Previše ljubavi

Infekcija ‘medenog mjeseca‘ napada oko 300.000 Hrvata godišnje, posebno se pojavljuje u rano proljeće

Dolazak toplijeg vremena mnogima predstavlja vrijeme buđenja i novih početaka, no nekima ono donosi i zdravstvene izazove.

Jutro je. Kuhate kavu i sjedate na osunčanu terasu. Omamljeni zrakama sunca upijate vitamin D, sretni jer je napokon stiglo proljeće, mnogima omiljeno godišnje doba. Iz ormara vadite lagane jaknice, a u šetnje grada odlazite golih gležnjeva premda se temperature i dalje kreću malo iznad nule. Opijeni lažnom toplinom, ne slutite da hladnoća zubatog sunca može naškoditi vašem mjehuru. Zaboravljate koliko dugo vremena provodite na studeni i lagano prestajete osjećati prste na nogama, što je prvi pokazatelj pothlađenosti, a potreba za mokrenjem postaje neodgodiva. Ovo su, naime, prvi suptilni simptomi pojave upale mjehura, tegobe koja se u Hrvatskoj na godišnjoj razini samo u ambulantama primarne zdravstvene zaštite utvrdi oko 300.000 puta.

No, pothlađenost nije jedini uzrok nastanka akutnog cistitisa, upale mokraćnog mjehura koja pogađa ponajprije žene. I drugi čimbenici mogu izazvati bakterijsku infekciju, a u nastavku teksta donosimo četiri česta uzročnika.

Bakterijski cistitis

Često odlazite mokriti, peče vas dok urinirate i još ste primijetili promjenu mirisa i boje mokraće? Onda vjerojatno bolujete od bakterijskog cistitisa. Oni koji ga imaju, dobro znaju koliko zna biti neugodan. Izaziva bolove u mjehuru pa vas može omesti i u najbanalnijim radnjama kao što je obična dnevna šetnja. Zapravo će vas više iritirati, nego što će vam stvoriti ozbiljan zdravstveni problem.

Manje dobra vijest za žene je da njih češće pogađa jer imaju kraću mokraćnu cijev pa bakterije iz crijeva brže dospijevaju do mjehura. No, dobra vijest je da se bakterijski cistitis može liječiti antibioticima. Bitno je da osoba što prije reagira na bol i počne s liječenjem. Ako se odugovlači s uzimanjem terapije, bakterija iz mjehura može ući u bubrege i stvoriti kroničnu infekciju urinarnog trakta, što je ozbiljan zdravstveni problem.

image
SHUTTERSTOCK

Ako pak bolovi ne prolaze, a uz to se pojavila krv u mokraći i povišena tjelesna temperatura, obavezno se što prije obratite doktoru opće prakse. Možda je došlo do kroničnog cistitisa, dugotrajne upale mokraćnog mjehura, velike boljke mnogih žena. Njega je malo teže liječiti samo antibioticima pa je potrebno posegnuti i za prirodnim rješenjima. Čaj od američke brusnice je odličan čuvar mokraćnih puteva pa vam može biti prvi izbor u obrani od upala, grčeva i bolnog mokrenja.

Previše seksa

Čest seks, odnosno nekoliko odnosa na dan ili, pak, dugotrajni seks mogu uzrokovati infekciju urinarnog trakta koja još nosi i naziv cistitis medenog mjeseca. Mokraćna se cijev nalazi uz vaginu što znači da tijekom seksa bakterije iz genitalija lako prelaze u mokraćovod. Što je trenje veće to je i veći rizik od infekcije mokraćnog sustava. Cistitis medenog mjeseca osobito pogađa žene, a u rjeđim slučajevima i muškarce. Vrlo je neugodan i manifestira se pojačanom potrebom za mokrenjem, peckanjem i boli prilikom mokrenja.

Druge bolesti

Osobama koje boluju od tip 2 dijabetesa povećava se vjerojatnost za oboljenjem od cistitisa. Simptomi su slični kao i kod osoba s upalom mjehura bez šećerne bolesti, a liječenje ovisi o stanju kronične bolesti.

U fazi infekcije kada su simptomi najizraženiji, može pomoći NoCist intensive, dodatak prehrani na bazi ekstrakta brusnice i breze. Njegovim uzimanjem se smanjuju klasični pokazivači upale, a djeluje terapijski. Ovaj suplement i liniju proizvoda NoCist, kreirali su znanstvenici iz talijanske tvrtke Specchiasol, prateći tradiciju pozitivnog djelovanja američke brusnice na mokraćni sustav. U prevenciji cistitisa i kod sprječavanja ponodne infekcije pomoći će NoCist prevent.

image
SPECCHIASOL

Proizvodi za higijenu

Siguran spolni odnos i briga o higijeni ključni su u prevenciji cistitisa. No, zbog nekih proizvoda, peckanje tijekom uriniranja može biti izraženije. Nakon tuširanja neki ljudi osjećaju peckanje tijekom mokrenja. Mogući uzrok je sapun s povećanom pH vrijednosti koji može smanjiti uravnoteženost bakterija na tijelu. Zato se preporučuje korištenje proizvoda od organskih sastojaka, antibakterijski sapuni ili oni koji ste sami napravili.

Odličan izbor je tekući sapun za intimnu njegu NoCist intimo, pogodan za cijelu obitelj. Sadrži probiotike, ekstrakt brusnice, prebiotike i cink, potiče ravnotežu crijevne i genitalne flore te stvaranje fiziološkog pH praveći nepovoljan ambijent za patogene koji su uključeni u infekcije.

image
SPECCHIASOL

NoCist proizvode možete potražiti u ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama, a više informacija potražite na Ro.Ra.Natura savjetovalištu putem web stranice www.roranatura.hr ili na FB i IG "Um Tijelo Zdravlje".

Šest prirodnih saveznika u borbi protiv upale mjehura:

1. Voda - ispijanje velike količine vode najbolji je tretman za upalu mjehura. Voda će iz urinarnih kanala 'isprati' bakterije koje uzrokuju upalu.

2. Soda bikarbona - U čašu vode stavite punu žličicu sode bikarbone, dobro izmiješajte i popijte, najbolje između obroka ili natašte. Postupak ponavljajte svaki dan dok upala ne prođe.

3. Čaj od brusnice - Brusnica sadrži enzime koji su savršeni borci protiv upala u organizmu. Čaj djeluje i kao diuretik što također pomaže u borbi protiv bakterija. Najveći benefit brusnice je upravo u prevenciji ponavljajućih infekcija, pogotovo s E. coli te sigurnost primjene u trudnoći i dojenju te kod djece od 3 godine života.

4. Jogurt - Probiotici sadrže dobre bakterije koje će izbalansirati rad sluznice i pomoći tijelu da se bori protiv infekcije

5. Limun - Žlicu soka od limuna pomiješajte s 2 decilitra vruće vode. Tekućinu ispijte kao čaj. Limun će ublažiti neugodan osjećaj peckanja.

6. Češnjak - Najjači prirodni antibiotik koji liječi brojne tegobe kako vanjske tako i one unutarnje. Ova namirnica djeluje antibakterijski i antivirusno. Češanj sirovog češnjaka pojedite prije spavanja uz komadić kruha ili večeru.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Rora Naturom.

Linker
19. travanj 2024 14:48