pripazite

Jednu jedinu namirnicu nikad ne smijete rezati kuhinjskim nožem jer će ga potpuno otupjeti

Priprema hrane je jednostavnija i brža uz dobar alat, no to nije slučaj ako vaš jedan nož ‘trpi‘ sav posao. U nastavku donosimo vodič kroz najvažnije kuhinjske noževe, a da bi vam trajali što duže, imamo i nekoliko savjeta kako ih prati i čuvati.

Najvažniji alat bilo kojeg profesionalnog kuhara ili amatera su noževi. Oni olakšavaju pripremu hrane i brže te jednostavnije svladavanje kulinarskih tehnika. Noževi napravljeni od kvalitetnog materijala mogu trajati dugi niz godina, ali samo ih pravilno koristite, perete i čuvate.

Rezanje mesa, povrća i drugih namirnica može biti prilično frustrirajuće tupom oštricom, a tako povećavamo i rizik za ozljede. Navika "jedan nož za sve" više nam nije od koristi jer je u moderno vrijeme, kada eksperimentiramo s hranom, praktičnije imati nekoliko osnovnih vrsta noževa.

image

Fotingnac kuharski nož.

PRESS

Kuharski nož

Naziva se još i nož chefa kuhinje te je najvažniji nož u kuhinji. Ako planirate uložiti u kvalitetnu oštricu, birajte ovu jer je riječ o pravom multitaskeru s kojim možete rezati i usitnjavati sve vrste povrća, mesa i začinskog bilja. Chefov nož oblikovan je tako da se vrhom režu manje namirnice, dok je širi dio idealan za rezanje manjih kostiju i hrskavica.

Dužina oštrice varira između 20 do 30 cm te ćete se na nju morati naviknuti, ali isplati se jer ćete za njime najčešće posezati. Pripazite da njime nikako ne režete veće kosti i zglobove jer možete oštetiti oštricu.

image

Fotingnac Santoku nož.

PRESS

Santoku nož

Santoku nož je također višenamjenski nož, čije ime znači "nož triju vrlina" te dolazi iz Japana. Koristi se za rezanje ribe, mesa i povrća, a poseban je po ukrasnim udubinama iznad oštrice i načinu brušenja.

Brusi se pod kutom od 12 i 18 stupnjeva s obje strane, a oštrica je između 16,5 do 18 cm. Santoku nožem savršeno precizno možete nasjeckati povrće i meso na tanje komade, ali ga nipošto nemojte koristiti za rezanje bilo kakvih kostiju.

image

Fotingnac nož za meso.

PRESS

Nož za meso

Nož za meso namijenjen je rezanju svih vrsta mesa zbog dugačke i precizne oštrice sa zaobljenim "v" vrhom. Ona može biti ravna ili nazubljena, a dugačka je između 20 i 26 cm.

Vrlo često se koristi u kombinaciji s vilicom za meso - jednom rukom zabodete vilicu u komad mesa, a nožem ga potom režete na šnite. Vilica i nož za meso posebno su praktični kod rezanja većih komada mesa poput pečenki i purice.

image

Fotingnac nož za kruh.

PRESS

Nož za kruh

Nazubljena oštrica od 20 cm glavna je karakteristika noža za kruh. Ako ste ga do sada rezali običnim nožem, uvidjet ćete koliko je lakše sendviče i peciva rezati ovom oštricom. Da biste ga koristili još godinama, njime ni u kojem slučaju ne režite ništa osim kruha i pekarskih proizvoda jer ćete je tako brzo otupiti.

image

Fotingnac univerzalni nož.

PRESS

Univerzalni nož

Univerzalni nož nešto je kraći od ostalih, ali dobro će vam doći u kuhinji. Njime možete precizno i tanko narezati povrće, voće, sendviče i ostale manje namirnice te one koje se lako trgaju prilikom rezanja. Oštrica ovog noža može biti ravna ili nazubljena, ovisno za što vam treba. Ako je nazubljena, kad režete povrće i voće dobit ćete šnite sa zanimljivim nazubljenim rubovima, zbog čega će obroci biti posebno privlačni za jelo.

image

Fontignac nož za guljenje.

