beauty vodič

Sad je vrijeme za pripreme: Evo što trebate učiniti prije izlaganja suncu za preplanulu put

Lijepu, zdravu preplanulu kožu ljeti priželjkujemo svi, a dobra je vijest da to možemo postići i tijekom godine ako usvojimo neke beauty navike. No, ako ste se tek sad odlučili za pre-summer tretman, donosimo nekoliko brzih metoda uz koje će vaša koža zablistati kao da ste je mazili i pazili cijele godine.

Toplije vrijeme konačno je stiglo i ljeto je na vidiku. Sigurno ste već počeli pripremati ljetnu garderobu, vaditi majice s kratkim rukavima i lepršave haljine iz ormara, kao i laganiju obuću. Ali je li vam palo na pamet da i vaša koža treba temeljitu pripremu za tople dane?

Baš kao što mijenjate odjeću kroz sezone, tako i koža treba drugačiju rutinu kad stigne proljeće i ljeto. To znači da trebate pojačati korištenje proizvoda baziranih na vodi s laganim formulama jer koža tijekom toplih mjeseci najviše treba vodu. Bogate kreme i serume s uljnim komponentama pospremite za sljedeću zimu, a okrenite se hidratantnim serumima, esencijama, gel kremama i laganim losionima.

Osim njege lica, važna je i njega tijela kojemu moramo posvetiti više pažnje, nego što smo to možda činili tijekom zime kada nam nije bilo važno kako nam koža izgleda jer je većinom pokrivena. Da biste spremni dočekali ljeto i zablistali i na plaži i u gradu, sada je krajnje vrijeme da započnete s pripremama.

image

Da biste bili spremni za ljeto, krajnje je vrijeme za pripremu kože.

SHUTTERSTOCK

Ne zaboravite piling

Eksfolijacija je ključna u rutini njege lica i tijela tijekom cijele godine, ne samo u ljetnoj sezoni, jer se njome uklanjaju mrtve stanice kože te joj tako pomažete da ostane zdrava, glatka i blistava. Najjeftiniji i najbrži piling je onaj mehanički koji možete napraviti sami od malo soli ili šećera u kombinaciji s nekim prirodnim uljem, no budite oprezni ako imate osjetljivu kožu.

Ako ste u toj skupini, za vas su nježniji pilinzi poput enzimskih koji neće mehanički oštetiti kožu, već će mrtve stanici ukloniti u dubljim dijelovima kože. Piling je dovoljno provoditi jednom do dva puta tjedno za normalnu i jednom tjedno ili rjeđe za osjetljivu kožu.

Čitajte i: Krajnje je vrijeme za IPL tretman: Evo što trebate znati prije prvog ‘blicanja‘

Uklanjanje dlačica

Nakon što ste koži podarili novu svježinu i oslobodili je viška sebuma, mrtvih stanica i raznih nečistoća, vrijeme je za uklanjanje dosadnih dlačica. Iako je britvica najbrže i najlakše rješenje, nije dugoročno isplativa jer prečesto brijanje može povećati osjetljivost kože na sunce te u tom slučaju koža reagira u obliku crvenih točkica i drugih iritacija.

Bolje i dugotrajnije rješenje je svakako depilacija voskom, šećernom pastom ili trenutno najpopularnijim tretmanom za glatko tijelo - IPL metodom.

image

Glatke noge moguće je postići uz popularnu IPL metodu.

SHUTTERSTOCK

Izvodi se pomoću posebnih uređaja koji intenzivnim pulsirajućim svjetlom velikog intenziteta ‘uspavaju‘ folikul dlačice pa ona sporije raste. Nakon nekog vremena dlačice prestaju rasti, a vi imate dugotrajno glatke noge, ruke, pazuhe i ostale dijelove tijela. Važno je zapamtiti da dlačice prije tretmana moraju biti u fazi aktivnog rasta, odnosno svježe obrijane, a tretman je potrebno ponoviti svakih nekoliko mjeseci kako se ne bi vratile na staro. Što je još potrebno znati prije IPL tretmana pročitajte u našem vodiču.

Solarij

Prženje na suncu možda je nekada bilo cool, ali danas definitivno više nije. Preplanuli ten možete postići i na manje invazivan način poput odlaska u solarij. Iako mnoga istraživanja tvrde da može izazvati rak baš kao i dugotrajno izlaganje suncu, mnogi redovito odlaze u solarij kako bi brže postigli preplanuli ten.

Odluka je na vama, a ono što je važno znati prije nego se odlučite na ovu metodu tamnjenja jest sljedeće:

  • prvi tretman ne bi trebao biti duži od četiri do pet minuta, osobito ako imate osjetljivu ili jako svijetlu kožu
  • prije solarija napravite temeljiti piling
  • nakon solarija nemojte se odmah tuširati, pričekajte da se boja razvije barem dva sata
  • obavezno se nakon tretmana namažite mlijekom za tijelo
  • solarij isušuje kožu pa pijte dovoljno tekućine nakon tretmana

Čitajte i: Starenjem su promjene na koži neizbježne: Znamo kako je pravilno njegovati i smanjiti njezinu osjetljivost

Spray tan

Ako vam solarij nije privlačan, a ipak biste željeli izgledati preplanulo, najbolje rješenje je vrlo popularni spray tan, odnosno tretman samotamnjenja koji se izvodi špricanjem kože bojom. Postupak traje do 10 minuta, a boja se ispire nakon sedam do 10 dana.

image

Spray tan najsigurniji je tretman za postizanje preplanulosti.

SHUTTERSTOCK

Prije odlaska na spray tan također trebate napraviti piling cijelog tijela kako bi boja bila ujednačenija i lakše se spojila s kožom. Ipak, piling ne smije biti mastan, već na bazi vode - pomiješajte gel za tuširanje s talogom od kave ili grizom. Takav piling odličan je i za osjetljivu kožu jer je ne oštećuje.

Nakon pilinga nipošto se nemojte mazati kremama i losionima te preskočite parfeme i dezodoranse. Na spray tan tretman dođite u širokoj i tamnoj odjeći jer ova metoda ostavlja mrlje tijekom prvog dana te se nemojte tuširati barem osam sati nakon tretmana. Nakon toga tuširajte se samo gelovima za tuširanje i mažite kožu losionima na bazi vode.

Beta karoten

Jedan od prirodnih načina pripreme kože za sunce je unošenje beta karotena - biljnog pigmenta koji potiče stvaranje melanina i neutralizira djelovanje štetnih slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje i kombinaciji sa suncem izazivaju bore i hiperpigmentacije. Beta karoten nalazi se u voću i povrću, posebice mrkvi, slatkom krumpiru, zelenom lisnatom povrću, bundevi i dinji, pa je preporučljivo prije ljetne sezone pojačati konzumaciju tih namirnica.

Zdrav ten bez opeklina možete postići čak i ako ste izrazito svijetli i to upravo pomoću beta karotena koji osim hranom možete unijeti u organizam kroz dodatke prehrane. Osim što daje lijepu boju i smanjuje osjetljivost na sunce, ovaj pigment potiče rast kose i omekšava kožu, a kako bi iz njega izvukli ono najbolje, konzumirajte ga redovito nekoliko tjedana prije odlaska na plažu.

Linker
08. travanj 2024 04:35