Važno je znati!

Rastu temperature, a s njima i rizik od oštećenja kože: Pet pravila kod nošenja krema sa zaštitnim faktorom

Iako je nepisano pravilo da se kreme sa SPF-om nose tijekom cijele godine, mnogi od nas se ne drže tog pravila već ih počinju nositi tek s dolaskom proljeća. No, prije nego krenete u potragu za kremom protiv štetnog sunčevog zračenja, važno je znati ključne smjernice njihovog korištenja.

S dolaskom proljeća dani postaju duži, noći kraće, što znači da smo duže izloženiji sunčevoj svjetlosti za kojom vapimo cijelu zimu. Da, vrlo je ugodno osjetiti tople sunčeve zrake na licu, ali koliko god da su korisne za nas zbog poticanja stvaranja D vitamina u našem tijelu, toliko i oštećuju kožu na dnevnoj bazi.

Čitajte i: Kozmetička doza sreće: Borite se s lošim raspoloženjem mirisnim ritualima uz 'feel good' proizvode

Mnoga istraživanja pokazala su da koža zbog utjecaja UVA i UVB zraka brže stari i ima veći rizik od nastanka melanoma, a to nitko od nas ne želi, zar ne?

Dakle, prije nego odete po svoju dozu D vitamina, važno je pravilno se zaštititi. Pri odabiru krema sa SPF faktorom često nastaje zbrka pa ne znamo koja krema odgovara našem tipu kože ili koliku količinu uopće moramo nanijeti da bi zaštita bila adekvatna. Kako bismo vam pomogli u dilemi, donosimo pet odmah primjenjivih pravila korištenja SPF krema.

image
Trebali bismo se redovito štititi od sunca čak i ako smo tamnoputi.
UNSPLASH

Odaberite onu sa širokim spektrom zaštite

Svaka krema za zaštitu od sunca trebala bi sadržavati sastojke koji blokiraju i UVA i UVB zrake. Dok su UVB zrake odgovorne za odmah vidljive opekline, UVA zrake prisutne su tijekom cijele godine i uzrokuju promjene na koži koje se možda ne vide odmah - hiperpigmentacije, bore, proširene pore, neujednačena tekstura kože i gubitak kolagena. SPF kreme širokog spektra nudi značajnu razinu zaštite i od UVA i od UVB zraka, a trebali bi ih koristiti svi neovisno o tonu kože.

Čitajte i: Njegovano tijelo uvijek je ‘must have‘! Hit proizvode od industrijske konoplje poželjet ćete odmah uvrstiti u rutinu

Pazite da odgovara vašem tipu kože

Zaštitne kreme dijele se na dvije kategorije: one s kemijskim filterima poput oktinoksata i oksibenzona koji djeluju kao sunčevi filtri, upijaju UV svjetlost kako bi spriječili oštećenje kože; i one s fizičkim koje se temelje na mineralima i obično sadrže cink oksid i titan dioksid koji fizički štite kožu, odbijaju i upijaju sunčevu svjetlost.

Najbolju zaštitu pružit će kombinacija obje kategorije, ali neke vrste kože su osjetljive na kemijske formulacije pa se za takve preporučuje mineralna zaštita. No, kreme s mineralnim filterima obično su teže, gušće i ostavljaju bijeli trag, dok su one s kemijskim laganije, odlične kao podloga za šminku i ne ostavljaju bijeli trag na koži.

Ako imate rozaceju ili bilo kakvu vrstu kožnih ekcema, kreme s mineralnom zaštitom bit će nježnije za vašu kožu.

Nemojte štedjeti na količini kreme

Koliku količinu kreme ćete nanijeti na vašu kožu jednako je važno kao i visina zaštitnog faktora. Kako biste koži lica i vrata osigurali optimalnu zaštitu, na njih nanesite četvrtinu žličice kreme. Dobro je utrljajte i ponovite nanošenje nakon dva do tri sata. Naravno, tijelo ćete zaštititi većom količinom kreme, a ne zaboravite ni na uši, rub kose, usne i potiljak.

Čitajte i: Zaboravite na ‘staklenu kožu‘: Pojavio se novi, vrući trend pomoću kojeg se postiže suptilan, ali eteričan sjaj

image
Odabir odgovarajuće kreme jednako je važan kao i količina koju nanosimo.
UNSPLASH

Nemojte se oslanjati na make-up sa SPF-om

Ako ste mislili da vam ne treba zaštitna krema jer nosite puder sa SPF faktorom, u krivu ste, treba vam! Jedna od uobičajenih zabluda upravo je ta da je SPF u puderu ili BB kremi dovoljna zaštita za vašu kožu. Malo je vjerojatno da ćete puder u dovoljnoj količini staviti na svaki dio lica, zbog čega važnost kreme sa zaštitnim faktorom postaje još jasnija.

Birajte uvijek visoki faktor

Veći SPF faktor znači i bolju zaštitu. Kreme s faktorom 50 daju čak 95 posto bolju zaštitu od UV zraka, nego one s manjim faktorom. Kako je lice obično prvo na udaru UVA i UVB zraka, njega trebamo zaštititi s najvećim faktorom, dok je za tijelo dovoljno dobar i faktor 30, ali samo ako smo i inače tamnoputi. Svijetli tipovi kože trebali bi na cijelo tijelo nanositi faktor 50 i najviše obitavati u hladu.

Linker
19. travanj 2024 09:59