ŽIVOTNI OPTIMIZAM

‘Balkanski survivori‘, projekt koji za cilj ima priče sa sretnim krajem

Članovi udruge Krijesnica za pomoć djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima, koja ima novi projekt ‘Balkanski survivori‘, za Gloriju su opisali težak put od bolesti do ozdravljenja.

Svi koji su preboljeli rak osjetili su na vlastitoj koži okrutnu istinu - da mnogi problemi prouzročeni bolešću i njezinim liječenjem ne nestanu ni nakon što ozdrave. Zato je iznimno važno druženje s onima koji su preživjeli slično iskustvo, s kojima je moguće izmijeniti mišljenje i informacije te proširiti mrežu podrške. Upravo tome služe kampovi koje već godinama organizira zagrebačka Udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima Krijesnica, koja od ovog ljeta ima novi Erasmus+ projekt Balkanski survivori. Projekt je osmislio Jaskanac Mihael Severinac, voditelj Mladih Krijesnice, a zahvaljujući njemu nedavno se u Novom Vinodolskom na tjedan dana okupilo 55 mladih od 16 do 30 godina iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

image

Mihael je zaručnicu Martinu Popović upoznao prošle godine.

PRIVATNI ALBUM

- Cilj projekta je identificirati probleme s kojima se mladi nose nakon liječenja, a među njima su nedostatak sustavnog praćenja njihovog zdravstvenog stanja, depresija, sram, problemi s plodnošću, teža zapošljivost... Želimo povezati mlade osobe iz susjednih zemalja, jer to može pozitivno utjecati na kvalitetu njihovih života tijekom i nakon liječenja. Svi koji su prošli taj put znaju da mi jedni druge najbolje razumijemo - kaže Mihael Severinac (30), koji je i sam kao 17-godišnjak obolio od akutne mijeloične leukemije.

image

Mihael s mamom Đurđicom nakon terapije u bolnici 2010.

PRIVATNI ALBUM

Svoju dvogodišnju borbu s bolešću opisao je u ispovijesti za Gloriju, baš kao i Virovitičanka Ema Boljevčan (17), koja se s neuroblastomom, rakom nadbubrežne zvijezde, borila dvaput.

image

Ema Boljevčan sanja da će jednog dana svirati violinu ili violu u simfonijskom orkestru.

VANESA PANDZIC/ CROPIX
image

Ema kao trogodišnjakinja s dr.Jasminkom Stepan i medicinskim sestrama Jasnom i Jelenom u Dječjoj bolnici u Klaićevoj.

PRIVATNI ALBUM

Obje priče najbolji su dokaz da nikada ne treba odustati - jer život je čudo i treba se boriti za njega do zadnjeg daha.

Linker
17. travanj 2024 01:58