AKO MOGU JA, MOŽEŠ I TI

Recept za potpune početnike: Kako sam od ‘antisportašice‘ došla do razine da u planku izdržim više od tri minute?

Dosljednost, disciplina i jasno zacrtan cilj presudili su da se u 24. godini zaljubim u fitness i atletiku!

Što je potrebno da se osoba koja je na tjelesnom bježala od lopte i stalno tražila izgovore da izostane sa sata, natjera na plank izazov? Ako mene pitate - samo disciplina, dosljednost i zacrtan cilj. Kažu da se ljudi dijele na umjetnike i sportaše, a ja sam uvijek više pripadala prvoj skupini. Obožavala sam čitati, crtati, fotkati, pisati, sve što ne zahtijeva nikakvu fizičku aktivnost. Čak bi i u igri s prijateljicama uvijek izabrala ulogu osobe koja se ne mora puno kretati - najbolje bi mi odgovarala Trnoružica.

Mindset je najvažniji

Kako sam odrastala, shvatila sam pravo značenje one "u zdravom tijelu, zdrav duh" i da stres od posla, ali i privatnih obaveza, najbolje možemo izbaciti fizičkom aktivnošću. A ono što sam u sebi sigurno imala od većine sportaša su dosljednost, disciplina i mindset u kojem kada nešto zacrtam, ne odustajem. I tako sam, u 24. godini, odlučila korak po korak uvoditi fitness i atletiku u svoju svakodnevicu.

image

Aplikacija se prilagođava svakom korisniku.

MARKO MISCEVIC/CROPIX CROPIX

Misao koja me najviše motivirala bilo je sasvim jednostavno pitanje: "Da si počela prvi put kad ti je ta misao pala na pamet, kako bi sad izgledala ili se osjećala?" I točno sam mogla zamisliti onaj osjećaj "uspjeha", ponosa i snage koji dolazi nakon dobro odrađenog treninga.

Zadajte si male zadatke

Dok sam razmišljala odakle da počnem, prijateljica mi je predložila aplikaciju "Plank Workout" i kad mi je opisivala kako funkcionira, pridobila me rečenicom: "Trebaš izdvojiti samo nekoliko minuta dnevno". Nekoliko minuta?! Da sam znala i da si nisam postavljala prevelike zalogaje poput "ako ne možeš izdvojiti sat vremena, bolje da ne pokušavaš", gdje bi mi bio kraj?

image

Vježbe nisu monotone i mijenaju se po danima.

MARKO MISCEVIC/CROPIX

Kod mene je najveći problem bio početi, a rješenje se nametnulo samo od sebe. Danas kao savjet svim svojim prijateljima "umjetnicima u duši" koji se još nisu zaljubili u fizičku aktivnost, dijelim samo jedan savjet - ne postavljajte si prevelike zalogaje! Da neću odustati ni pod razno, toga sam bila svjesna jer jednostavno samoj sebi ne bi oprostila. I tako sam se uhvatila u koštac sa izazovom.

Plank Workout aplikacija

Aplikacija je sasvim jednostavna. Najprije je potrebno odabrati željenu jačinu treninga odgovaranjem na pitanje koliko nam je teško biti u planku, a zatim navesti svoju visinu i težinu i u par sekundica aplikacija se prilagodi našim željama i mogućnostima. Postoji više jačina koje se dijele prema programima za početnike, srednje jačine i ona napredna. Kako, kao što sam spomenula, nikada nisam bila sportski tip, počela sam s razinom za početnike koja mi je bila idealna - dovoljno lagana da ne umirem, a dovoljno jaka da osjećam napor i napredak.

image

Važno se motivirati pozitivnim mislima i nagradom.

MARKO MISCEVIC/CROPIX

Čitajte i: Mijo Matić nas budi iz ‘zimskog sna‘: Donosimo plan treninga koji će vas vratiti u formu

Također, ono što moram napomenuti, vježbe nisu dosadne, mijenjaju se i ne rade se u jednoj pozi, kako sam zamislila prije nego sam počela (nemojte imati predrasude!), što dodatno olakšava trening i čini ga zanimljivim. Prvi dan je bio i više nego lagan - traje doslovno 3 minute i ima šest vježbi. Prvi plank je trajao 20 sekundi što je, začudo, meni bilo izdržljivo, a kako su dani odmicali, tako su se neke vježbe počele produljivati, a neke su dobile malo zahtjevnije verzije. Vrijeme za odmor od vježbanja čekalo me tek sedmog dana.

Najduže dvije minute u životu

Posljednjeg dana, 30. u kategoriji za početnike, vježbe su ukupno trajale 16 minuta, od čega je plank trajao dvije minute - do tada najduže dvije minute u mom životu, ali zasigurno puno kraće nego da sam si u početku zadala taj cilj. S razlogom treba ići korak po korak.

image

Kod izazova je najvažnije ne odustati!

MARKO MISCEVIC/CROPIX

Sve je lakše kad razmišljate o hrani

Kad sam svladala fazu za početnike, odlučila sam preći na srednju razinu pa sam idućih 30 dana došla do toga da u klasičnom planku mogu kontinuirano izdržati najviše 3 minute i 20 sekundi. Bilo je zaista teško, no nisam si dopuštala da odustanem za što sam se borila odvraćanjem fokusa s trenutne radnje na, primjerice, ono što ću raditi kasnije, ili što ću jesti jer najviše volim razmišljati o hrani. I tako sam došla do onog što sam planirala - uspješno sam svladala izazov.

Čitajte i: Prestanite s dijetama i fokusirajte se na vlastitu sreću: Tri savjeta kako postići (i zadržati) željenu težinu

S obzirom na to da nisam imala višak kilograma, a u toj fazi sam dosta jela, nisam primijetila neko posebno "zatezanje" niti gubitak kilograma, no ono što se definitivno dogodilo jest jačanje izdržljivosti i mindseta u kojem pomičem vlastite granice - a to ipak nema cijenu.

image

Aplikacija Plank Workout je besplatna za korištenje.

MARKO MISCEVIC/CROPIX

I jedna poruka za kraj svima koji sami sebi lažu kako će od "sutra početi vježbati": racionalizirajte cilj, idite korak po korak i budite dosljedni sami sebi. Dok ovo pišem, pripremam se za polumaraton u Splitu (nakon pet mjeseci treniranja) što me zaista dovodi do toga da vam kažem "ako mogu ja, vjerujte mi, možete i vi, a recept imate".

Linker
05. travanj 2024 14:58