Fotografija: Unsplash

TOP 5

Knjige koje će vas ostaviti bez daha

Zbog šokantnosti, istine, topline, nježnosti - birajte! I čitajte.

Zbog šokantnosti, istine, topline, nježnosti - birajte! I čitajte.

Najbolji poklon je knjiga. Uvijek. Zašto? Ako je "dobra" – uspijeva vas educirati, zabaviti i/ili smiriti. Kakvi efekti jednog "proizvoda"! Čarobni, upravo kakvi blagdani i trebaju biti. Zabavni i mirni, i da – to dvoje može ići skupa. Knjige koje preporučujem u ovoj su godini objavljene i reizdane i ovaj su "književni nos" zadovoljile. Redoslijed je nasumičan, i nema nikakve veze s potencijalnom "kvalitetom" štiva.

Luka Bekavac – Urania (Fraktura)

image
Luka Bekavac

Ovako: na desnim stranicama pratimo središnju priču romana dok je na lijevima analiza te priče. Sva ta stilska rješenja nisu uvedena u tekst bez razloga, nego predstavljaju dio same priče – nešto što iz nje proizlazi, dijelom je i objašnjava, a u konačnici pojačava napetost i izravno uključuje čitatelja u proces. Osam je glavnih likova, a tijekom nekoliko godina njihova života i rada unutar zamršene mreže poslovnih i umjetničkih projekata, prijateljskih i obiteljskih veza, istražuje se niz neobjašnjenih, potencijalno paranormalnih zbivanja. U Osijeku. I postoji lik koji se također zove - Luka Bekavac. Složeno štivo za opuštene novogodišnje praznike, taman dovoljno vremena!

Jonathan Franzen – Raskrižja (VBZ)

image
Jonathan Franzen

Slavni se autor vraća temi američke obitelji i priču donosi iz različitih perspektiva kako bi potpuno ogolio svoje likove. Obitelj Hildebrandt puca po svim šavovima, a Franzen istražuje njihove intimne borbe. Kako je to boriti se u nepravednom ratu ili pustiti druge da se bore umjesto nas, boriti se za brak ili odustati, boriti se za zdrav razum ili se predati ludilu i drogi? The New York Times Book Review piše da su “Raskrižja” topliji roman od svega što je Franzen dosad napisao, širi u svom humanom suosjećanju.

Annie Ernaux – Djevojačke uspomene (OceanMore)

image
Annie Ernaux

Nobelovka nas u “Djevojačkim uspomenama” vodi u ljeto 1958. i svoju prvu noć s muškarcem kad je kao osamnaestogodišnja djevojka radila u ljetnoj koloniji. Željeno seksualno iskustvo pretvorilo se u traumu koja se duboko upisala u njezino tijelo. Šezdeset godina nakon događaja trauma je postala okidač za pisanje. Autorica se služi fotografijama i pismima kako bi oživjela djevojku koja je bila. Annie Ernaux kraljica je nove autobiografske književnosti – piše njemački Die Zeit.

Johann Hari – Ukradena pažnja, Zašto se više ne možemo koncentrirati? (Planetopija)

image
Johann Hari

Autor je intervjuirao više od 250 stručnjaka, i iako im zaključci o uzrocima nisu uvijek isti, svi se slažu da je kriza pažnje ostavila trag svuda i na svima. Ovu smo krizu uzrokovali mi, ljudi, a mi je možemo i zaustaviti – tvrdi ovaj ingeniozni istraživač. Hari ide dalje od individualne odgovornosti i progovara o nametnutim vanjskim uzrocima koji nam nemilice kradu pažnju - od tehnologije koja služi profitu, a ne korisniku, i gospodarskog rasta kao glavnog ekonomskog načela. Njegova druga knjiga”Izgubljene veze”(Planetopija, 2020.), koju je posebno pohvalila medicinska struka,u užem izboru za nagradu British Medical Association. Piše za nekoliko vodećih svjetskih novina i časopisa među kojima su i New York Times, Guardian, Spectator, Le Monde Diplomatique, Sydney Morning Herald i Politico.

Phillip K. Dick – Sanjaju li androidi električne ovce? (Vuko vić&Runjić)

image
Philip K.Dick

Jedno od najpoznatijih ZF štiva u povijesti književnosti postavlja egzistencijalno pitanje što je to ljudskost, te je li potrebno nešto više od krvi i mesa da se bude čovjekom. Radnja romana smještena je u postapokaliptični San Francisco. Nakon velike nuklearne katastrofe životinje na Zemlji gotovo su izumrle. Objavljen 1968., roman "Sanjaju li androidi električne ovce?" postao je predložak za legendarni Blade Runner Ridleyja Scotta.

Linker
29. travanj 2024 13:32