Isplativa investicija

Isprobala sam menstrualnu čašicu i olakšala si život! U početku mi se zamjerila, ali sada je obožavam i više se ne vraćam ulošcima

Ako biste htjeli reći ‘zbogom‘ ulošcima i tamponima i konačno se bez straha kupati na moru i kad imate menstruaciju, dajte šansu menstrualnoj čašici - tom genijalnom izumu bez kojeg, kada ga isprobate, više nećete moći. Upravo se to i meni dogodilo.

Jako dobro se sjećam svoje prve menstruacije - bilo je (naravno) ljeto, bila sam s roditeljima na moru i jedva sam čekala okupati se. Ali, kao iz vedra neba, osjetila sam da se 'dolje' nešto događa, otrčala sam na wc i duboko se razočarala. "Mamaaaa, dobila sam menstruaciju", povikala sam i počela plakati jer mi je uništila ljetovanje.

Nisam bila jedna od onih djevojčica koje uzbuđene dočekaju prvo krvarenje, iako me mama već i prije uputila u sve, već mi je od samog početka menga bila velika gnjavaža. Oslanjala sam se većinom na uloške; tampone nisam koristila osim za kupanje, ali svake godine sam se nadala da "teta iz Amerike" neće doći taman kad trebam uživati na moru.

Nažalost, to se dogodilo dosta puta i svaki put sam dramila i pitala se zašto nisam rođena kao muškarac pa da nemam tih problema. Ali što je tu je. Mučila sam se s ulošcima sve do unazad mjesec i pol kada sam ih konačno prestala koristiti jer sam se u potpunosti oslonila na menstrualnu čašicu.

image
Menstrualna čašica izrađuje se od medicinskog silikona koji je siguran za intimno područje jer ne skuplja bakterije.
SERGEY TOLMACHEV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Nisam ni slutila da će mi ovaj genijalan izum za žensku intimnu higijenu promijeniti i ono najvažnije, uvelike olakšati život.

Čitajte i: Povijest ‘tete‘ koje smo se sramile: ‘Smiri se, sve će biti u redu. Nije tako strašna kao što misliš‘

U početku mi se zamjerila

Menstrualne čašice došle su na tržište prije nekoliko godina i napravile totalnu revoluciju među ženskom populacijom. I to s pravom! U početku sam ih ignorirala jer "što će meni to" i "neću ja to moći umetati i vaditi". Oh, kako sam bila u krivu. No, moje prvo iskustvo s njom nije bilo baš bajno.

Svoju prvu čašicu kupila sam prije možda godinu dana, sva uzbuđena što ću se napokon riješiti uložaka. Naučila sam kako je pravilno umetati i vaditi, ali konstantno sam curila mimo nje pa sam svejedno morala nositi uloške. Nešto tu nije valjalo. I da stvar bude još gora, nekoliko dana nakon završetka menstruacije, dobila sam candidu.

Nikada nisam imala problema s gljivicama pa je logičan zaključak bio da mi ih je izazvala čašica. U tom trenutku rekla sam si da je više nikada neću koristiti i vratila sam se na uloške.

No, žene su i dalje po internetu hvalile te čašice, a jedna bliska prijateljica koristila ju je već neko vrijeme i rekla da bez nje više ne može živjeti. U međuvremenu sam otkrila da je moja čašica očito bila nekvalitetna i od nekog jeftinog materijala na kojem su se skupljale bakterije pa nije ni čudo da mi je navukla candidu.

Nakon malo istraživanja, odlučila sam joj dati još jednu priliku pa sam nabavila čašicu jednog vrlo poznatog brenda koji proizvodi samo one od medicinskog silikona koji je siguran za intimno područje i na njemu se bakterije ne gomilaju.

Jedan od razloga zašto sam je ponovno htjela isprobati jest što mi se bližio godišnji odmor, ali sam opet imala peh jer mi je menstruacija trebala doći taman tad, a nisam se htjela odreći kupanja. Ni pod koju cijenu!

Prednosti menstrualnih čašica nad tamponima i ulošcima:

  • udobne su
  • ne zagađuju okoliš
  • ne skupljaju bakterije i ne šire neugodne mirise
  • nema rizika od toksičnog šoka
  • nema straha od 'curenja' i prolijevanja
  • lako se umeću i vade
  • ne izazivaju suhoću rodnice
  • imaju veći kapacitet spremanja od uložaka i tampona
  • štite i tijekom noći

Umetanje i vađenje je zapravo lako

Par dana prije menstruacije odlučila sam vježbati umetanje i vađenje kako bi mi te radnje za vrijeme krvarenja bile lakše i brže. Od korištenja prve čašice malo sam izašla iz ritma pa mi je trebalo neko vrijeme da se uhodam.

