Katastrofalne posljedice

Želite isprobati keto dijetu? Nutricionistica objašnjava zašto to ipak nije dobra ideja

Iako je prehrana bez ugljikohidrata vrlo popularna, može imati ozbiljne nuspojave i nepovratno uništiti organizam, tvrdi poznata nutricionistica s osječkom adresom.

Nakon što smo si dali oduška za blagdane, u siječnju mnogi od nas pomišljaju na raznorazne dijete kako bismo skinuli višak kilograma i spremno dočekali ljeto. Jedna od najpopularnijih dijeta posljednjih godina je takozvana ketogena dijeta koja čak ima i svoj dan - 5. siječnja.

Keto dijeta je prehrambeni režim temeljen na izuzetno niskom sadržaju ugljikohidrata, kako bi se tijelo dovelo do stanja ketoze, odnosno prirodne reakcije na gladovanje. Tada tijelo troši zalihe masti kako bi se održalo te proizvodi ketonska tijela - beta-hidroksibutirat, acetoacetat i aceton kao kompenzaciju nedostatku ugljikohidrata.

Naša nutricionistica podijelila je neodoljiv recept, ali i upozorila: ‘Zdravi kolači ne postoje‘

Međutim, iako gubljenje kilograma na taj način zvuči super, naša nutricionistica Angelina Paić potanko je na svom Instagram profilu objasnila zašto nikako ne bi preporučila keto dijetu.

"Siječanj je mjesec kada većina razmišlja o dijetama. Zato bi bilo dobro spomenuti da su dijete out, a in je mijenjanje loših prehrambenih i životnih navika i navesti neke nuspojave najpopularnije dijete, one bez ugljikohidrata:

Nuspojave poput konstipacije, glavobolje, grčeva u mišićima i opće slabosti, neugodan zadah te miris tijela po acetonu i urinu često se javljaju kod sljedbenika ove dijete. Kada se unos ugljikohidrata smanji te organizam ne uspijeva zadovoljiti potrebe za glukozom kako bi proizveo energiju u jetri se počinju sintetizirati ketonska tijela oksidacijom masnih kiselina", objašnjava Paić.

Ketonska tijela, kaže, mogu prouzročiti da se osjećamo mučno, slabo, dehidrirano i razdražljivo, a mogu čak dovesti do ozbiljnijih problema.

"Ketoza ili još opasnija ketoacidoza po život rizično stanje koje se javlja kod oboljelih od dijabetesa 1. Ketoza tijekom trudnoće bi mogla naštetiti mentalnom razvoju djeteta, a povezuje se i s nižim kvocijentom inteligencije. Ketogena prehrana može izazvati izostanak menstrualnog ciklusa u adolescentica, pa i zakašnjeli pubertet.

Za blagdane lake kao pero: Nutricionistica savjetuje kako uživati, a ipak ne pretjerati za stolom

Javlja se neregularnost srčanog ritma. Također se postavlja pitanje kako djeluje na razinu lipida u krvi i rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava, što tek treba ispitati kliničkim istraživanjima. Dugotrajno provođenje ovakvih dijeta može odvesti do pojava bubrežnih kamenaca kao i osteoporoze", napisala je Paić.

Teretana i keto dijeta? Nikako!

A što ako želite kombinirati vježbanje i keto dijetu? Paić napominje da je strogo protiv toga zbog prilično jasnog razloga.

"Keto prehrana i sport- isto od mene NE. Ugljikohidrati čine osnovno gorivo za tijelo tijekom intenzivne tjelesne aktivnosti. Usporedbi s mastima, proizvodnja energije (ATP-a) iz ugljikohidrata zahtijeva manje kisika, iz UH dobivamo brže energiju, energija iz masti se ne može osloboditi jednako brzo kao energija iz ugljikohidrata . Posljedično, performanse na višim intenzitetima aktivnosti pate.

image
Angelina Paić.
PRIVATNI ALBUM

Sve ove nuspojave su meni dovoljne i objašnjavaju zašto, osim izvan medicinskih indikacija (npr. Epilepsije), nikada ne bih preporučila drastično rezanje ugljikohidrata! Ketogene dijete su učinkovite kod ekstremno pretilih osoba, no ono što je bitno naglasiti- provode se uz strogi nadzor liječnika!", zaključila je nutricionistica.

Paić je za Gloria.hr nedavno objasnila da bismo trebali potpuno promijeniti odnos prema hrani jer ne postoji zdrava hrana, već zdrava prehrana.

"Internet je ovih dana pun recepata za "zdrave" keksiće i kolače. No, koliko god zvučalo super, "zdravi kolači" - to ne postoji. Doza čini lijek ljekovitim. Tako i hrana - bitno je što jedeš, kada, kako i koliko! Jer vi možete imati kolač bez brašna bez glutena, bez šećera, no taj kolač je i dalje samo kolač. Trebaš ga jesti prigodno, trebaš guštati u njemu umjereno jer za to kolači služe. Ma koliko ti netko sugerirao bez grižnje savjesti, ne možeš pojesti pol pleha (tepsije) i očekivati da budeš ok", istaknula je.

Dakle, nije cilj hraniti se zdravo nakon što smo trpali sve što smo stigli za blagdane, već se držati zdravih navika tijekom cijele godine pa nam neće biti potrebno reduciranje kalorija!

Linker
19. travanj 2024 02:41