PRESS

Nož za guljenje

Guljenje namirnica precizan je posao koji ne bismo trebali raditi bilo kojim nožem, posebice velikim, jer se lako možemo porezati. Zato je nož za guljenje potreban svakom kućanstvu. Lagan je, oštrica mu je manja i precizna pa se njome lako gule i okrugle namirnice s tvrđom korom poput krumpira. Duljina oštrice mu varira između 7 i 10 cm te njime možete izdubiti rupu u namirnicama i odvojiti sadržaj od koštica.

image

Fontignac noževi za odreske.

PRESS

Nož za odreske

Pripremili ste ukusan steak i poslužili ga, ali vaši gosti ga ne mogu prerezati? Da izbjegnete takve scenarije, uložite u set noževa za odreske i meso s roštilja. Ovi noževi brzo i lako režu svaki komad pečenog mesa, a mogu imati nazubljenu ili ravnu oštricu od 10 do 15 cm.

Kako prati i čuvati kuhinjske noževe?

Trajanje noževa ne ovisi samo o njihovoj izradi i kvaliteti, već i o načinu na koji ih perete i čuvate. Iako mnogi od nas imaju tu naviku, noževe ne bismo trebali držati u ladici s ostalim kuhinjskim priborom ako ne želimo da se istroše prije vremena. Bolja je ideja držati ih u posebnim stalcima namijenjenima za pohranu noževa, gdje ih sve imate na jednom mjestu, a oštrica je dobro zaštićena od eventualnih udaraca.

Površina za rezanje

Za rezanje namirnica uvijek koristite drvene ili plastične daske, nikada keramičke, mramorne, staklene ili željezne jer ovi materijali skraćuju vijek trajanja oštrice. Drvene daske s godovima okrenutima prema gore najbolje su za rezanje sa svim vrstama noževa. Također, nikada na istoj dasci ne režite i meso i povrće već za svaku vrstu namirnica imajte drugu dasku kako biste izbjegli, primjerice, kontaminaciju povrća bakterijama iz sirovog mesa.

Brušenje

Vaše noževe možete odnijeti na profesionalno brušenje, ali ako želite uštedjeti novac, uvijek ih možete nabrusiti sami. Redovitim brušenjem čuvamo oštricu pa će takav nož nakon nekoliko godina upotrebe imati manje istrošenu oštricu nego nož koji smo brusili samo ponekad. Za brušenje se koristi brusni kamen ili brusni štap od čelika.

image

Fotingnac noževe možete kupiti na Petrol i Crodux benzinskim crpkama.

PRESS

Čišćenje

Pravilno čišćenje odmah nakon korištenja također produljuje vijek trajanja noža. Iako se neki noževi mogu prati u perilici, to nije dobro za njih pa ih je najbolje prati ručno i to nježnom spužvicom i blagim deterdžentom za suđe. Agresivna sredstva za pranje i čelične žice oštećuju oštricu i slabe je. Nož perite pod mlakom vodom, obrišite ga suhom krpom i pustite da se potpuno osuši na zraku.

Neka vam ne bude žao uložiti u kvalitetne noževe jer će vas, ako se držite gornjih savjeta, jako dugo služiti. Jedan od vodećih brendova kuhinjskih noževa je francuski Fontignac koji nudi suvremenu interpretaciju klasičnih noževa, kako za amatere, tako i za profesionalne kuhare.

Fontignac noževi postali su dostupniji nego ikad te ih možete pronaći na Petrol i Crodux benzinskim crpkama, a prikupljanjem Fontignac naljepnica noževe možete kupiti čak 82 posto jeftinije. Naljepnice skupljajte fizičkim i/ili digitalnim putem u aplikaciji Na putu.

Fizičke i digitalne naljepnice mogu se kombinirati pa tako još lakše možete ostvariti popuste na kolekciju noževa Fontignac!


Sponzorirani sadržaj kreiran je u suradnji s Petrolom.

Linker
25. travanj 2024 00:08