Prije svakog ciklusa čašicu je potrebno sterilizirati u kipućoj vodi. Zakuhajte vodu u posudi za kuhanje te u nju stavite čašicu da vrije dvije minute. Kako čašica ne bi dodirivala stijenke posude, stavite je u pjenjaču i držite je dok se čašica sterilizira.

Čitajte i: Menstruacija iz muškog kuta: ‘Seksisti ovog svijeta, PMS postoji i svima nam pripada!‘

Čašica se, za razliku od tampona stavlja nešto bliže otvoru rodnice jer ne upija krv, već je sakuplja pa je zbog toga i sigurnija. Da ju je lakše umetnuti, prvo se mora saviti, a to možete na nekoliko načina. Najpopularniji je u obliku slova C, odnosno U, a najlakše ju je umetnuti dok ste u laganom čučnju. I ne zaboravite opustiti vaginalne mišiće.

Ne treba je gurnuti jako duboko jer se čašica u rodnici "otvori" i napravi vakuum. Dakle, kada čujete onaj poznati zvuk "pop", znate da se čašica pravilno otvorila. No, ako sumnjate da nije, to uvijek možete provjeriti prstima i usmjeriti je kamo treba.

Znam da ovo zvuči možda zastrašujuće i malo komplicirano jer je tako bilo i meni. Ali nakon nekoliko umetanja i vađenja, nekoliko neuspješnih otvaranja i curenja, konačno sam shvatila pod kojim kutem je moram staviti i što napraviti ako ne čujem "pop". Vjerujte, lako je kad se malo ispraksirate.

Vađenje je još lakše. Gotovo svaka čašica na kraju ima držak za koji ju možete uhvatiti. No, kako čašica u rodnici napravi vakuum, teško mi ju je bilo izvaditi samo držeći držak pa ju vadim tako da je lagano stisnem za donji dio i izvadim van. Pri tom uvijek pazim da slučajno ne prolijem sakupljenu krv. Potom je izlijem u wc školjku, a čašicu operem intimnim sapunom i vodom te je ponovno umetnem.

Što se tiče veličine čašice, ona se bira prema količini krvarenja i prema tome jeste li ili niste rodili. Manje čašice namijenjene su ženama koje nisu rodile ili su rodile carskim rezom, a veće čašice odgovarat će ženama koje su rodile prirodnim putem ili imaju oslabljene mišiće rodnice.

Čitajte i: Menstruacija Hrvatice košta skoro najviše u Europi! Nevena Rendeli Vejzović s Glorijom poslala važan apel: ‘To nije luksuz!‘

Nikada se više ne vraćam na uloške

I došao je i taj dan! Čim sam primijetila da se menstruacija najavljuje u obliku točkica, stavila sam čašicu jer sam znala da će u sljedećih nekoliko sati početi za ozbiljno. Tada sam već bila na moru i odlučila sam je pošteno testirati. Pobjedonosno sam ušla u more i uživala kako već dugo nisam. Menga mi konačno nije pokvarila ljetovanje! Koristila sam je sve dane menstruacije, a dok ovo pišem, ona odrađuje već drugu mengu!

Ono što me zapravo najviše brinulo jest kako ću je prazniti i čistiti dok nisam doma ili u apartmanu, no i to je lako kad imate sav potreban "alat". Uza sebe je u takvim situacijama uvijek dobro imati bocu vode, sredstvo za dezinfekciju menstrualne čašice koje se može kupiti u drogerijama i intimne maramice.

image
Neopisiv je osjećaj kada ne morate misliti hoćete li procuriti i možete se neometano kupati.
IDA TOMAŠKOVIĆ

Čašicu nakon vađenja isperite vodom, pošpricajte sredstvom za dezinfekciju, pričekajte deset sekundi i potom je opet isperite. I spremna je za ponovno umetanje. I jedna važna uputa - prije i poslije svakog vađenja i umetanja čašice obavezno operite ruke!

Pražnjenje čašice preporučuje se svakih četiri do šest sati, ali ono ovisi i koliko vam je krvarenje obilno. Čašica se bez problema može nositi i do 12 sati.

Da sam se prije odvažila na korištenje čašice, prije bi se riješila uložaka i tampona te uštedjela veliku količinu novca. No, sretna sam što je taj dan ipak došao i što sam se uvjerila da je menstrualna čašica isplativa investicija. Osim toga, zaključila sam da moje krvarenje zapravo i nije toliko obilno koliko mi se inače činilo. Živjela čašica!

Menstrualnu čašicu možete nabaviti u ljekarnama ili drogerijama za vrlo povoljnu cijenu, ovisno o brendu. Uvijek pazite da je napravljena samo od medicinskog silikona.

Linker
24. travanj 2024 20:33