SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Super kombinacija

Čišćenje po principu intuitivnog posta: Nov koncept ishrane koji je oduševio Gwyneth Paltrow

Bliži se puna godina otkako smo zatvoreni zbog pandemije, pod ogromnim stresom i zabrinjavajućim utjecajem na zdravlje. Rijetki su oni kojima ne bi dobro došlo jedno čišćenje organizma, što je prepoznala i Paltrow.

Bliži se puna godina otkako smo zatvoreni zbog pandemije, pod ogromnim stresom i zabrinjavajućim utjecajem na zdravlje. Rijetki su oni kojima ne bi dobro došlo jedno čišćenje organizma, što je prepoznala i Paltrow.

Iako bi se mnogi mogli zapitati što će ikakva dijeta bivšoj glumici Gwyneth Paltrow, ona neumorno istražuje sve novitete na polju zdravlja i zdravog načina života. Sada je postala zagovornik i 'pokusni kunić' za novu vrstu plana ishrane - intuitivan post. Odlučila je proći kroz četverotjedni plan čišćenja organizma kojeg je osmislio njen prijatelj, inače liječnik Will Cole.

"Willov jasan, ali fleksibilan plan kombinira intuitivnu prehranu, intermittent fasting, odnosno povremen post i ketogenu hranu. Ovo nije knjiga dogme. Neće vas ni kazniti ni ograničavati. Ako je išta teško na ovim stranicama onda je to Willova molba da slušamo sami sebe, naša tijela i našu intuiciju", napisala je Gwyneth na svom Instagramu, pokazujući i knjigu koju je Cole izdao. Za knjigu je čak napisala i predgovor.

Na stranicama njenog brenda Goop, suradnici se šale da im je šefica Paltrow najbolji pokusni kunić, jer je već toliko toga isprobala da zna odlično procijeniti je li neka metoda vrijedna vremena i truda. Tako su najavili da će upravo slavna Gwyneth ovaj mjesec posvetiti intuitivnom postu.

Kakav je to koncept?

Novi model ishrane koji je oduševio Gwyneth kombinacija je nekoliko 'filozofija' ishrane. Nalikuje intermittent fastingu, jer osoba jede tijekom određenog perioda u danu, a ostatak dana posti. Ali za razliku od originalnog povremenog posta - ovaj intuitivni dio odnosi se na razvijanje pažnje i svjesnosti o vlastitom tijelu i njegovim potrebama. Jedenje i post organiziraju se tako da najbolje odgovaraju toj osobi.

Dijetetičarka Evelyn Tribole i nutricionistička terapeutkinja Elyse Resch razvile su koncept 'intuitivne ishrane' tijekom devedesetih, bio je to odgovor na ono što su smatrale da su opasni, nedjelotvorni i restriktivni trendovi dijeta.

Čitajte i: Dijeta koja to zapravo nije put je do vitkog i zdravog tijela: Uz intuitivnu prehranu jedite sve što želite

Kreatorice su promovirale slušanje znakova tijela, kako bismo znali kada, što i koliko jesti. Kalorije nisu bitne, jedemo dok nismo siti. Trebamo jesti kada osjetimo glad, a umjesto da se neka hrana obilježi kao 'loša', jedemo ono što želimo s naglaskom na poštivanje vlastitog tijela.

Slušati vlastito tijelo

Intuitivni post čini se da je prigrlio slične ideje, ali je još u sve inkomporirao intermitting fasting i njegove zdravstvenu korist koju donosi.

Naziv 'intuitivan post' osmislio je liječnik Will Cole, na svojoj stranici kaže da je ovaj koncept razvio nakon višegodišnjeg iskustva u praktičnoj medicini.

Čitajte i: Svijet je poludio za 'povremenim postom' pa sam ga isprobala: Bilo mi je zlo, vrtjelo mi se, ali me onda dočekalo iznenađenje

Intuitivan post, onome tko ga provodi trebao bi donijeti iste prednosti kao i 'običan' isprekidani post, ali osoba kroz vodstvo razrađenog programa uči nove vještine i strategije kako bi intermittent fasting prilagodili osobnim potrebama i vlastitom ritmu.

"Cilj intuitivnog posta je da vam pomogne shvatiti gdje se vaše tijelo osjeća najbolje, eliminira nezasitne žudnje i zaustavi nepromišljeno jedenje. Mnogi od nas imaju velike skokove vrijednosti šećera u krvi, zbog čega smo zatočeni stalnom gladi i željama za određenom hranom", objasnio je Cole.

Linker
26. travanj 2024 13:10