Ne tako slatke muke

Patite li od sugar overdosea? Prepoznajte ga odmah i priuštite svom tijelu tretman detoksikacije

Loš utjecaj šećera na tijelo svima je poznat, ali jeste li znali da možete biti u stanju šećernog mamurluka? Donosimo nekoliko trikova kako ga se riješiti.

Nema većeg zadovoljstva od utaživanja šećerne krize čokoladom ili kolačima koje je popraćeno ekspanzijom dopamina i sveopćom euforijom koju nam ovi "zli" prijatelji pružaju. No, baš kao što to vrijedi za lude noći u kojima u svoje tijelo možda unesemo čašicu previše, i prekomjerni unos šećera poznaje stari pojam koji glasi "dan poslije".

Drugim riječima, komad torte viška nas može dovesti do pravog šećernog mamurluka, poznatog i kao sugar overdose. Prepoznat ćete ga po općem osjećaju mučnine koji je popraćen nadutošću, glavoboljom, poteškoćama u koncentraciji, promjenama u raspoloženju i stresom, a katkad podsjeća na pravi alkoholni mamurluk.

Prekomjerni unos šećera može rezultirati i ovisnošću, a kako do toga ne bi došlo, potrebno je osluškivati svoje tijelo i pružiti mu adekvatan tretman.

Preporučeni unos šećera u danu ne bi trebao iznositi više od 200 kalorija, a konzumacija šećera dovodi do oslobađanja inzulina koji pomaže održavanju šećera u krvi. Nakon što šećer nestane, u tijelu ostaje prekomjerna količina inzulina i dolazi do deficita glukoze koja osigurava energiju, što rezultira osjećajem depresije, manjkom volje i ranije navedenim nuspojavama.

image

I bez pretjeranog dnevnog unosa šećera, trebalo bi s vremena na vrijeme očistiti tijelo od šećera.

UNSPLASH

Samo jedna večer prekomjernog uživanja u slatkom našem tijelu može donijeti gorak okus sljedeće jutro.

No, postoje načini kako se riješiti takvih osjećaja, a u nastavku donosimo nekoliko trikova za šećernu detoksikaciju.

image

Ovaj napitak odličan je i ako imate problma s viškom kilograma.

UNSPLASH
  • Topla voda i limun

Mnogi nutricionisti ističu kako je za svaki početak dana potrebno popiti iscijeđeni limun s toplom vode, a to vrijedi i za ovaj problem. Limun ima izvrstan učinak kada je riječ o čišćenju tijela, a odličan je i za neutralizaciju kiselosti. Osim što će vašem tijelu pružiti tretman koji mu je potreban, osigurat ćete i dnevnu dozu vitamina C, ali ne zaboravite unijeti i dovoljnu količinu vode kako biste hidrirali organizam.

image

Doručak nikad ne preskačite, ali birajte što jedete.

UNSPLASH
  • Odabir adekvatnog doručka

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, a posebno je važno odabrati ono što je potrebno vašem tijelu. Nakon pretjerane konzumacije slatkog, u crijevima može doći do disbalansa loših bakterija, što može dovesti do žudnje za još više šećera. Nutricionisti predlažu da u takvim situacijama posegnete za probiotičkim dodacima koji pomažu balansiranju šećera u krvi, a brzo će vam vratiti izgubljenu energiju i ublažiti promjene raspoloženja. Ako se ipak odlučite na nešto konkretnije, potrebno je izbjegavati tešku hranu, a preporučuje se konzumacija voća i zelenog povrća. Smoothie od špinata, jabuke i đumbira instantno će vam pomoći!

image

Rastezanje je poželjno, vježbanje nije.

UNSPLASH
  • Izbjegavajte mliječne proizvode, kavu i tjelovježbu

U slučaju šećernog mamurluka važno je izbjegavati mliječne proizvode i sol jer ih je teško probaviti, a mogu uzrokovati još veću želju za šećerom. U takvim situacijama izbjegavajte i kavu jer će loše sjesti na već preopterećenu jetru. Također, umjesto intenzivnog treninga, odaberite meditaciju ili laganu šetnju prirodom kako biste odmorili iscrpljeno cijelo.

Čitajte i: S ovim prirodnim i zdravim zamjenama za šećer lakše ćete se odviknuti od slatkiša

Linker
20. travanj 2024 05:59