nemojte ih baciti

Bijele tenisice mogu ostati bijele! Evo kako im dati stari sjaj uz samo par ključnih trikova

Možda vam se čini da vaše omiljene tenisice ne mogu biti u stanju kao onda kad ste ih kupili, ali uz nekoliko trikova - mogu!

Par bijelih tenisica nikada ne izlazi iz mode. Idu na sve moguće kombinacije, no jedina njihova loša strana je ta što se brzo prljaju. Nezgode kao da se lijepe na njih, bilo da sami sebi stanete na stopalo, prođete kroz prljavu lokvu ili netko slučajno prolije kavu po vašim tenisicama. Osim toga, često i dugotrajno izlaganje izravnoj sunčevoj svjetlosti može uzrokovati da bijele tenisice s vremenom izblijede, stoga ih je važno držati podalje od izravnog svjetla.

To može biti prilično frustrirajuće, no gubiti živce zbog materijalnih stvari nije navika koju bismo trebali prakticirati. Iako izlizane tenisice s pokojom ogrebotinom odišu nekim vintage štihom, ne znači da moraju biti neuredne.

Svojim tenisicama možete vratiti stari sjaj u kućnoj radinosti i to uz nekoliko jednostavnih trikova. Ipak, važno je proučiti od kojeg su materijala napravljene jer neki su otporniji na površinsku prljavštinu, poput kože.

Za početak skinite vezice s tenisica i ostavite ih da se namaču nekoliko sati u vodi s malom količinom sode bikarbone ili u otopini vode i sapuna. To učinite radnoj površini koja se lako može obrisati.

image

Bijele tenisice mogu ostati bijele!

BERTRAND-HILLION MARIE-PAOLA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Čišćenje bijelih tenisica od platna

  1. Ako je riječ o običnom platnu bez ukrasa, suhom četkom obrišite površinsku prljavštinu i pazite da ne uđe dublje u tkaninu.
  2. Nanesite sapun na čistu, vlažnu krpu ili četkicu za zube, ne izravno na tenisicu, zatim nježno trljajte površinu tenisice kružnim pokretima.
  3. Ako ima mrlja, upotrijebite otopinu vode i sode bikarbone ili vode i praška za pranje i nježno utrljajte na zamrljana područja.
  4. Tenisice ostavite tako nekoliko minuta kako bi se otopina uhvatila za mrlju.
  5. Isperite mrlju čistom vlažnom krpom. U slučaju tvrdokornijih mrlja, ponavljajte treći korak dok se mrlja ne ukloni.
  6. Pustite tenisice da se dobro osuše prije upotrebe.

Čišćenje bijelih tenisica od kože

Tenisice od kože očistite prema prethodnim koracima, ali koristite profesionalno mlijeko za čišćenje kožnate obuće. Ako pri ruci nemate mlijeko za čišćenje kože, poslužit će i vrlo razrijeđeni izbjeljivač ili bijeli ocat i vrlo razrijeđeni šampon za kosu. Ali pripazite, pretjerana upotreba bilo koje kemikalije može uništiti boju.

Za čišćenje koristite staru četkicu za zube ali ne zaboravite biti iznimno nježni. Nakon čišćenja, kožnate tenisice premažite nekim uljem ili balzamom da zaštitite materijal.

Ipak, ne pretjerujte s čišćenjem jer to može uzrokovati izbljeđivanje bijele boje, tako da će u nekom trenutku možda biti potreban oblik profesionalne obnove boje.

Linker
10. travanj 2024 23:39