BACAJU AMOROVU STRELICU

Afrodizijaci u bočici: Mirisne note u ovih pet parfema povezane su s umijećem zavođenja

Iako se ukusi razlikuju, neodoljivi mirisi ovih parfema svima će se urezati u pamćenje.

Zavšni "touch" svakog izdanja za izlazak? Maglica neodoljivog mirisa. Parfem ponekad može imati bolji efekt od šminke ili frizure, a ponekad je toliko moćan da može baciti Amorovu strelicu ili izazvati posve suprotan učinak. Za to postoje i valjani razlozi - dio našeg mozga koji obrađuje mirise nalazi se tik uz dio u kojem su pohranjena sjećanja pa dašak mirisa može izazvati uzbudljive uspomene na slučajni susret iz prošlosti, ili pak onaj manje ugodan podsjetnik na bivšeg dečka od kojeg nam se ponekad i "diže želudac".

image

Romantika nije samo miris, no on u njoj igra puno veću ulogu nego se mislilo

UNSPLASH

"Miris je iskonski osjećaj", kaže parfumer Francis Kurkdjian, čiji parfem Baccarat Rouge 540 pripada kategoriji seksi mirisa. "To je također najinstinktivnije od naših pet osjetila. Mirisi se obraćaju izravno emocionalnom dijelu mozga, zaobilazeći filtar svjesnih misli i stupaju u interakciju s našim zakopanim emocijama, skrivenim sjećanjima ili tajnim ožiljcima. Zbog toga je od velike važnosti u svjesnom ili nesvjesnom određivanju našeg ponašanja", objasnio je ovaj stručnjak.

Pojednostavljeno, kada pomirišemo nešto što nam se sviđa, želimo toga još. I dok romantika nije samo miris, on u njoj igra puno veću ulogu nego ste zamišljali do sada.

Čitajte i: Molekularna parfumerija: Kemijski spojevi vrtoglavo dobrih mirisa novi su ‘must have‘ u kozmetičkoj torbici

Iz tog se razloga isplati pronaći parfem u kojem se osjećate samopouzdano i seksi, odnosno afrodizijački miris. Iako nijedan miris ne može zadovoljiti svačiji ukus, s obzirom na to da svi odrastamo pod različitim utjecajima i sjećanjima koja određuju naše preferencije, određene "note" neraskidivo su povezane s umijećem zavođenja.

Christopher Yu, stručnjak za mirise i suosnivač luksuznog brenda mirisa Ostens, ističe kako različite kulture tradicionalno smatraju različite mirise zavodljivima. “Prije 2000. godine vrlo malo nas izvan Bliskog istoka znalo je za "oud" (mirisno tamno smolasto drvo koje se koristi parfemima), a sada se u zapadnoj kulturi smatra seksi mirisom", rekao je. “U međuvremenu, često se u azijskim kulturama percipira kao previše jak, a time i vulgaran. Zahvaljujući kineskom podrijetlu, volim miris ružinog drveta i kamfora, ali znam da to nije uobičajeno kod stanovnika Ujedinjenog kraljevstva.

Čitajte i: Upoznajte njemačke beauty predvodnike čije proizvode s vrijednim formulama obožavaju i svjetske zvijezde

Kurkdjian se slaže, navodeći da "seksipilnost nije značila isto prije 20 godina".

Analizom imena voćnih, gurmanskih, slatkih nota koje su "se rodile posljednjih 20 godina", Kurkdjian primjećuje porast ouda u parfemima posljednjeg desetljeća.

"Seksi znači nešto vrlo osobno - od tradicionalnih nota (mošusa, vanilije, toplih i senzualnih), do onih nekonvencionalnijih poput drveta i tamjana", dodao je. “Za mene se riječ seksi više odnosi na stav, privlačnost, a ono što ga čini takvim je način na koji nosite miris. Mogli biste obući kupaći kostim i osjećati se seksi, baš kao i u trapericama i košulji. Poanta je da se osjećate dobro i da budete sigurni u svoju ženstvenost (ili muževnost) - to je stanje uma.”

Donosimo mirise koje je Vogue izdvojio u kategoriju "afrodizijački mirisi".

image

Chanel N°5 Eau De Parfum Spray 35 ml - 559,00 kn

UNSPLASH
image

Dior Pure Poison eau de parfum 100 ml - 1065,50 kn

SELFRIDGES
image

Sensuous Stars Eau de Parfum Spray - 614,00 kn

ESTEE LAUDER
image

Kilian Love, Don't Be Shy Extreme Parfum - 2031,00 kn

SELFRIDGES
image

Robert Piguet Parfums - 857,00 kn

NET-A-PORTER
Linker
24. travanj 2024 07:22