VIDLJIVI ZNAKOVI

Brza provjera: Spriječite dehidraciju i na vrijeme prepoznajte simptome nedostatka tekućine!

Paklene vrućine znače povećan rizik od dehidracije, zbog čega se ljeti posebno preporučuje unos veće količine tekućine. Međutim, postavlja se pitanje koliko je nekome tekućine potrebno?

Optimalna dnevna količina tekućine ovisi naravno, o samom stanju organizma i o dnevnim aktivnostima, a najbolji način da provjerite jeste li dehidrirani, brzi je test "stiskanja" kože.

Čitajte i: Pekmez koji hrani kožu: Umjesto na kruh, ovaj se maže na tijelo kako bi što brže i intenzivnije potamnjelo!

Test "stiskanja" kože

Kako biste provjerili stanje hidratiziranosti organizma, uštipnite se za kožu na ruci. Koža s normalnom elastičnošću brzo će se vratiti u uobičajeni položaj nakon štipanja. Blago dehidriranu kožu prepoznat ćete po usporenom vraćanju u normalan položaj, što će vam signalizirati da je vrijeme za unos tekućine!

image
Voda je najugodniji način hlađenja.
PEXELS

Simptomi dehidracije

Osim ovog načina provjeravanja je li tijelu potrebna tekućina, dehidrirano stanje organizma ćete prepoznati i po drugim fizičkim simptomima poput bezvoljnosti, glavobolje, ali i suhih usta.

Čitajte i: Redovito se štitite od sunca, ali ipak ste dobili opekline? Ovih sedam trikova pomoći će vam umiriti vašu kožu

Najveći ljudski organ, koža, naime, odmah reagira na nedostatak tekućine, što se može vidjeti po gubitku sjaja i vlažnosti kože.

image
Ljeti se treba piti više od 1,5 l vode!
PEXELS

Kako bi izbjegli neželjene posljedice dehidracije, savjetuje se piti više od litre i pol vode dnevno, što je inače preporučeni minimum. Voda je, osim toga, za vruće dane najugodniji i idealan način hlađenja.

Linker
19. travanj 2024 00:26