DEPOSITPHOTOS
pomalo neobična

Najljepša imena za dječake i djevojčice rođene u jesen

Ako imenom želite obilježiti to što je vaša beba stigla na svijet u u jesenjim danima, donosimo vam prijedloge lijepih imena koja odaju počast tom godišnjem dobu.

Ako imenom želite obilježiti to što je vaša beba stigla na svijet u u jesenjim danima, donosimo vam prijedloge lijepih imena koja odaju počast tom godišnjem dobu.

Sve je u znaku lišća, mirisa dunja i jabuka, a vaša bebica stiže baš u tom razdoblju? Biranje imena djeteta nije lak zadatak jer puno je stvari o kojima trebate voditi računa.

Ako imenom želite obilježiti to što je vaša beba stigla na svijet u rujnu, listopadu ili studenom, odnosno u jesenjim danima, donosimo vam prijedloge lijepih imena koja odaju počast tom godišnjem dobu.

Dunja

Prva asocijacija na ovo ime je upravo jesen. Obična dunja je jedina vrsta roda dunja, odnosno porodice Rosaceae. Njeno botaničko ime potječe od grčkog grada Kydonia na sjeverozapadu otoka Krete. Miris dunja u jesen više je puta opjevan u pjesmama.

image

Izbor imena za bebu nije uvijek lak

PEXELS

Dalija

Iako se najčešće smatra ljetnim cvijetom, dalija može cvjetati sve do prosinca, što ga čini savršenim jesenskim imenom. Ovo je ime najčešće u Istri.

Javor/Javorka

Ime je domaćeg porijekla, a izvedeno je od naziva šumskog drveta. Njegovo značenje je "čvrsta, snažna, otporna, karakterna". Upravo je javorov list simbol jeseni. Muška verzija imena označava snagu i otpornost.

image

Jesen nosi puno čari, ali i inspiracije za ime vaše bebe

PEXELS

Neven/Nevena

Ovo je ime inspirirano jesenskim bojama. Latice cvjetova nevena u boji sunca razvesele i najciničnije ljude.

Lipa

Ime Lipa jako je rijetko u Hrvatskoj, gdje danas živi manje od deset osoba koje ga nose. Priznat ćete da je zaista ljupko, a dolazi od staroengleske riječi lind dun i znači brdo lipe.

Rujana

Ime Rujana relativno je rijetko u Hrvatskoj, gdje danas živi tridesetak žena koje ga nose, a izvedeno je od naziva mjeseca rujna.

Bruno/Bruna

Ovo je vrlo moderno europsko ime, a na portugalskom znači ‘smeđa boja‘, koja je također simbolična za jesensko razdoblje

image

Inspiraciju pronađite oko sebe

PEXELS

Jasenko/Jasenka/Jasen

Stara slavenska imena nastala od naziva drveta. Generalno, drvo jasena je elegantno i elastično, ali i izdržljivo. Stari Slaveni su vjerovali da njihove duše nakon smrti putuju u stabla. Naši preci su poštivali stabla jer su vjerovali da su drveća nastanjena dušama nekih njima bliskih pokojnika te da ih oni štite. Zato su slavenska imena često izvedena od imena nekog drveta.

Kod starih Grka je drvo jasena smatrano donatorom vatre i ljekovitim stablom. Keltski horoskop drveća kaže da su oni rođeni pod simbolom jasena, ambiciozni pioniri i lideri koji vole slobodu, upadljivo su kreativni i znatiželjni, strastveni i poduzetni, ali ne vole biti skučeni.

Grozdana

Staro je slavensko ime nastalo od riječi grozd koje se odnosi na raskošnost i divotu. Muški oblik ovog imena je Grozdan. Drugi oblici ovog imena su Grozdanija, Grozda, Grojana.

Linker
26. travanj 2024 09:13