Foto: Vladimira Spindler
NA MALO KVADRATA

Mali kućni vrt na balkonu

Na balkonima i terasama ne uspijevaju samo ukrasne biljke: te prostore možete iskoristiti i za uzgoj rajčica, paprika, salate, jagoda.

Donosimo vam 4 ideje za mali kućni vrt na balkonu i savjete za povrće i voće koje možete uzgojiti.

Ideja 1: Paleta – Naslonite je uza zid te u utore poslažite omiljene povrtnice

Foto: Vladimira Spindler

Ideja 2: Prirodni materijali – Koš za drva ili drvenu posudu obložite najlonom i zasadite salatu, kelj, rabarbaru

Foto: Vladimira Spindler

Ideja 3: Posuda s ručkom – Posudu za alat iskoristite za mini vrt; jedna sadnica rajčice i paprike je dovoljna

Foto: Vladimira Spindler

Ideja 4: Tegla – U metalnu posudu stavite nekoliko sadnica i smjestite je na osunčani dio balkona

Foto: Vladimira Spindler

KRISTALKA Uzgajate li salatu u teglama, nemojte brati glavice. Škarama odrežite najveće listove s dna, a sredinu ostavite da raste. Za vrućih dana zalijeva se svakodnevno. (2 sadnice 3 kn, Tržnica Kvatrić)

RADIČ Može se saditi u kombinaciji sa salatom i ciklom, a bere se nakon šest tjedana. Glavica se potom dobro zalije i za mjesec dana izrastu novi listovi. Poslije svakog branja treba je pognojiti organskim gnojivom. (sadnica 1 kn, Tržnica Dolac)

KELJ Mlade sadnice svakodnevno se zalijevaju, najbolje predvečer. Uzgaja se cijele godine, uvijek u kvalitetnom tlu. Pri branju vrijedi pravilo: što je temperatura niža, to je slađi i blažeg okusa. (sadnica 5 kn, Vrtni centar Flora)

BLITVA Optimalna temperatura rasta je od 16 do 20 stupnjeva. Treba mnogo vode. Zbog razgranatog korijena najbolje uspijeva u dubokom tlu, a bere se nakon 60-ak dana. (sadnica 5 kn, Tomislavov trg)

CHERRY RAJČICA Idealna je za sadnju na malom prostoru poput balkona. Vrsta minibel izraste do 30 cm. Plodovi se beru pojedinačno ili u grozdovima, osvisno o zrelosti. (sadnica 2 kn, Zrinjevac)

RAJČICA JABUČAR Kad je sasvim mlada, zalijevajte je vodom od 18 do 20 stupnjeva. Rajčici je potreban bakar pa komad nelakirane bakrene žice zabodite oko dva cm ukoso prema korijenu i mijenjate je svakih nekoliko dana. (sadnica 2 kn, Tržnica Dolac)

RAJČICA ŠLJIVAR Ne sadite je uz patlidžan, papriku i krumpir; najbolje uspijeva u rahlom tlu uz umjereno zalijevanje. (sadnica 29,90 kn, Bauhaus)

PAPRIKA Treba ih redovito zalijevati i gnojiti. Zahtijevaju oslonac – štap, a beru se od početka srpnja do listopada. (sadnica 2 kn, Tomislavov trg)

JAGODE Mjesečarka daje plodove cijelo ljeto i lako se uzgaja u posudama. Prije sadnje korijen potopite u vodu kako bi lakše podnijela ‘šok’ presađivanja. Smjestite je u osunčani kutak, a tijekom cvatnje zemlji dodajte gnojivo. Redovito je zalijevajte. (sadnica 9,90 kn, Bauhaus)

Napisala Lana Mesić, krajobrazna arhitektica; Stilistica Slavica Šagolj; Fotografije Vladimira Spindler

Linker
21. travanj 2024 09:41