Tom Dubravec CROPIX
Hrabra odluka

Petra Cicvarić izbacila je šećer iz prehrane, rezultat joj je dovoljna motivacija da nastavi

Domaća glumica sredinom trećeg mjeseca ove godine dobila je drugo dijete, a drugu kćer uzbuđeno je dočekala njezina sestrica Korana i tata Peđa Gvozdić. Teško je u doba pandemije odgajati djecu i paziti na obitelj, ali mlada Osječanka si je kao zadatak dala još jedan izazov. Naime, odlučila je prije četiri tjedna izbaciti šećer iz prehrane. Morala je izdržati bez čokolade, keksića uz kavu, sladoleda, kolača i nekih 'zdravih' grickalica, ali na to se odlučila nakon dugog razmišljanja zbog zdravlja...

"Zavoljela sam crnu čokoladu još prije trudnoće i toga sam uvijek imala u kući. Nedostajalo mi je pojesti koju kockicu poslije ručka ili popodne uz kavicu. Također ponekad uz kavu znam pojesti keksiće i u početku mi je to falilo", rekla nam je Petra Cicvarić, poznata glumica iz serija "Najbolje godine" i "Ruža vjetrova", koja je prije dva mjeseca rodila i drugo dijete.

Sve je, kaže, zapravo ovisilo najviše o njezinom raspoloženju: "Krize su ovisile o (ne) naspavanosti ili južini ha, ha. Trebalo je trajati tri tjedna, ali treći tjedan mi uopće nije bilo teško tako da sam odlučila produžiti), otkrila je.

Rezultati su je motivirali da sve produži

"Počela sam više slušati svoje tijelo. Koji su to točno trenuci kad mi treba šećer? Hranim li se 'emocionalno' kako kažu, ili mi je tlak pao ili je samo navika? Počela sam primjećivati te stvari. Ne znam ima li to veze s tim ili ne, ali drugi tjedan su mi se pojavili sitni prištići po licu. Inače imam čistu kožu, ali stvarno ne znam je li to povezano nužno s tim. Možda čišćenje, ne znam. Sada se super osjećam. Ponudili su mi kolač neki dan, kad sam vidjela koliko ima čokolade, automatski me želja prošla", kaže, a pokazuje li vaga nešto?

"Nemam vagu, ali vidim da sam izgubila trudnički trbuh koji mi je ostao nakon poroda", dodaje.

Kriza je bilo i to se, kaže, da prevladati jer je u svoju prehranu uvrstila listu zamjena.

"Pojela bih datulje, ili suhe brusnice, suhe smokve. Ako je baš bila jača želja za slatkim, napravila bih si smoothie s nekim voćem, kokosovim uljem i medom. Dobro je razdoblje za odvikavanje od šećera jer ima raznolikog voća!", kaže ponosna glumica kojoj je drago da je uspjela smanjiti želju za slatkim.

Slatki pomagač

"Htjela sam se očistiti i reducirati rafinirani šećer. Nemam inače problema s kilažom, volim jesti zdravo, vježbati i zadnjih par godina stvarno razmišljam o tome što jedem. Puno se bolje osjećam kad jedem zdravo", kaže Petra, a najviše od svega joj je bilo drago što je imala vrlo slatkog pomagača.

Zagreb, 241118. 
Hrvatsko narodno kazaliste.
26. dodjela Nagrade hrvatskog glumista. 
Na fotografiji: Petra Cicvaric.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / Hanza media

"Korana je najslađi pomagač u svemu. Bili smo na ručku neki dan s prijateljima, a za desert je bio cheesecake, što je inače moj najdraži kolač. Naručila sam ga, jer je to bio 21. dan mog izazova i, tehnički, 'smjela' sam ga pojesti. Ali ona je, mudrica, sjela meni u krilo i rekla: 'Mama, ti ne jedeš slatko pa ću ti ja ovo pojesti.' Tako da na kraju nisam ni probala cheese", prisjetila se simpatičnog trenutka.

Poznata glumica shvatila je da se brzo navukla na nove namirnice koje je uvrstila u svoj jelovnik.

"Datulje su zakon! Jesu, super su, morala sam se i od njih suzdržavati jer mogu ih puno pojesti, ha,ha. Sad točno znam koje su kvalitetne, sočne i dobre, gdje se mogu kupiti i naručiti haha, mogu reklamirati pojedine proizvode. Navukla sam i Koranu na datulje", dodaje.

Ide se dalje

Nakon ovog izazova i njihov dom je doživio promjenu:

"U kući nemamo uopće bijeli šećer, imamo samo sirup od datulja i med. Nemamo ni čokolade ni kolača što automatski znači da i moji ukućani manje jedu slatkog. Peđa ionako nije tip od slatkog tako da njemu to ne fali. Korani u principu ne branimo slatko, samo kontroliramo. Nadam se da će učiti spontano iz mog ponašanja, bez da joj išta namećem. A puno mi se prijateljica javilo da prihvaća izazov, što mi je jako drago", dodaje glumica koja ovaj način ne percipira kao režim.

"Jednostavno ću slušati svoje tijelo, povremeno se osladiti, ništa neću forsirati. Sad kad sam se tako lijepo očistila, ne želim 'kvariti', zaključuje Petra.

Čitajte i:

Riječi bole: Petra Cicvarić o uvredi svoje kolegice koja ju je namjerno htjela obezvrijediti

Naša omiljena glumica na svijet donijela drugo dijete: 'Odlučila nas je usrećiti usred ovog ludila!'

U jednom trenutku dragi i ja smo se blesavo smješkali zbog te dvije crtice na testu za trudnoću, već u drugom nastala je agonija

Linker
18. travanj 2024 02:20