Mason, Florida Gov. Ron DeSantis, Casey DeSantis, Mamie i Madison 

 MATIAS J. OCNER/ZUMA PRESS/P MATIAS J. OCNER/ZUMA PRESS/P
Tenzije bujaju

Ron DeSantis: Novo lice američke politike koje već sada podiže puno prašine svojim izjavama

Mlad, tvrd i beskompromisan - tako mediji opisuju guvernera Floride Rona DeSantisa, koji će se za nominaciju Republikanske stranke za predstojeće američke predsjedničke izbore boriti protiv svog mentora i bivšeg prijatelja Donalda Trumpa.

Mlad, tvrd i beskompromisan - tako mediji opisuju guvernera Floride Rona DeSantisa, koji će se za nominaciju Republikanske stranke za predstojeće američke predsjedničke izbore boriti protiv svog mentora i bivšeg prijatelja Donalda Trumpa.

U Floridi je woke pokret uništen, muškarci su zaista muškarci, a gospodarstvo buja, hvali se guverner te američke savezne države Ron DeSantis, koji je ovih dana objavio da će se kandidirati za predstavnika Republikanske stranke na predstojećim izborima za predsjednika SAD-a. DeSantis je perjanica onog dijela stranke kojem je Trump dojadio svojim skandalima, optužbama - i osudama - za seksualno uznemiravanje. Istina, svaki udarac protiv Trumpa samo mu povećava popularnost među najtvrdokornijim obožavateljima, no svi znaju da oni ne donose prevagu na izborima, nego su to manje radikalni, ponekad neodlučni glasači, a njih Trump, čini se, sve više odbija od sebe.

image

Paul Hennessy

PAUL HENNESSY/SOPA IMAGES/SHUTTE PAUL HENNESSY/SOPA IMAGES/SHUTTE

Ne znači to da DeSantis predstavlja liberalniju struju konzervativne Republikanske stranke: zabranio je pobačaj, u školama se ne smiju spominjati homoseksualci i transrodne osobe, a u obrazovnom sustavu objašnjavati rasizam i njegove posljedice, društvene nepravde i borba za građanska prava... Ukratko, najradije bi vratio kolo povijesti stoljeće unatrag, po čemu se zapravo ne razlikuje od Trumpa.

Konzervativci ga vole, a uz to je po porijeklu bliži prosječnom Amerikancu, što mu je dodatni plus. Nije bogataš, nego dolazi iz srednje klase i na računu nema milijune, ali je, što je sigurno važnije, za buduću kampanju skupio puno više novca od njega.

DeSantis je rođen u Floridi, talijanskih je korijena i puno mu je ime Ronald Dion DeSantis. Njegovi su roditelji, majka bolničarka i otac koji je instalirao uređaje za mjerenje gledanosti televizijskih programa, očito voljeli pjevača Diona DiMuccija, poznatog po hitovima "Runaround Sue" i "The Wanderer", jer su sinu drugo ime dali po njemu. Ron, kako ga svi zovu, imao je mlađu sestru Christinu koja je preminula od plućne embolije 2015., kad joj je bilo 30 godina.

DeSantis je diplomirao povijest na sveučilištu Yale, gdje se isticao i kao sportaš - bio je kapetan studentske bejzbolske momčadi - a onda je završio pravo na Harvardu te se pridružio vojsci, odnosno njenom pravnom uredu. Neko je vrijeme službovao u vojnoj bazi Guantanamo - jedan od nekadašnjih zatočenika tvrdi da je DeSantis bio prisutan kad su ga podvrgavali prisilnom hranjenju - a potom u Iraku. Svoj politički uspon započeo je poslije vojske, a 2016. je prvi put izabran za guvernera Floride, pa zapravo, što Trump voli isticati, nema ni dana staža u realnom sektoru.

