Prva Hrvatica

Dina Levačić o zavidnom uspjehu: ‘Bio je to pothvat za moju dušu‘

U Sjevernom kanalu između Irskog mora i Atlantskog oceana daljinska plivačica borila se s meduzama, valovima i strujama, no ta 34 kilometra svladala je za nešto više od deset sati.

Splitska sirena Dina Levačić u svoj je životopis dodala još jedan veliki pothvat - prva je osoba iz Hrvatske koja je preplivala 34 kilometara širok kanal između Sjeverne Irske i Škotske. To je trajalo dugih deset sati i 26 minuta, tijekom kojih se borila s brojnim nedaćama u hladnom moru.

image

Temperatura mora bila je samo 14 stupnjeva.

PRIVATNI ALBUM

"To je jedna od najtežih ruta na svijetu, jer se zbog velike razlike između plime i oseke stvaraju struje, uz to je bilo vjetrovito i valovito, borila sam se s meduzama, a sve to na temperaturi mora od 14 stupnjeva. Kako bih se prilagodila tim uvjetima, toliko različitih od onih u Jadranskom moru, u Irsku sam stigla mjesec dana ranije na pripreme", govori Dina, koju su na brodu pratili majka Željana i otac Mladen.

image

Splitska plivačica pripremala se mjesec dana na hladnoj irskoj temperaturi.

PRIVATNI ALBUM

"Važno mi je uz sebe imati nekoga tko me zna u dušu i tko može prepoznati kada nisam dobro, nekoga kome je moj interes na prvom mjestu. To su ponajprije moji roditelji, koji uvijek stoje na rubu broda i prate svaku situaciju, a mama u šali kaže da se boji dulje trepnuti kako ne bi propustila kakvu opasnost. Oni su navikli već na moje ludosti, uvijek strepe, a na kraju budu ponosni", kaže Dina, koja je ovaj put plivala za svoju dušu jer sponzore, unatoč silnim sportskim uspjesima, nije pronašla.

image

Bio je to pothvat za njezinu dušu.

PRIVATNI ALBUM

Dina je plivanje zavoljela još kao četverogodišnjakinja kada je s godinu i pol starijom sestrom Damjanom došla na trening. Već s devet godina preplivala je maraton od dva kilometra u Omišu, a trenirala je u moru te rijekama Cetini i Jadro. Nakon hladnog Irskog mora u planu je novi izazov - Cookov prolaz na Novom Zelandu.

image

Dina sa svojim ljubimcem koji također voli more.

SAŠA BURIĆ CROPIX

Time će završiti projekt Oceanovih sedam, u kojem je već svladala prolaz Catalina u Kaliforniji, kanal La Manche u Europi, prolaze Molokaʻi na Havajima, Tsugaru u Japanu, Gibraltarska vrata i Sjeverni kanal. Najuspješnija naša daljinska plivačica trenira odmah nakon posla u splitskom Centru za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači", gdje radi s djecom s teškoćama u razvoju.

image

Dina Levačić prva je Hrvatica koja je preplivala La Manche.


SAŠA BURIĆ CROPIX

U emotivnom životu slobodna je kao ptica pa vrijeme najradije provodi s prijateljicama. Doduše, trenutačno je zaokupljena doktoratom o daljinskom plivanju te zdravstvenim i psihološkim karakteristikama maratonskih plivača, koji planira obraniti za godinu dana na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Linker
19. travanj 2024 00:56