak kilometara udaljenom Trogiru. Seget Gornji rodno je mjesto njezine pokojne majke, a u njemu je lani potražila utočište od pandemije i potresa.

- Planirala sam ostati do kraja karantene, no toliko mi se svidjelo da se nisam nikamo pomaknula idućih šest mjeseci. Kad sam se u listopadu vratila u svoj stan u zapadnom dijelu Zagreba, shvatila sam da više ne želim živjeti u gradu i već sam početkom studenog ponovno bila tu - dodaje Marina.

Samo uz novi broj magazina Gloria: Biblioteka G. predstavlja neispričanu priču o Žuži Jelinek

image
Uz maslinik s pedesetak stabala, Marina brine i o vrtu u kojem uzgaja mediteransko povrća. Posebno im se posvećuje tijekom vikenda, kada ima više slobodnog vremena.
TOM DUBRAVEC/CROPIX

U svom novom domu, koji se nalazi na tristotinjak metara nadmorske visine, jedna od najcjenjenijih domaćih književnica živi s mačkom Vanjom. Nevelik prostor s dvije spavaće sobe i zajedničkim boravkom i kuhinjicom preuredila je lani, kad je tu boravila zbog pandemije.

Što nam je još Marina Vujčić otkrila o svom životnom putu, pročitajte u novom broju Glorije. Novi broj magazina Gloria u prodaji je od četvrtka, 21. siječnja i online.

image
Gloria u kompletu s nanovijom biografijom Žuži Jelinke u prodaji za 49 kuna.
Gloria produkcija

U novom broju magazina Gloria čitajte i ove teme:

SARAH FERGUSON Dvorske intrige i ljubavne tajne

JANKO KEVIĆ Vjenčanje pa reprezentacija

INES GODA Dama među Kaubojima

PRAVNA KLINIKA Ženski odred za pomoć

TANYA GOLESIC Podrška žrtvama potresa na Banovini

ARMIE HAMMER Holivudski kanibal

STIL ŽIVOTA: NIKA FLEISS Novi concept store za ljubimca

PUTOVAJE: JOCO GLAVAŠ PR stručnjak u raskošnom Dubaiju

FELJTON: TIGER WOODS Uspon i pad sportske zvijezde

Linker
11. travanj 2024 21:34