samo u novoj gloriji

Danka Derifaj progovorila o drami s Thompsonom: ‘Obitelj se boji za mene, ali ne odustajem‘

Nagrađivana novinarka, koja se našla u središtu pozornosti kad ju je pjevač Marko Perković Thompson optužio da mu je provalila u dom, govori o prijetnjama koje dobiva, svojoj bespoštednoj borbi za istinu te diskriminaciji jer je žena.

Ovih dana gotovo sve žene u mojoj okolini (a i mnogo muškaraca) pričaju o dramatičnim događajima u Afganistanu, gdje su ženska prava preko noći dovedena u pitanje. Sa zebnjom pratimo što se događa i unatoč tisućama kilometara udaljenosti ne možemo ostati ravnodušni. Val solidarnosti na društvenim mrežama među poznatim Hrvaticama pokrenula je zagrebačka pjevačica Ida Prester, a njezina objava postala je viralna. Mi smo pak potražili ženu koja je jedanaest godina živjela u Afganistanu u nadi da će nam njezino svjedočanstvo pomoći da shvatimo tamošnji mentalitet i svjetonazor. Osim dramatičnim događajima izvan Hrvatske, u ovom se broju bavimo i domaćim (ne)prilikama. Razgovarali smo s TV novinarkom Dankom Derifaj koja se našla u žiži javnosti samo zato što je - radila svoj posao - piše glavna urednica Glorijinih izdanja Alenka Ostrihon.

image
IVAN POSAVEC

S Dankom Derifaj razgovarao je Nevio Pintar

Ceker pun dokumenata i sjena zabrinutosti na licu Danke Derifaj prvo je što sam primijetio na početku razgovora s tom uvaženom i višestruko nagrađivanom novinarkom, udarnom iglom RTL-ova istraživačkog magazina ‘Potraga’. Danka ima razloga za zabrinutost jer je nakon kopkanja po nekretninskim dubiozama kontroverznog pjevača Marka Perkovića Thompsona izložena neviđenoj kanonadi teških prijetnji, uvreda i podmetanja. Dok mi je govorila kako se nosi s tim prijetnjama i odakle crpi snagu za svakodnevne napore najnezahvalnijeg, katkad i po život opasnog novinarskog žanra, postalo mi je jasnije zašto je ove godine dobila Nagradu ‘Vesna Kesić’ za ‘hrabro, otvoreno i kritičko novinarstvo, nemilosrdno prema moćnicima i nasilnicima bilo koje vrste’. - Kroz rad u ‘Potrazi’ puno sam naučila o ljudima i društvu u kojem živimo, a sva ta saznanja, koja su ponekad poražavajuća, bila su mi dodatna motivacija da se i dalje bavim ovim poslom - kaže hrabra i odlučna Danka Derifaj, čiji će eksplozivni prilog o Thompsonovom nekretninskom ratu sa susjedima RTL emitirati 23. kolovoza.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Puno pozornosti pokrenula je i priča liječnika Aleksandra Kibela. Inspirativnu priču pretočio je u knjigu 'Imati muda', a o svemu razgovarao s Damirom Leljakom.

Jedna od prednosti rada u Gloriji je otvorenost. Svakoj osobi o kojoj pišemo pristupamo bez predrasuda, s razumijevanjem i empatijom, pa tako ni trenutka nismo dvojili trebamo li napraviti priču o osječkom liječniku Aleksandru Kibelu. Iako ima impresivnu znanstvenu karijeru, povod nam je bila njegova knjiga ‘Imati muda’ u kojoj je, uz ostalo, opisao svoje suočavanje s homoseksualnošću. Nismo željeli da to bude stereotipna priča o ‘izlasku iz ormara’ - iako su Aleksandar i njegov partner Ivan Ptičar to učinili ne želeći voditi dvostruki život - već da iz prve ruke doznamo kako jedan otvoreni gay par živi u maloj sredini. Nije im bilo lako, ali nakon što smo fotograf Vedran Peteh i ja proveli nekoliko sati s njima uvjerili smo se da su sada sretni i da dišu punim plućima. Skupa s brojnim kućnim ljubimcima koji su nas dočekali na vratima njihove kuće u Tenji.

image
Ivan Posavec

Hrabrost da završi jednu životnu eru pokazao je i Lionel Messi napuštanjem Barcelone, a njegovu veliku priču obradio je Feđa Kalebić

Odlazak Lionela Messija iz Barcelone, kluba u koji je došao kao dječak i ostao u njemu 21 godinu, obilježava kraj jedne epohe u nogometu. Svi znaju tko je i što je Messi, a mene je u pisanju feljtona o njemu više zanimalo kako je dječak iz neuglednog argentinskog mjestašca Rosarija, koji je patio od nedostatka hormona rasta i malo je nedostajalo da kao odrasla osoba ne bude viši od 140 centimetara, izrastao u nogometnog diva te kako će izgledati njegov novi život u Parizu, gdje će za oko 60 do 70 milijuna eura dvije godine igrati za Paris Saint-Germain. Kako je primio vijest da mora otići iz kluba uz koji je vezana cijela njegova karijera, kako je reagirala njegova obitelj, gdje će živjeti, kako će se snaći u novoj sredini...

Uz novi broj magazina Gloria u limitiranom izdanju po cijeni od 39 kuna čekaju vas popularne torbe s potpisom Saše Šekoranje.

image
Gloria produkcija

U novom broju Glorije čitajte i ove teme:

  • SAŠKA GALIĆ Moje uspomene na život u Afganistanu
  • ALEKSANDAR KIBEL Jači od predrasuda
  • PRINC ANDREW Vojvoda od seks-skandala
  • MONICA LEWINSKY Povratak pripravnice iz Ovalnog ureda
  • MATIJA VUICA Vrijeme je za novi početak
  • MODA Rawdah Mohamed: urednica Voguea s hidžabom
  • KUHINJA: DAJANA I DAMIR CIVADELIĆ Bakina jela na naš način
  • PUTOVANJE: SIRMIONE Fizioterapeutkinja Ana Međimorec u biseru Lombardije
  • FELJTON: LIONEL MESSI Čarobnjak s loptom iz Rosarija
Linker
18. travanj 2024 05:07