STRESNO ILI NE?

Polazak u vrtić i školu može biti težak: Poznate mame podijelile su s nama iskustva

Ovo je vrijeme kad završava jedno, a dolazi drugo životno razdoblje pa može biti jedan od prijelomnih životnih događaja za mališane, ali i vas.

Polazak u vrtić i školu velika je prekretnica pa često dolazi s puno suza, čak i nekoliko dana nakon što se odradi onaj prvi, najteži dan.

‘‘Za djecu je glavni izvor tjeskobe oko ulaska u predškolsku ustanovu ili školu to što ne znaju što mogu očekivati", pojašnjava dječja psihologica Žana Pavlović.

image

Žana Pavlović

PRIVATNA ARHIVA

‘‘Nije važno samo pripremiti dijete već i pripremiti sebe. Upravo to često zaboravljamo jer smo fokusirani samo na djecu. Dakle trebamo smiriti svoje osjećaje, utješiti sami sebe i imati povjerenja u djelatnike da će dijete biti dobro zbrinuto‘‘, dodaje.

"Nemojte izigrati djetetovo povjerenje, točnije kada mu kažete u koje vrijeme ćete doći po njega, to i napravite. Nisu sva djeca jednaka pa tako prilagodba na novo okruženje kod pojedine djece može potrajati par dana, dok kod druge do tri tjedna. Dozvolite djetetu da se prilagodi na vrtić i školu onoliko koliko im je potrebno. Čak i odraslima treba različito vrijeme da prihvatimo određenu životnu promjenu‘‘, poručuje psihologica.

Nina Slišković Goleš

Radijska voditeljica jednogodišnjeg sinčića Šimuna nedavno je upisala u jaslice.

"Adaptacija na vrtić, odnosno jaslice, kao sredinu u kojoj dijete prvi puta ostaje samo, bez sebi bliskih osoba. sama je po sebi vrlo izazovna. Znala sam to i pokušala sam maksimalno pripremiti i sebe i njega na ono što nas čeka. Sebe čitajući, ispitujući i informirajući se, a njega kroz priču. Iako je njemu to bilo nešto vrlo apstraktno za pojmiti, već duže vrijeme mu pričam o vrtiću, djeci koja će tamo s njim biti, igrama, plesu, novim stvarima, tetama i slično... Pokušavam mu predstaviti taj koncept kao nešto strašno zabavno i lijepo, mada znam da će trebati vremena da u stvarnosti zaista i dođemo do tog stadija prihvaćanja vrtića", kaže simpatična voditeljica.

‘‘Još uvijek prolazimo i nije jednostavna ni njemu ni meni. Bude tu i suza i tuge i nedostajanja i preispitivanja, ali na kraju dana mislim da je vrtić nešto što će jako obogatiti njegov maleni život. Šimun je još prilično malen i ne može svoje dojmove baš verbalizirati, vidim da je tu mnogo stvari koje mu kupuju pažnju, ali do potpunog opuštanja, uživanja i prijateljstava ćemo ipak još malo pričekati", zaključuje Nina.

Anja Alavanja

Zagrebačka voditeljica šestogodišnjeg sina Ivora ispratila je u školu te se našalila na svoj račun.

"Da ne bi bilo da naša kuća nije dala prvašića… Eto, krenulo rano dizanje, omoti, pernice, užine, obaveze, zadaće…Sve mi se plače od sreće. Sloboda za roditelje, otvarajte šampanjce‘‘, našalila se Anja.

‘‘Ivor ima starijeg brata pa je već znao što ga čeka jer je on probio led. Već sam ga pripremila razgovorom prije samog odlaska u školu, a školu ga pripremam još od zadnje godine vrtića, ali nisam pravila od toga veliku stvar da ga ne bih uplašila‘‘, priznala nam je voditeljica te dodala čega se boji: ‘‘Najviše me strah da će mi već nakon trećeg dana reći: ‘Mama ja više ne bih‘, a u školu se mora ići.‘‘

Petra Mehmedović

Geštalt terapeutkinja i supruga popularnog kineziologa Edina Mehmedovića podijelila je s nama slatke roditeljske brige prilikom polaska sedmogodišnje kćerke Lorene u školu.

"Joj, bilo je kaotično, ali jako veselo. Čak su nam i bake došle dan prije da požele sreću malenoj pa smo svi skupa izgledali kao jedno veliko slatko pleme. Već imamo iskustva sa starijom kćerkom pa je i Lorena bila opuštena i nije bilo nikakvog straha. U razredu su i njene kolegice iz vrtića pa je jedva čekala vidjeti prijateljice koje već dobro poznaje‘‘, kaže Petra.

"Nije mi bilo stresno pripremiti dijete za školu, ali sam poprilično nostalgična za vrtićkim danima. Jednostavno ne mogu vjerovati koliko je život prolazan i da djeca tako brzo odrastaju", dodala je.

image

Lorena Mehmedović

PRIVATNA ARHIVA

Dijana Vidušin

Kazališna i televizijska glumica svaki slobodan trenutak provodi s osmogodišnjim blizankama Marlom i Vidom pa nam je otkrila kako je izgledao početak njihove školske godine.

"Ja sam zbilja sretna i ponosna mama dvije prekrasne djevojčice. I jako mi je zabavno sad kad su školarke. Puno toga naučim od njih. Najveći izazov mi je bio prošle godine kad smo bili u izolaciji pa smo mi roditelji preuzeli i ulogu učitelja, ali srećom cure imaju odličnu učiteljicu Ivu Erak i sve smo to zajedno uspjeli prebroditi", objašnjava glumica.

image

Vida i Marla Knezović

PRIVATNA ARHIVA

"Zajedno smo umatale bilježnice, lijepile naljepnice, punile pernice, smišljale što će odje nuti i kakve frizure žele imati. I naravno išle su ranije na spavanje jer ljetni praznici su bili opušteniji po pitanju spavanja.One su vesele, znatiželjne i društvene djevojčice i nije im bio težak proces prilagodbe. Uživam u njihovom odrastanju, spoznajama i novim počecima. I ponekad me suze znaju iznenaditi. Ali to su baš suze radosnice, slatke a ne slane", otkrila je Dijana.

Linker
23. travanj 2024 15:22