Korak po korak

Do uredne manikure u nekoliko koraka: Evo što trebate znati ako odlučite sami skinuti gel s noktiju

Ako ste se pronašli u situaciji koja zahtijeva brzopotezno uklanjanje gela ili trajnog laka, pobrinite se da to učinite što pažljivije, a mi donosimo nekoliko savjeta pomoću kojih će vaše ruke ostati njegovane i zdrave.

Iako geliranje noktiju zahtijeva odlazak manikeru svakih nekoliko tjedana i odličan je način da se riješiti obaveze svakodnevnog lakiranja, dugotrajno nanošenje gela može oštetiti strukturu nokta pa ne bi bilo loše pružiti noktima odmor svakih nekoliko mjeseci. Kada se odlučite na pauzu, najbolje je obratiti se profesionalcu, a odlična vijest je da to možete učiniti i sami.

Prvo pravilo odstranjivanja glasi: "Ni slučajno ne pokušavajte oguliti gel s noktiju!". Iako su se mnogi našli u situaciji da se guljenje gela učini najboljom "uradi sam" tehnikom, ono može nanijeti višemjesečnu štetu noktima koji su i nakon kvalitetnog odstranjivanja posebno krhki i lomljivi. Kao što to vrijedi za gotovo sve beauty tretmane, i ovaj zahtijeva malo pažnje i vremena, a u nastavku donosimo nekoliko savjeta za uspješno uklanjanje gela s noktiju.

  • Nabavite adekvatnu rašpicu i detaljno pregledajte nokte

Prilikom samostalnog održavanja noktiju najvažnije je imati kvalitetnu rašpicu, ali je i redovito mijenjati. Nokti su prepuni nečistoća, a iskorištene rašpe mogu dovesti do gljivične infekcije, stoga je za ovakav pothvat najbolje nabaviti novu, oštru rašpicu. Ako ste odlučili "popraviti" nokat prije odlaska na profesionalni tretman, najbolje ga je jednostavno izrašpati kako biste zadobili željeni oblik i izdržati do sljedeće manikure. No, ako ste se ipak odlučili za potpuno uklanjanje gela, najbolje je polako i pažljivo započeti s brušenjem površinskog premaza, a znat ćete da ste ga uklonili tek kada boja izblijedi i završna obrada postane glatka pod rašpicom. Svakako pazite da ne izrašpate sav gel, nego samo premaz jer to može uzrokovati ozljede ploče nokta.

  • Natopite nokat

Nakon što odstranite površinski sloj sa svojih noktiju, potrebno ih je natopiti acetonom koji ćete nanijeti na blazinicu. Blazinicu treba "omotati" oko noktiju, a potom je učvrstiti aluminijskom folijom kako aceton ne bi ishlapio. Nakon što to učinite, potrebno je deset do petnaest minuta kako bi se lak "podignuo" s nokta. Ovaj postupak možete ubrzati - samo je potrebno omotati ruke toplim ručnikom i po završetku ukloniti ostatke gela blazinicom.

  • Nježno uklonite

Ako se ipak dogodi da lak ne klizi lako, ponovite prethodni postupak i držite blazinicu namočenu acetonom još nekoliko minuta. Nakon toga, lagano sastružite gel u smjeru vrhu prsta.

image

Trajni lak i gel odlično su rješenje ako duže vrijeme ne želite razmišljati o manikuri.

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Nova pravila manikure u 2022.: Dvije boje noktiju dominirat će tijekom cijele godine

  • Pružite svojim noktima adekvatnu njegu

Iako će aceton čudesno ukloniti gel, on može učiniti nokte osjetljivima i suhima. Nakon što je lak uklonjen, dobro operite ruke sapunom i vodom, a potom hidrirajte nokte uljem kako biste spriječili dehidraciju. Za kraj, namažite ruke hidratantnom kremom i odmorite nokte od tretiranja gelom nekoliko tjedana ili mjeseci.

Ako kod kuće nemate aceton, ovaj se postupak može učiniti i bez njega - nakon prvog koraka potrebno je staviti ruke u zdjelu s toplom vodom, sredstvom za pranje posuđa i žličicom soli. Namakanje traje nešto duže nego s acetonom - oko 20 ili 30 minuta, a nakon što omekšate gel, prijeđite na sljedeći korak.

Linker
10. travanj 2024 18:57