Badem mame Yolanda Hadid Gwyneth Paltrow

 GLORIA EDIT/INSTAGRAM
Roditeljstvo

TikTok trend koji proziva majke opsjednute dijetama: Tko su točno "almond" i "crunchy" mame?

Opsjednutosti dijetama, mršavosti, organskim proizvodima i holističkim pristupima ponovo su postale tema razgovora.

Opsjednutosti dijetama, mršavosti, organskim proizvodima i holističkim pristupima ponovo su postale tema razgovora.

Svaki se roditelj trudi svojoj djeci usaditi dobre vrijednosti, držati ih zdravima i ne dozvoliti im da odu u pogrešnom smjeru. Većina ih to radi na prirodan način kroz vlastite primjere, pravovremene razgovore i suptilno usmjeravanje prema pravim izborima. Međutim, postoje i oni koji odlaze u potpune krajnosti te tako, najčešće iz najbolje namjere, negativno utječu na vlastitu djecu te im unaprijed predodređuju život pun nesigurnosti, strahova i pogrešne slike o sebi i svijetu. Neki od takvih načina odgoja čak su i dobili ime, a u posljednje vrijeme najpoznatiji su oni "almond" i "crunchy" mame.

Što znače ti nazivi?

"Almond", odnosno "badem mame" opsjednute su mršavošću i kulturom dijeta. Sam naziv potječe od Yolande Hadid, odnosno njezine interakcije s kćeri Gigi u reality seriji "The Real Housewives of Beverly Hills". Scena prikazuje telefonski razgovor u kojem se Gigi majci žali da se osjeća slabo i da je pojela samo pola badema na što joj majka daje savjet da ih pojede još nekoliko, ali da ih dobro sažvače. Iako je riječ o događaju otprije deset godina, društvene su ga mreže aktualizirale pritom dajući naziv za sve majke opsjednute mršavošću, kako kod sebe tako i kod svoje djece, najčešće kćerka. No, nije mama Hadid jedina koja je svoju opsesiju prenosila na djecu, činile su to brojne majke, a kod većine je upravo badem bio rješenje za brzo zasićenje koje neće rezultirati niti jednim prekomjernim gramom u zamišljenoj idealnoj težini.

S druge pak strane "crunchy" mame, koje se ovom titulom ponosno hvale, naglasak u svom odgoju stavljaju na druge restrikcije. Tako većina svojoj djeci ne dozvoljava provođenje vremena pred ekranima, slatkiši su također strogo zabranjeni, a sve što djeca unesu u sebe, ali i stavljaju na svoje tijelo mora biti organskog podrijetla. Pritom, neke od "crunchy" mama odlaze toliko daleko da svojoj djeci ne žele niti davati lijekove kad su bolesna, a pogotovo ih ne žele cijepiti. Za njihov su pojam farmaceutska industrija i mainstream proizvodi te način odgoja najveće zlo koje se dogodilo društvu.

Prozivaju ih društvene mreže

Iako "crunchy" mame koriste društvene mreže kao promociju vlastitih ideja i ideala, upravo su te iste društvene mreže odgovorne za osvještavanje svih problema koji dolaze s ovim načinima odgoja. Tako je TikTok prepun videa u kojima sad već odrasli ljudi, najčešće žene, progovaraju o svojim iskustvima života s takvim, uglavnom ženskim, roditeljima. Problematika se do te mjere aktualizirala da su se o njoj izjasnili i brojni nutricionisti i liječnici dajući svoj sud. Pedijatrica Karla Lester za Today je izjavila da su badem majke uglavnom one koje su i same zapele u kulturi mršavosti te da su i same nebrojeno puta kroz život čule izraz ‘trenutak na usnama, vječnost na kukovima‘. "Fenomen badem mama ukorijenjen je u fobiji od debljine i dolazi iznutra. Majka tako projicira svoje vlastite strahove na djecu pritom ih učeći da ih ona neće prihvatiti ako ne budu određene težine." S njezinom se tvrdnjom složila i doktorica Deborah Gilboa koja kaže da "postoji vjerovanje da je oblik naših tijela odraz našeg karaktera, snage volje i motivacije da budemo zdravi, a neki roditelji čak smatraju da je oblik tijela djeteta odraz njihova roditeljstva." Slično navodi i psihoterapeutkinja Kara Lissy za Glamour te odlazi korak dalje tvrdnjom da nije dovoljno obratiti pozornost na ono što govorite djeci nego i na način kako se sami odnosite prema sebi.

No kad su u pitanju "crunchy" majke ne možemo govoriti o kolektivnom stavu. Naime, roditelji koji se trude djeci ponuditi zdrave obroke iz lokalnog uzgoja te im, u određenoj mjeri, ne dozvoljavaju konzumaciju slatkiša i ograničavaju vrijeme pred ekranima ne bi trebali ispaštati kritiku javnosti. Problem leži u onim majkama koje svojoj djeci, pod izlikom najboljih namjera, uskraćuju elementarne dobrobiti moderne civilizacije poput lijekova i cjepiva protiv raznih bolesti. Brojni su liječnici već istupili sa strogim stavovima na ovu temu, ali ovoj grupi roditelja teško je prokazati mitove u koje vjeruju. Laura Gene, jedna od bivših "crunchy" mama za Insider je opisala svojih pet godina provedenih u zajednici u koju se sasvim slučajno uključila u vrijeme trudnoće. Navela je da je čak zbog stavova koje je u to vrijeme držala skoro izgubila dijete pri porođaju jer nije željela roditi na carski rez iako je dijete bilo okrenuto na zadak. "Zajednica te uvjeri da ne možeš vjerovati doktorima, školi, vladi,... Toliko je teorija zavjere da u njih počneš vjerovati, a kad povjeruješ u jednu postaje vrlo lako povjerovati i u druge" rekla je.

"Almond" i "crunchy" mame u svijetu slavnih

Nakon što je snimka scene s početka teksta postala viralna i nakon što je termin badem mama uhvatio zamah, javila se i sama Yolanda Hadid braneći se da je video izvučen iz konteksta. Pokušala se čak i našaliti na temu tako što je na svom TikTok profilu objavila video u kojem jede bademe na različitim lokacijama, ali niti to joj nije pomoglo da je se prestane prozivati za izrečeno. Proljetos se pak javnost obrušila i na Gwyneth Paltrow koja je u "The Art of Being Well" podkastu opisala strogu rutinu koju prati. Tako je između ostalog navela da prakticira povremeni post, slijedi strogu paleo dijetu s puno povrća i da vježba sat vremena dnevno. Iako se i ona pokušala obraniti, društvene su je mreže već bile osudile, a u njezinu korist nije bila niti jedna od posljednjih snimki na Goop Instagram profilu u kojoj je prikazala sadržaj svog hladnjaka u kojem najmanji udio ima prava hrana. Što se tiče slavnih "crunchy" mama uglavnom su orijentirane na organske proizvode i promoviranje zdravog načina života. Jedna od najpoznatijih svakako bi bila Jessica Alba koja je na svojoj potrebi za prirodnim proizvodima za svoju djecu pokrenula The Honest Company koja je postala vrlo unosan posao. Alicia Silverstone također se često naziva "crunchy" majkom, a poseban bijes javnosti izazvala je snimkom u kojoj sina hrani prožvakanom hranom iz usta. Osim njih u ovom se kontekstu još spominjala i Kourtney Kardashian koja je dugo držala pravilo isključivo organske hrane u domu, a čak se jednom posvađala s mlađom sestrom Kim oko slatkiša na dječjem rođendanu.

Linker
27. travanj 2024 10:23