Zdrave navike

Trošite kalorije usput: Kako ostati fit (i smršavjeti) pomoću svakodnevnih radnji bez vježbanja

Ideja je osim redovnog kretanja i vježbanja odabrati radnju koja će nas još više aktivirati - donosimo popis svakodnevnih aktivnosti kojima možemo postići što bolju kondiciju.

Svatko tko ima pametan telefon već zna da stručnjaci preporučuju 10 tisuća koraka dnevno, a to je dobar primjer kako možemo potrošiti višak kalorija bez da idemo u teretanu. Isto tako postoje istraživanja da možemo čak i smršavjeti obavljajući jednostavne radnje u onih 110 do 115 sati koje provodimo budni u jednom tjednu. Ako te aktivnosti uvedemo u svoje svakodnevicu, i radimo ih kad god nam se pruži prilika, možemo povećati potrošnju kalorija - što na kraju dovodi do gubitka kilograma. Ideja nije da odustanete od svake vježbe i mršavljenje postižete npr. stajanjem, nego je ideja da u svakodnevnim aktivnostima odaberemo onaj 'aktivniji' način koji će na kraju rezultirati boljom kondicijom i općim stanjem.

Stajanje umjesto sjedenja

U mnogim prilikama možemo odabrati stajanje umjesto sjedenja, na primjer - dok telefoniramo, koristimo javni prijevoz ili čekamo svoj red u čekaonici. Osoba koja teži 66 kilograma potroši oko 102 kalorije na sat dok sjedi, a ako stoji to će biti 174 kalorije. Možda se na prvu ne čini kao velika razlika, ali ako svaki put kada to možemo - radije odaberemo stajanje - kumulativno možemo doći do 18.000 kalorija tijekom jedne godine - što bi značilo gubitak dva kilograma.

image
U kupovinu odite pješice, a hodajte što više i češće.
UNSPLASH

U kupovinu idite pješice

Odvesti se u dućan zaista zvuči primamljivo, a čak je i neophodno za velike kupovine. Ali one manje mogu se sasvim savršeno obaviti i 'pješke'. Osim što ćete prošetati do lokalnog dućana, nošenje vrećica s namirnicama je najbolji funkcionalni trening koji možete obaviti.

Čitajte i: Ugljikohidrati su se vratili na velika vrata! Slavne zagovornice zdravog života otkrile potrebu za balansom

Prionite na kućanske poslove

Usisavanje, pranje, peglanje povećava nešto što se zove NEAT (Termogeneza aktivnosti bez vježbanja). Neka od istraživanja pokazala su da je čišćenje kupaonice (temeljito, uključujući i kadu) aktivnost koja troši najviše kalorija.

Koristite stepenice umjesto dizala

Ovime radimo na donjoj polovici tijela, aktiviramo mišiće nogu i stražnjice. Kada se penjemo vježbamo gluteuse i listove, a kada se spuštamo aktiviraju se kvadricepsi. Ako kralježnicu držimo uspravnom i mašemo rukama pri silasku ili usponu - aktiviramo još više mišića.

image
Stepenice su uvijek bolji izbor
UNSPLASH

Čitajte i: Kako odabrati pravu anticelulitnu masažu? Sve tajne stručnih tretmana otkrili nam majstori jedne posebne metode

Vrtlarenje

Ovo je odličan način kako za postizanje unutarnjeg mira tako i za potrošnju kalorija. U pola sata vrtlarenja možete potrošiti 150 kalorija, a ako dodate još neku aktivnost (npr. košnja kosilicom) to se povećava o do 400 kalorija na sat.

Šetajte sami ili sa psom

Sve ove aktivnosti mogu pomoći, a poanta je da ih dodate svakom danu, u kojem također nemojte zaboraviti da se krećete barem 30 do 40 minuta. Šetnja je odličan način da ostanete aktivni i povećate potrošnju kalorija.

image
Rad u vrtu i s biljkama osim što smiruje dobar je i za potrošnju kalorija.
UNSPLASH
Linker
23. travanj 2024 10:02