Kosa na rehabilitaciji

Nije mogla ni sanjati takve posljedice covida: Liječnica savjetuje kako spasiti kosu od ispadanja

Nakon što je mnogima pomogla riješiti problem ispadanja kose, kao posljedice covida, zagrebačka dermatologinja Maja Kovačević i sama se suočila s ovim problemom. Ovo su savjeti iz prve ruke, što učiniti i koje tretmane odabrati.

Nekoliko tjedana nakon što sam ozdravila, odnosno nakon što je PCR test pokazao da sam opet negativna na koronu, pogledala sam se u ogledalo i pomislila - ovo nije moja kosa. Da, danima prije toga sam primjećivala svoje vlasi svuda po stanu i po odjeći, no tek me pogled na stanjenu, suhu i beživotnu kosu suočio sa spoznajom da je to posljedica covida-19. Uz, naravno, sve ostale popratne pojave koje su me zadesile, od gubitka osjeta mirisa do silnog umora koji me iscrpljivao punih mjesec dana, govori Maja Kovačević, dermatologinja iz zagrebačke bolnice Sestara milosrdnica, koja se dotad u praksi susrela s brojnim pacijenticama s takvim posljedicama post-covid sindroma. Sada, u ulozi “žrtve”, mogla se doslovce na vlastitoj koži uvjeriti u djelotvornost onoga što je preporučivala ženama kojima je nakon korone intenzivno opadala kosa.

"Počela sam uzimati suplemente u obliku tableta, koji sadrže biotin, cink i vitamin D te tekući kolagen, istodobno razmišljajući o tome da se podvrgnem nekoj neinvazivnoj metodi koja potiče rast kose", govori zagrebačka liječnica, koja dodatke prehrani nerijetko preporučuje u kombinaciji sa specijalnim šamponima protiv opadanja i losionom s 5% minoksidilom (aktivnim sastojkom koji utječe na širenje krvnih žila i pojačava protok krvi u vlasištu). U slučajevima vidljivog prorjeđivanja kose, kaže, primjenjuju se mezoterapija i PRP metoda. Njen izbor bila je - mezoterapija.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

NORMALNO JE DA SE DNEVNO GUBI DO 100 VLASI - SVE VIŠE OD TOGA SMATRA SE POJAČANIM OPADANJEM.

"To je dobro poznata metoda za ublažavanje raznih estetskih stanja na koži lica, od bora do hiperpigmentacija, no jednako se učinkovito primjenjuje na vlasištu. Injekcijom se uz folikul dlake ubrizgava koktel bioaktivnih supstanci, poput vitamina i antioksidansa koji regeneriraju korijen kose. Istodobno ubodi iglom djeluju stimulativno jer poboljšavaju prokrvljenost folikula, a samim time pojačavaju učinak spomenutih sastojaka" objašnjava dr. Kovačević, koja je svoje vlasište povjerila kolegici i tada se uvjerila da metoda nije sasvim bezbolna, ali je zahvaljujući iglici dužine 2 milimetra - minimalno bolna.

"Mjesec dana nakon mezoterapije moja frizerka Marija Rossi iz salona Elf ustvrdila je da je to sad 'opet moja kosa'. Bila je još zadovoljnija od mene što je postigla volumen kakav sam imala prije", smije se Maja Kovačević.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Druga metoda - za koju u njenom slučaju nije bilo potrebe, ali je ona izvodi na pacijentima s raznim oblicima gubitka kose - je PRP, koja se također aplicira iglom uz folikul i jednako se koristi za pomlađivanje lica i vrata (ali i za ubrzavanje procesa cijeljenja rana, za smanjivanje ožiljaka i strija, u ortopediji...).

"Plazma, koja se centrifugiranjem izdvaja iz pacijentove krvi, bogata je trombocitima, faktorima rasta i drugim proteinskim molekulama koji potiču stvaranje novih krvnih žila, kolagena i elastina, stimuliraju proliferaciju i diferencijaciju matičnih stanica... a sve to vodi regeneraciji tkiva. U ovom slučaju djeluje se na obnovu dlačnih folikula te kosa postaje gušća i čvršća, ali se sprečava i novo ispadanje", objašnjava dr. Kovačević, dodajući da su idealni kandidati za PRP oni koji su tek počeli gubiti kosu.

Pogotovo za novi Angel PRP, koji proizvodi do 18 puta veću koncentraciju trombocita od drugih sistema. I za razliku od drugih sistema, kod kojih je potrebno aplikaciju ponoviti 3 - 5 puta, Angel PRP dovoljno je obaviti samo jednom. Nijedan liječnik, naravno, ne može dati jamstvo da će bilo koja od ovih metoda biti 100 posto uspješna - jer još postoji mnogo neotkrivenih uzroka gubljenja kose.

image

Dermatologinja Maja Kovačević

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Čitajte i: Vrijeme je za nove rezove! Nadolazeća 2022. bit će u znaku prirodnih tekstura, "neurednih frizura" i šiški

Američka glumica Jada Pinkett Smith, koja se od 2018. bori s alopecijom, zasigurno je pokušala sve što moderna medicina trenutačno nudi, a nedavno je priznala kako svoj problem više ne želi skrivati ispod marama i turbana. U iščekivanju da se njen organizam izbori za prevlast nad tom autoimunom bolešću, obrijala je ostatke nekad guste kose i izjavila da se sada svemu tome može samo - smijati.

image

Uzrok gubitka kose kod Jade Pinkett Smith nije korona, nego alopecija - kod koje PRP daje dobre rezultate.

AXELLE/BAUER-GRIFFIN FILMMAGIC
Linker
07. travanj 2024 13:57