Bez brige

Veliki povratak Dijane Čuljak: ‘Kad sam otišla s televizije mislila sam da je to za mene gotova stvar...‘

Pred iskusnom TV novinarkom novi su poslovni izazovi: školuje se za psihoterapeutkinju te je postala urednica i voditeljica emisije o mentalnom zdravlju ‘Bez brige’, koja će se prikazivati na portalima Glorije i Jutarnjeg lista.

Nakon gotovo deset godina izbivanja iz javnog života, televizijska urednica i voditeljica Dijana Čuljak (52) stat će pred kamere. Ali ne kao politička novinarka, što je obilježilo njezinu karijeru, i ne u mediju u kojem smo je navikli gledati.

Na portalima Gloria.hr i Jutarnji.hr te na društvenim mrežama od 15. veljače kreće s polusatnom emisijom o mentalnom zdravlju.

Emisija će se premijerno prikazivati ponedjeljkom u 19 sati, a zove se “Bez brige”, no to nikako ne znači bijeg od stvarnosti i problema.

- Naziv “Bez brige” je kontrapunkt onome kako se svi mi danas osjećamo. Jer, ja prva nisam bez brige i teških životnih izazova. Ali, nekako pokušavam da uz svu tu pomoć koju tražim i dobivam izdržim dan i život te da u svemu vidim neku ljepotu. Mislim da tu vizuru trebamo ponuditi našim čitateljima i gledateljima. Jako je važno da vidimo svjetlo na kraju tunela. Čaša je poluprazna ili polupuna, a mi želimo da bude ovo drugo i da vidimo kako to možemo postići na odgovarajući način - objašnjava Dijana Čuljak i dodaje kako će razgovorom s raznim stručnjacima - psihijatrima, psiholozima, psihoanalitičarima... - pomoći ljudima da osvijeste strahove, nervoze, neuroze i druga loša stanja te da pronađu rješenje.

Projekt “Bez brige” pokrenula je smatrajući da je psihološka pomoć u bilo kojem obliku i dalje tabuizirana tema, čak i među visokoobrazovanim ljudima, a živimo u vremenima kad je ona potrebna više nego ikad. Urednica i voditeljica kaže da je i u privatnim razgovorima potrošila mnogo energije da nekima objasni koliko je to nužno. Otkriva kako će emisija u budućnosti biti interaktivna te da će gostovati i autoriteti s područja duhovnog zdravlja, koje je usko povezano s fizičkim.

GLAVNA DIJANINA PORUKA: BEZ BRIGE, UVIJEK POSTOJI RJEŠENJE!

image
Dijanu Čuljak pratite ponedjeljkom na našem portalu.
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

- Tema mentalnog zdravlja se i u takozvanim mirnim vremenima stavlja u drugi plan. Uvijek je sve važnije - djeca, krediti, egzistencija... - a kako godine prolaze sva ta, laički rečeno, nervozna stanja pospremaju se ili u tijelo ili u duboku podsvijest. A onda je dovoljan okidač poput pandemije, socijalne i fizičke distance i potresa pa da više ne vladamo svojim umom i tijelom. Kad prođu ove akutne situacije, susrest ćemo se s novim izazovima u kojima se, možda, opet nećemo snaći, a tu je i PTSP. Stoga je došlo vrijeme da psihološka pomoć postane navika kao odlazak zubaru ili frizeru - govori Dijana Čuljak, koja bi nakon gotovo tri desetljeća novinarskog rada (najvećim dijelom na HRT-u) i sama mogla postati psihoterapeutkinja.

Lani je, naime, na preporuku obiteljske liječnice Marije Petrovčić najprije potražila pomoć u zagrebačkom Centru za integrativni razvoj - a potom se odlučila ondje i sama educirati. Uvijek su joj bile bliske teme psihološkog zdravlja, još od srednje škole, pa je tada čak razmišljala da postane psihijatrica.

- Umjesto da samo čitam knjige i lamentiram s prijateljicama o rješavanju raznih problema, upisala sam module psihoterapije u Centru za integrativni razvoj gdje imaš priliku da nakon šestogodišnjeg školovanja postaneš psihoterapeut. Prošla sam neka katarzična stanja u životu, a umjesto gledanja neprijatelja izvana, pokušala sam prodrijeti dublje u sebe. Zanimalo me što skrivaju dubine našeg mozga, svijesti i savjesti i sad je došlo vrijeme da se time detaljnije pozabavim. Jako me intrigira spoznaja da možemo mijenjati modele ponašanja koje smo do šeste godine života pospremili u podsvijest. Ne moram biti karakter i osobnost kakva jesam ako mi to ne stvara životno zadovoljstvo. U mijenjanju stvari koje nisu dobre našla sam jednu novu dimenziju života, onu koja me ispunjava - otkriva Dijana Čuljak, dodajući kako s cijelim nizom alata može i želi pomoći što većem broju ljudi.

U tome će veliku ulogu imati i videoprojekt “Bez brige”, gdje će objediniti dvije stvari koje najviše voli - novinarstvo te psihoterapiju i psihoanalizu.

KLJUČNE PORUKE EMISIJE:

  • Budi bez brige
  • Snaga je u nama
  • Ne srami se tražiti pomoć
  • S nama je lakše
  • Niste sami
  • Tu smo za vas

U prvoj emisiji će, najavljuje, gledatelje upoznati s temeljnim pojmovima iz tog područja i objasniti razlike među njima. Dijana Čuljak smatra izazovnim i to što će redakcija Glorije prvi put imati ovakav format i svojevrsnu ekstenziju. Iako je dugo godina radila u velikom i jakom mediju, sviđaju joj se društvene mreže i njihov doseg, sa svim svojim manama i vrlinama. Ne umanjuje vrijednost televizije i tiska, ali internet, web i portali su postali nužnost pa joj se zna dogoditi da prođe dan da ne upali televizor ili uzme novine u ruke. Nije mogla ni sanjati da će se u budućnosti sve svesti na mobitel, no kako je zanimaju i privlače nove stvari te perspektiva mladih ljudi, želi se u njima okušati.

- Kad sam otišla s televizije, a bilo je to svojevoljno, mislila sam da je pojavljivanje u tom smislu za mene gotova stvar. No, život je pun izazova i kad smo razgovarali o pokretanju projekta “Bez brige”, kako bi on trebao izgledati i tko bi ga trebao voditi, nekako se nametnulo da zbog iskustva i entuzijazma to budem ja. Kamera mi nije nedostajala, iako je normalno da ljudi koji rade javni posao imaju neku vrstu ega. Ja na to gledam kao na zanat pa mislim da bih se jednako dobro osjećala i da sam pisala kolumne u Jutarnjem listu. Nema veze je li kamera ili nešto drugo ako mogu pokazati svoju kreativnost i vještinu te ako svojim entuzijazmom mogu pomoći onima kojima to treba - zaključuje Dijana Čuljak.


ŠMINKA: BOJAN JONČIĆ || FOTOGRAFIJE: NEJA MARKIČEVIĆ / CROPIX

Linker
16. travanj 2024 01:18