Dok je još bio u vojsci, na golf-terenu je upoznao dvije godine mlađu televizijsku novinarku Casey Black. Ona je pogledom tražila svoju lopticu, on je mislio da gleda njega pa joj je prišao i počeli su pričati... Zaprosio ju je tijekom dopusta iz vojske, vjenčali su se 2009., a sada su roditelji troje djece: kći Madison rođena je 2016., sin Mason 2018. i druga kći Mamie 2020. Upravo je Casey, tvrde politički analitičari, DeSantisovo tajno oružje, no neki smatraju da bi poput Lady Macbeth mogla prouzročiti i njegovu propast. S pozitivne strane Casey pokušava glasačima predstaviti ljudsko lice svoga muža jer je on prečesto isticao samo svoju javnu, političku ličnost. No, mnogi smatraju da u tome nije jako uvjerljiva: opisuje ga kao "dobrog supruga i brižnog oca koji se brinuo za djecu dok se ona liječila od raka"... Točno ili ne, zvuči kao floskula koja teško da će osvanuti na naslovnicama i privući glasove čitatelja.

image

Plakat na prosvjedu ‘‘DeSantis: Racist, Sexist, Anti-Gay!‘‘

REGINALD MATHALONE NURPHOTO VIA AFP

A točno jest to da je obitelj prošla dramu kad joj je u listopadu 2021. dijagnosticiran rak dojke. No, o svojoj borbi s teškom bolešću, iz koje je do ožujka sljedeće godine izašla kao pobjednica, rijetko je govorila u javnosti. Isto tako, to što je ona svome mužu glavna savjetnica može biti dvosjekli mač. S jedne je strane dobro imati nekoga bliskoga u toj ulozi, no s druge - baš i nije. Za Casey DeSantis neki tvrde da se toga prihvatila jer nikome drugome ne vjeruje, pa su ona i muž zbog toga otpustili Susie Wiles, ženu koja je bila savjetnica u kampanji Donalda Trumpa 2016., potom DeSantisu dvije godine poslije pomogla da osvoji prvi mandat guvernera Floride, a nakon otkaza - sada ponovno radi za Trumpa. A za Casey mnogi tvrde da je jako ambiciozna, ali da ponekad postavlja nerealne ciljeve, a to u politici nije recept za uspjeh.

Osim Casey, DeSantisu bi najveći neprijatelj mogao biti - Walt Disney, odnosno kompanija koja je jedan od najvećih poslodavaca u Floridi. Iako se ironijom sudbine s Casey vjenčao u Disney Worldu, posljednjih godina je s njom u ratu. Sve je počelo kad se tvrtka usprotivila DeSantisovu zakonu, u javnosti poznatom po nazivu "ne reci gay" - ne zbog liberalnosti nego iz bojazni da će joj se smanjiti profit ako u Disney World više ne budu dolazili homoseksualni parovi kojima je omogućavala popust kao bračnim partnerima.

DeSantis je odgovorio tako što je promijenio upravno vijeće zajednice u kojoj je Disney World pod povlaštenim uvjetima iznajmljivao zemljište - ali je prije toga staro, Disneyju sklono vijeće produžilo ugovor s tvrtkom, i to na neodređeni rok. Uz to je kompanija odustala od milijardu dolara vrijednog ulaganja, DeSantis je pak najavio da će pokraj Disney Worlda dati izgraditi zatvor i tako preplašiti posjetitelje... Borba još traje i ne nazire joj se kraj. No, mada mnogi tvrde da se nijedan političar ne može suprotstaviti Mikiju Mausu, ako mu je uz to Pajo Patak trener, a Šiljo maskota, DeSantisu ova bitka ne mora biti presudna. Da bi postao predsjednički kandidat svoje stranke na sljedećim izborima, prvo mora pobijediti Donalda Trumpa, a onda se suprotstaviti kandidatu demokrata.

"Samo tri kandidata mogu postati predsjednici. To su Trump, Biden i ja - govorio je DeSantis donedavno, no u posljednje vrijeme moglo ga se čuti kako kaže da su u igri ostala još samo dvojica: on i Biden. A hoće li tako zaista i biti, još se ne zna. Ako mu kampanja krene kao objava kandidature, koju je zajedno s Elonom Muskom organizirao preko Twittera, ali je došlo do tehničkih problema i kašnjenja" ne piše mu se dobro. Jedno je sigurno; Trump ga neće štedjeti.

Linker
27. travanj 2024 15:53