Otvoreno o zdravlju

Tatjana Jurić: Operacija me riješila teških bolova s kojima sam živjela gotovo cijeli život

Popularna radijska i televizijska voditeljica govorila je u emisiji „Zdravlje na kvadrat” o dugogodišnjim tegobama s kralježnicom, bolovima koje je morala podnositi te o tome kako se osjeća nakon operacije hernije diska.

Bila je voditeljica lifestyle emisije „Zdravlje na kvadrat” Nove TV, a u posljednjoj emisiji ove sezone Tatjana Jurić bila je posebna gošća koja je detaljno govorila o dugogodišnjim tegobama s kralježnicom, bolovima koje je morala trpjeti te o tome kako se osjeća nakon operacije hernije diska. Tatjana se s voditeljem Daliborom Bosančićem prisjetila kako su jedva dovršili prethodnu sezonu, upravo zbog bolova u kralježnici koje je tada morala podnositi.

image

Poslije operacije bolovi su kao rukom odneseni, kaže Tatjana

VEDRAN PETEH/CROPIX

Oštri bolovi

Radijska i televizijska voditeljica prava je sugovornica o ovoj temi, jer kako je otkrila, ne pamti odrasle godine bez križobolje, bez problema i bolova u desnoj nozi. Sve je počelo još u četvrtom razredu srednje škole, kada se poskliznula na ledu. „Nisam pala, nego me prijatelj ulovio i tu sam jako trznula. Osjetila sam oštru, oštru bol duž čitave noge. Međutim, to je bilo to, bilo pa prošlo”, prisjetila se. Poslije toga je jedno vrijeme sve bilo dobro, no zakompliciralo se nekoliko mjeseci kasnije kad je Tatjana pri ustajanju od stola samo tako i ostala. „Kako sam se pokušavala ispraviti, kako je to išlo u progresiju, tako sam ja već u svojoj 18. godini bila u velikim problemima s diskus hernijom. Prošle godine je uz diskus herniju nastupila i stenoza kralježničkog kanala. Da ne kukam previše, ali to su uistinu zastrašujući bolovi. Ja nisam rodila, ali kažu da su nakon porođajnih muka bolovi koje ti donese diskus hernija najjači”, rekla je.

image

Tatjana Jurić i Dalibor Bosančić u emisji "Zdravlje na kvadrat"

SCREENSHOT/NOVA TV

Odlazak pod nož

Stanje se pogoršavalo i došla je do granice kad je morala reći „dosta”. Bolovi su se toliko intenzivirali da je zaključila kako je vrijeme za operaciju. Dosta se bojala operacije i bila je u grču, ali to kako se osjećala poslije operacije odnijelo je sav strah. „Ušla sam u polikliniku sfrkana od bolova, gotovo nepokretna. Ne pretjerujem kad kažem. Kad sam se probudila, liječnici su došli u vizitu i rekli: ‘‘Tatjana, stani na noge i izravnaj se‘. Pokušala sam bojažljivo, ne bih se baš izravnala, jer to mi je mjesecima izazivalo goleme bolove, međutim, odjedanput se izravnaš i ništa te ne boli, ali baš ništa, kao rukom odneseno”, opisala je voditeljica sretan ishod.

Poslije operacije uslijedila je duga fizikalna terapija, a i trotjedni period strogog mirovanja, uglavnom ležanje. „Ručala sam stojećki. Tu te nestanak bolova prevari. Dolazili su mi ljudi u posjete, onda bih sjela s njima i uživala malo. Kao, smiješ sjediti desetak minuta, nekad pola sata, no onda kad te taj živac krene zafrkavati prepadneš se. I baš zato bila sam koncentrirana i stroga prema sebi na rehabilitaciji‘”, rekla je.

image

Šest mjeseci nakon operacije Tatjana može početi vježbati

INSTAGRAM

Počinje vježbati

Sada je od operacije prošlo šest mjeseci i voditeljica se, kaže, osjeća odlično. Tu i tamo reagira na promjenu vremena, ali to je zanemarivo. Sada može početi vježbati pod nadzorom, a preporuka je kretanje, aktivnosti i jačanje mišića. Koliko je disciplina važna nakon operacije, Tatjana je objasnila i na primjeru sjedenja u studiju. „Špotat će me doktor, mi s nekadašnjom diskus hernijom ovako ne bismo trebali sjediti, nema križanja nogu, ali sada smo se za potrebe kadra ipak tako organizirali‘‘, objasnila je Tatjana i dodala kako će se odmah nakon snimanja vratiti strogoj disciplini i ravnom držanju.

Linker
13. travanj 2024 16:24